21. yüzyıl İpek Yolu Projesinin ilk adımları atıldı

Spread the love

ipek-yolu-projesiÇin Hükümeti 21. yüzyılın İpek Yolu çalışması olarak “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı – One Belt, One Road” projesini 2,1 trilyonluk bir yatırım ile başlattı. 65 ülkeyi kapsayan projenin en büyük ayaklarından birini de Türkiye oluşturuyor.

Fuar kapsamında düzenlenen ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in katılımı ile gerçekleşen “Türkiye – Çin Ekonomi Panelinde”, ‘Asya ve Avrupa Arasındaki Bağlantı Noktası Olarak Türkiye’ değerlendirildi. İstanbul’daki yatırımlarını güçlendirmek adına Hangzou Belediye Başkanı Xie Shuangceng önderliğindeki Hangzou Heyeti ve Yang Xiong Başkanlığındaki Şanghay Belediyesi Ticaret Komisyonunun katıldığı fuarda; İstanbul Kalkınma Ajansı İle Hangzou Belediyesi arasında bir Mutabakat Sözleşmesi (MOU) imzalandı. Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere öncülük eden China Homelife Turkey Fuarı, Çin’in deniz ticaretini güçlendirmek adına başlatılan ve dünyanın yüzde 63’üne ulaşılması hedeflenen “İpek yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin dünya çapındaki resmi platformu olma görevini üstlendi. Çin’den ve Türkiye’den birçok sivil toplum, kamu ve özel sektör temsilcileri yer aldığı panelin açılış konuşmasını İstanbul Valisi Vasi Şahin gerçekleştirdi.

ÇİN’E EN YAKIN AVRUPA ÜLKESİ TÜRKİYE

Düzenlenen “Çin Türkiye Ekonomi Panelinin” açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Valisi Vasip Şahin; “Bugün burada Çin Halk Cumhuriyeti’nin “Tek Kuşak ve Tek Yol” (One Belt & One Road) stratejisi kapsamında düzenlenen Çin-Türkiye Ekonomik Forumu’nda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Çin ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden siz değerli yatırımcılar başta olmak üzere birçok sivil toplum, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Günümüz küresel ekonomisinde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük ihracatçısı ve en hızlı yükselen pazarı olan Çin; zenginleşen nüfusu ile önemini giderek artırmakta ve dünya ülkeleri üzerindeki etki alanını genişletmektedir. Türkiye, Avrupa standartları ve Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olarak sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, üretkenlik, ekonomi ve kültürel zenginlik anlamında bugün Çin’e en yakın Avrupa ülkesi konumundadır’’ dedi.

ÇİNLİ ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’YE YATIRIMA DAVET EDİYORUZ

Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin 2014 yılında 27,7 milyar dolar ticaret hacmiyle Çin’in ülkemizin en önemli ticaret ortaklarından biri haline geldiğini ifade eden Şahin, ‘’İki ülke arasındaki ticaretin artarak devam etmesi hepimizin arzusudur. Buna karşın, ticari ilişkilerimizdeki 1’e 9 oranındaki dengesizlik ve Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı Çin ile olan ekonomik ilişkimizde geliştirilmesi gereken bir alandır. Türkiye’nin Çin’e ihracatı geçen sene 2,8 milyar dolar, Çin’den ithalatı 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dengesizliği gidermek üzere Çinli firmaların ülkemizde doğrudan yatırım yapmalarını arzu etmekte, böylece dengesizliğin her iki taraf açısından yarar sağlayacak şekilde düzeltilebileceğine inanmaktayız. Türk ve Çinli şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da bu gelişime ivme kazandıracağını düşünüyoruz’’ diye konuştu.