Türk Ekonomi Bankası (TEB),Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle “Dış Ticarette Kullanılan Ödeme Yöntemlerinde Yeni Dönem” konulu bir seminer düzenledi. Uluslararası ticaret ve bankacılıkta yaşanan hızlı değişim sürecinin ve yeni ödeme yöntemlerinin ele alındığı seminerde, kolaylığı, pratikliği ve güvenilirliği ile öne çıkan yeni ödeme sistemi Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO) hakkında bilgi verildi. Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle düzenlenen “Dış Ticarette Kullanılan Ödeme Yöntemlerinde Yeni Dönem” başlıklı seminerde Banka Ödeme Yükümlülüğü’nün (BPO) uluslararası ticaret yapan firmalara ne gibi kolaylıklar sağlayacağı konusu masaya yatırıldı. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ve TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli’nin ev sahipliğinde, 27 Şubat Perşembe günü TİM Dış Ticaret Kompleksi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde, uluslar arası ticaret yapan firmalara yeni bir ödeme yöntemi alternatifi sunan BPO sistemi hakkında bilgi verildi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise konuşmasında, dünya ticaretinde açık hesap ödeme yönteminin payının hızla arttığına dikkat çekerken, banka güvencesi sağlayan sağlam bir ödeme yöntemi olan akreditifin dünya ticaretindeki payının %15 civarında kaldığını söyledi. Leblebici, “Açık hesap ödeme yönteminin daha çok tercih edilme nedenlerinin başında operasyonel işlem kolaylığı geliyor. Fakat güvencesiz bir ödeme yöntemi olan açık hesap işlemleri tahsilat endişeleri oluşturuyor. Bu endişeyi gidermek için kullanılan ihracat sigortaları da ihracattaki riski karşılayacak seviyede değil. Bu nedenle, piyasanın hem operasyonel kolaylık hem de banka güvencesi sağlayan bir ödeme yöntemine ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak üzere sunulan yeni ödeme yöntemi BPO, ticari işlemlerin daha kolay ve daha pratik şekilde gerçekleşmesine olanak verirken, banka destekli olması sayesinde de ihracatçılarımıza tahsilat güvencesi sağlıyor. BPO’nun dış ticaret yapan firmalarımıza operasyonel kolaylık, işlemlerin şeffaf takibi, ödeme güvencesi gibi önemli avantajlar sağlamasını bekliyoruz” dedi.
TEB’in Türkiye’nin hem en eski ikinci özel bankası hem de ülkemizin ilk ihracat atağını destekleyen öncü bankası olduğunu ifade eden Leblebici, “BPO’yu ilk sunan bankalardan biri olmamızda, yenilikçi anlayışımız kadar önümüzdeki dönem Türkiye büyümesini verimlilik artışı ile yapacağına olan inancımız da yatıyor. Verimlilik artışının da iki şeye ihtiyacı var: Çok iyi nakit ve risk yönetimi, çok iyi danışmanlık. Biz TEB olarak her iki konuda da müşterilerimize en güncel ürünleri ve hizmeti sunuyoruz” diye konuştu.
TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli seminerde yaptığı konuşmasında, “İhracat, Türkiye için bugün hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. İşte bu yüzden ihracatçılarımızı desteklemek, onlara yön göstermek için büyük çaba sarf ediyoruz. Bugün düzenlediğimiz toplantının ana gündem maddesini oluşturan Banka Ödeme Yükümlülüğü de ihracatçıların dışarıya açılımını kolaylaştıracak çok önemli bir düzenleme. Ödemeler konusunda ihracatçılarımızın elini güçlendirecek bir yöntem. BPO, mevcut ticari finansman çözümlerini tamamlayan, riski azaltan yeni bir araç, finansman için teminat. Esas olarak mal mukabili ve akreditif arasındaki açığı kapatıyor. Başka bir deyişle; açık hesap yöntemine banka güvencesi sağlıyor. İhracatçılarımız için çağı yakalamak, yeninin peşinden koşmak önemli. Dolayısıyla Banka Ödeme Yükümlülüğü de ihracatçılarımız açısından yeni bir seçenek olarak kullanılabilir” dedi.