İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 7’inci kez düzenlenen kumaş tasarım yarışmasını, “Şehrin Aynaları” adlı temasıyla yarışmaya katılan genç tasarımcı Cansu Kasaplar kazandı.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen Kumaş Tasarım Yarışması 2012’nin finali gerçekleştirildi. Üretiminin ve dışsatımının en önemli bölümünü oluşturan Türk tekstil sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlar yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, bu alandaki öğrencilerin sektöre hızla kazandırılması ve yetenekli gençlerin ve özgün tasarımların teşvik edilmesinin amaçlandığı yarışmaya katılım üst düzeyde oldu. İTHİB Başkanı İsmail Gülle’nin ev sahipliğinde düzenlenen gecede, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı birliği başkanları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve tasarımcılar yer aldı. Yarışmada, “Şehrin Aynaları” temalı tasarımlarıyla katılan Cansu Kasaplar birinci, “Yosun” temalı tasarımlarıyla katılan Fatma Ceren Güneş ikinci ve “Ağaç” temalı tasarımlarıyla katılan Neriman Özaslan üçüncü oldu.
“GERÇEK BABAYİĞİTLER BU SEKTÖRDE”
Törenin açılışında konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, 7 yıldır düzenlenen yarışmanın artık olgunluk dönemine girdiğini söyledi. Sektörün, 2012 yılı sonu itibariyle, geçen yıla oranla yüzde 10 daha fazla mal satmış olmasına rağmen değer bazında yine geçen yılın rakamı olan 8 milyar dolar ihracat rakamını aşa
cağını söyleyen Gülle, “Bu sektör, gerçek babayiğitlerin sektörü. 150 milyar doları bulacak 2012 yılı toplam ihracatımızın 25 milyar doları tekstil ve hazır giyim sektörü tarafından yapılacak” diye konuştu. Sektörün kazancı için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Gülle, gençleri sektöre kazandırmak ve fikirlerini değere dönüştürmelerini sağlamak için tasarım yarışmalarının önemine dikkat çekti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasında, 2023 hedefine giden yolda tasarım odaklı ve yükte hafif, pahada ağır ürünlere yönelmek gerektiğini ifade etti. “2023 hedefimizin dört ayağı var. İnovasyon, tasarım, Ar Ge ve moda” diye konuşan Büyükekşi, bugün 1 ile 20 yaş arasında olan gençler ve çocukların, geleceğin inovasyon projelerine imza atacağına inandıklarını söyledi.
YURTDIŞINDA EĞİTİM FIRSATI
İTHİB, yarışmada ilk üçe giren adaylara kariyerlerini geliştirme adına büyük fırsatlar sunacak. Birinciliği kazanan Cansu Kasaplar, 10 bin lira para ödülünün yanı sıra Ekonomi Bakanlığı’nın da katkılarıyla 2 yıl yurtdışında eğitim hakkı, 6 ay yurt içinde dil eğitimi fırsatı, yurtiçinde staj imkanı ve sektörün en önemli fuarı olan Paris Premiere Vision’a katılma hakkı kazandı. İkinci Fatma Ceren Güneş 6 bin, üçüncü Neriman Özaslan ise 3 bin lira para ödülü kazanırken, her iki tasarımcı da yurtiçinde staj, 6 ay dil eğitimi ve Paris Premiere Vision Fuarı’na katılım ödüllerinden faydalanacak.