KOSGEB’in KOBİ’lerin rekabet gücünü yükseltmeye yönelik İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında, 5 küçük esnafın kurduğu şirketle İzmirli konfeksiyoncular rekabet gücüne kavuştu.
Ortak sorunlara ortak çözümler üretilmesi amacını taşıyan KOSGEB’in İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında, 5 küçük esnafın İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası’nın işbirliğinde kurduğu şirket sayesinde, kentteki konfeksiyoncular rekabet gücüne kavuştu. İTKO Moda Tasarım Modelistlik Ayakkabı Takı Tasarımı Eğitim ve Organizasyon Şirketi, kalıp çıkarma, model üretme ve koleksiyon hazırlama hizmeti veriyor. Daha önceleri koleksiyon hazırlamak için İstanbul’a gitmek zorunda kalan firmalar, bu hizmeti şimdi İzmir’de hem de yarı fiyatına alma fırsatını yakaladı. İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mevlüt Turun, gelen talep üzerine bu projeyi hazırladıklarını ve hayata geçirdiklerini söyledi. Şirkete olan ilginin büyük olduğunu vurgulayan Turun, şubata kadar fuarlara koleksiyon hazırlayan firmaların müracaatlarını yaptığını, şu anda koleksiyon hazırladıklarını bildirdi. Turun,kalıp çıkarma, model üretme ve koleksiyon hazırlama hizmeti verdiklerini ifade etti. Geçtiğimiz ekim ayında aralarında KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın da açılışınakatıldığı şirketin sadece İzmir’de değil, İzmir dışında da heyecan getirdiğine dikkat çeken Turun, şu anda Akhisar’daki firmalardan da talep olduğunu dile getirdi. Turun, bu hizmeti sadece oda üyelerine değil, Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’ye hatta talep olması halinde yurtdışına da hizmet vermek istediklerini kaydetti. Daha önceleri koleksiyon hazırlamak için İstanbul’a gidildiğini hatırlatan Turun, “Şimdi artık bu hizmeti yarı fiyatına biz veriyoruz”dedi. KOSGEB’in “İşbirliği &Güçbirliği” Programı kapsamında şirket kurduklarını hatırlatan Turun, iki yıllık proje kapsamında KOSGEB’ten 190 bin TL hibe aldıklarını bildirdi. İki yıllık proje kapsamında 6 kişilik bir profesyonel ekip istihdam edildiğini anlatan Turun, “Başbakanımız artık birleşin diyor. Bu güzel bir proje. İki yıl aynı işkolunda 5 kişilik bir grup müracaat yapıyor, proje hazırlıyor. Kabul gördükten sonra şirket kuruluyor. Biz gelen talep üzerine böyle bir proje hazırladık. Odalar içinde böyle bir projeyi hayata geçiren Türkiye’deki ilk oda biziz. Odamızın paydaş olduğu bu şirket küçük esnafın bireysel olarak yapamadıkları hizmeti veriyor. Kalıp çıkarma makinasını büyük firmalar alıp bu üniteyi kurabiliyor. Profesyonel ekibini çalıştırabiliyor. Kalıbını, modelini üretebiliyor. Bu imkanı olmayan kendi üyelerimize daha ucuza model üretmek ve kalıp çıkartma hizmeti vermek amacıyla yola çıktık” bilgilerini verdi.
21 GENÇ AVRUPA’DA MODA TASARIM EĞİTİMİ ALACAK
Turun, Oda bünyesinde 1993 yılından beri moda merkezi olarak da hizmet verdiklerini, bu merkezde tasarım, kalıp çıkarma, stilistlik, photoshop eğitimi verdiklerini söyledi. “Avrupa çağını yakaladık” diyen Turun, geçtiğimiz yıl Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Hollanda’ya 10’ar kişilik ekipler halinde eğitime gönderdiklerini, 40 kişinin eğitim aldığını bildirdi. Turun, önümüzdeki yıl da Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Projeleri kapsamında İtalya, Almanya ve İngiltere’ye 7’şer gruplardan oluşan 21 genci Avrupa’ya Moda Okullarında “Moda Tasarım” eğitimi almaya göndereceklerini bildirdi.
“TERZİLİK ÖLDÜ DİYE BİR ŞEY YOK”
Yaklaşık 28 yıldır İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası başkanlığı yapan ve asıl mesleğinin terzilik olduğunu hatırlatan Mevlüt Turun, 2 bin 500 üyeleri olduğunu, bunlardan bin tanesinin terzi, bin tanesinin konfeksiyoncu, 500 kişinin de çeyizci, kuru temizleme, temizleyici gibi değişik iş kollarında faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi. “Terzilik
öldü diye bir şey yok” diyen Turun, sözlerine şöyle devam etti: “Çağ bunu gerektiriyor. Terzilik öldü diye bir şey yok. Onlar da ekmek yiyor. Yeni dikmek istemiyorlar, tadilatla geçimlerini sağlıyorlar. Çağa ayak uydurmamız lazım. 1980’li yıllarda NATO komutanları benim müşterimdi. Şimdi azaldı. Alsancak’taki işyerimde terzilik mesleğini sürdürüyorum. Hazır konfeksiyonla rekabet etme gibi bir kompleksimiz yok. Bizim işimiz çok zor. Dikecek eleman da yetişmiyor artık. Genç nesil terzi tanımıyor.”