Büyüme rakamlarında olumlu sinyaller

Spread the love

Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 2,9 büyümesi sonrası 2017 yılının ilk çeyreğinde öncü göstergelere baktığımızda büyüme adına olumlu görüntünün yer aldığını söyleyebiliriz. Büyümeye en çok katkı sağlayan kalem olan tüketim harcamaları 2016 yılının son çeyreğine göre ciddi bir artış göstermese de, tüketici kredilerinde yaşanan yükseliş büyüme rakamlarını destekleyecek nitelikte görünüyor. 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 0,8 artış gösteren tüketici kredileri 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,2 yükseliş gösterdi. Tüketici kanalının yanı sıra son zamanlarda büyümeye önemli katkı sağlayan kamu harcamalarında ise bir önceki çeyreğe göre azalış dikkat çekiyor.

İHRACAT ORANINDA YÜKSELİŞ ÖNEMLİ

Yılın ilk çeyreğinde büyümeye katkı sağlayacak kalemlerin başında ihracat oranı geliyor. İhracat, ilk çeyrekte yüzde 6’ya yakın yükseliş gösterdi. Yükselişte özellikle otomobil ihracatının rekor seviyelere ulaşması önemli katkı sağladığını söyleyebiliriz. İthalat oranında ise bir önceki çeyreğe göre azalış yer alıyor. Özellikle TL’nin döviz kurlarına karşı değer kaybı ithal mallara olan talebi bir miktar düşürdüğünü söyleyebiliriz. Bu bağlamda net ihracatın büyümeye katkı sağladığını görebiliriz.

ÖNCÜ GÖSTERGELER TOPARLANIYOR

İhracat rakamlarının yanı sıra sanayi üretiminde toparlanma olsa da ortalamaların altındaki hareket devam ediyor. Dayanıklı tüketim mal üretimindeki ve otomobil üretimindeki artış büyümeye katkı sağladığını görüyoruz. Otomobil üretimindeki artış ile ihracat oranındaki yükselişin birbirini tamamladığını da söylemek mümkün. Ayrıca öncü gösterge olarak takip ettiğimiz PMI imalat ( Satın Alma Yöneticileri Endeksi) rakamları hızlı yükselişine devam ediyor. 2016 yılının Ağustos ayında 46 ile en düşük seviyesine gerileyen PMI imalat rakamları 2017 yılının Mart ayında 52,3 seviyesine yükseldi. Yöneticilerin ekonomiye yönelik olumlu beklentileri yatırım kararlarını destekleyecek nitelikte olabilir. Takip ettiğimiz öncü göstergelere baktığımızda 2017 yılının ilk çeyreğinde büyüme rakamlarının olumlu sinyaller verdiğini görüyoruz. Bu beklentilerle birlikte 2017 yılının ilk çeyreğinde % 2 seviyesine yakın bir büyüme oranı gerçekleşebilir. Yıl sonunda ise yüzde 4’e yakın bir büyüme oranı takip edilebilir ancak tüketim kaleminin toparlanması yıl içinde beklentilerin değişmesinde etkili olabilir.

#ihracat, #göstergeler, #PMI