Dünyanın en kaliteli ceketleri İzmir’de dikiliyor. Aklınıza gelen markaların bir çoğunun İzmir’deki konfeksiyon fabrikalarında üretildiğini biliyor muydunuz? İşte bu sebeple olsa gerek, İstanbul’dan gelip İzmir’e tam teçhizatlı fabrika kuran İmajteks Tekstil firma sahibi Ali Eyrik ile yatırımları hakkında konuştuk. 30 yıldır konfeksiyon, hazır giyim üretimi içerisinde olan Ali Eyrik, çırak olarak başladığı terzilik mesleğine olan hayranlığı yüzünden sektörden kopmadan sürekli ve istikrarlı olarak büyüyerek buralara kadar gelmiş bulunuyor.
Çalışmalarınızdan ve fabrikanızdan bahseder misiniz?
“Fabrikamız 8.000 metrekare kapalı alan üzerine kurulu, 3 kattan oluşmaktadır. Giriş katımız kesimhane, depo ve sevkiyat alanıdır. 1. kat üretim alanıdır ve 2. kat ise ofislerden oluşmaktadır. Fabrikamızda toplam 300 kişi çalışmaktadır. Üretim kapasitemiz şimdilik 650 adet/gün takım elbisedir. İzmir ili Kemalpaşa ilçesindeki fabrikamızda, çalışanlarımızla birlikte el ele vererek İzmir’in en büyük üretim fabrikası olmak istiyoruz. Bu sebeple çalışanlarımıza çok güveniyor ve onların her türlü sosyal haklarını (maaş, sigorta, yemek, servis, sosyal alan vb) sağlamaya çalışıyoruz.”
Yatırım yapmak için neden İzmir’i seçtiniz?
“Ben konfeksiyon işine İstanbul’da başladım ve bu zamana kadar hep İstanbul’da çalıştım. İstanbul, konfeksiyon ve sektör için iyi bir Pazar olmasına rağmen pahalı bir şehir. Üretimi oluşturan unsurlardan aklınıza ne geliyor ise en yükseğini İstanbul’da ödemek zorundasınız. Durum böyle olunca rekabet gücünüz azalıyor. Yatırım için İzmir’i tercih etmemizin birinci sebebi bu. Diğer bir sebep ise İzmir bizim yaptığımız takım elbise üretimi için çok ileri bir şehir. Çalışan insanlar tecrübeli ve bu işe yatkın. Bu büyük bir avantaj. Bunu yıllardır biliyordum ve takip ediyordum. İstanbul’daki firmamız tam anlamı ile sorunsuz olarak üretime başlayınca orayı abime bırakarak, İzmir hayalimi gerçekleştirmek üzere buraya geldim. İzmir takım elbise konusunda bir marka. En büyük markalar burada dikiliyor. Bizim de şu an çalıştığımız tanınmış büyük markalar var.”
Fabrika içerisindeki ekipmanlar ve bunları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
“Biz takım elbise dikiyoruz. Şu an kapasitemiz 650 adet takım elbise. Zamanla bu adet 1000-1200 adet olacak. Yani seri üretim var. Eskiden bu iş ısmarlama yapılırdı ve terziler çok önemli idi. Şimdi ise ileri teknoloji donanımlı, tam otomat ve fonksiyonlu makineler ve ütüleme presleri kullanmak zorundasınız. Biz de öyle yaptık. Çünkü biz takım elbiseyi fason dikiyoruz. Çalıştığımız firmaların hepsi de bir dünya markası. Bu markaya yakışır iş çıkarmak, yapılan teknolojik makine yatırımından geçiyor. Ben bunu yıllardır meslek içerisinde olduğum için çok iyi biliyorum. Dikiş makinesi üzerine maalesef Türkiye’de üretim yok. Dolaysıyla bu makineleri yurt dışından aldık. Ama ütü preslerimizi Malkan Makine’den. Çünkü Malkan Makine, bu işe çok yatırım yaptı. Daha 5-6 sene öncesine kadar bu ütüleme preslerini de yurt dışından almamız gerekirken Malkan Makine sayesinde paramız ülkemizde kaldı. Ben ilk olarak İstanbul’daki fabrikamıza da Malkan ürünleri aldım ve çok memnun kaldık. Diktiğimiz takım elbiselerin görünümü değişti. Albenisi artı. Teknik kadrosu ve işlerine olan aşk ve saygıları sebebi ile çok başarılı oldular. Biz de bunu bildiğimiz için İzmir’deki bu fabrikamızı da Malkan ütü presleri ve ütüleme tezgâhları ile kurduk. Çok da memnunuz.”
Fabrika kurulumunda size yardımcı olan, destekçi olan birileri oldu mu?
“Evet oldu. Ütü preslerini ve ütüleme sistemini komple aldığımız Malkan Makine kurulum aşamasında bize çok yardımcı oldu. Desteklerini hiçbir zaman üzerimizden çekmediler. Finansman konusunda bize güç ve ödeme kolaylığı sağlayan Malkan Makine sahibi Mustafa Alkan, makine parkuru yerleşimi, enerji verimliği, optimum kullanım, tesisat çekilmesi ve projelendirme gibi konularda Malkan Makine Ar-Ge Müdürü Levent Şimşek ve ekibi her an yanımızda oldular. Bu vesile ile sizin aracılığınızla kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Malkan Makine’ye bizim gibi üreticiler ne kadar teşekkür etse azdır. Çünkü çok iyi bir ekipleri var. İşini seviyorlar ve canla başla çalışıyorlar. Her dakika yanınız da olduklarını hissediyorsunuz. Sizin diktiğiniz işe uygun kalıp (form) hazırlıyorlar. Bu sayede işin hatalı çıkması imkânsız oluyor. Üretimde kullandıkları malzemeler ise dünyanın takdir ettiği en kaliteli malzemeler. Bilgi, hizmet, kaliteli malzeme olunca teknoloji ve bizim gibi müşterilerden talep ve takdir otomatik olarak geliyor.”
İmajteks’in bundan sonraki hedefleri nelerdir?
“Hedef bitmez. Hedef biter ise ömür biter. Günlük 650 adet takım elbise dikiyoruz, bu sayıyı 1000-1200 adete çıkarmak istiyoruz. Diğer bir hedefimiz ise önce İzmir, daha sonra Türkiye ve daha sonra da dünya tarafından bilinen ve takdir edilen bir firma olmak. Bunu yaparken yukarıda da belirttiğim gibi, öncelikle çalışma arkadaşlarıma, daha sonra teknolojik ürünler ile bize destek olan makineci partnerlerimize ve fason iş diktiğim firmalara güveniyorum.”
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Biz mesleğimizi seviyoruz. 4-5 makine ile çıktığımız bu yolda, bu kadar insana ekmek kapısı açıyor olmak bize haz ve mutluluk veriyor. Zor bir iş yapıyoruz. Her ne kadar teknolojik ve otomatik makineler kullansak da insan ve emek dayalı bir meslek. Bu sebeple devlet teşvik ve desteklerini bekliyoruz.”
Sizinle nas8l irtibata gece bilirim
Ben çalışmak istiyorum
Nasıl irtibata gebilirim