Türkiye adeta bir deri cenneti… Türk dericiler, Anadolu’dan gelen köklü deneyim ve deri işleme kapasitesini artık tasarım ve modayla birleştiriyor.
Türkiye deride tasarımın başkenti olma yolunda hızla ilerlerken, tüm dünyanın gözü de Ocak ayında kapılarını açacak 7’inci İstanbul Deri Fuarı, İDF 2013’e çevrildi. Tüm dünyadan 343 deri firmasının katılacağı fuarda stantlarda yer kalmazken, bu büyük ilgi Türkiye’nin deri sektöründe uluslararası liderliğini de ortaya seriyor. Türkiye Deri Vakfınca, Türkiye Deri Konfeksiyoncular Derneği’nin ortaklığıyla, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş tarafından ve Artı-F Organizasyon işbirliği ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul’da gerçekleşecek olan İDF bu yıl 17-19 Ocak 2013 tarihleri arasında katılımcılarını ağırlayacak fuara; deri konfeksiyon, üreticiler, kimyasal ve makine tedarikçilerinin yanı sıra deri mühendisliği ve moda tasarım okulları da katılacak Fuara yabancı katılımda, geçen yıllara oranla büyük bir artık gözlemlenirken, ulusal ve uluslararası basının da ilgisinin yoğun olduğu belirtiliyor. Tüm sektörü bir araya getirmeyi hedefleyen fuarda, bu yıl 35 bin metrekarelik kapalı alanda salonların şimdiden dolu olması da, yükselen ilgiyi ortaya koyuyor.
ULUSLARARASI PLATFORMLARDA KONUŞULUYOR
İDF Fuarı 2013 ile ilgili konuşan TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar, ABD, Kanada, Macaristan, Yunanistan, Hindistan, Pakistan ve Çin başta olmak üzere, yurtdışından da katılımın yüksek olduğu İDF’nin artık uluslararası platformlarda adından söz edilen, önemsenen ve ajandalara kaydedilen bir deri etkinliği olduğunu vurguluyor. Bu yıl özellikle yurtdışından katılımda büyük oranda bir artış gözlemlediklerini söyleyen Çandar, “IDF, artık dünyanın dikkatini çeken ve uluslararası kimliğini ön planda tutan bir fuar olarak algılanıyor” diye ekliyor. “Derinin tüm alt sektörlerini, bu konudaki akademisyenleri, tedarikçileri, tasarım ve moda dünyasından isimleri tek bir platformda buluşturmayı başarıyoruz” Çandar, fuar kapsamında düzenlenen şov ve etkinliklerle Türkiye’nin derideki tasarım ve pazarlama yeteneğinin de ortaya konulduğunu belirtiyor. Çandar, her yıl olduğu gibi İDF 2013’te de gelişen deri teknolojilerinin Türk derisine aktarıldığı ve deride moda gücünün yansıtıldığı zengin bir içerik oluşturduklarının müjdesini veriyor.
İDF 2013’DE ÜMİT ÜNAL VE BORA AKSU İMZASI
İDF 2013, teknoloji, tasarım ve modanın buluştuğu, global bir platform olmaya şimdiden aday. Fuarın en büyük sürprizlerinden biri de Deri Tanıtım Grubu (DTG)’nin katkılarıyla hazırlanan “Trend Alanı” olacak. Uluslararası moda haftalarında tüm tasarım dünyasını etkilemeyi başaran yetenekli tasarımcı
ÜMİT ÜNAL tarafından hazırlanacak ve fuar alanının ana girişinde ziyaretçileri karşılayacak olan Trend Alanında, Ümit Ünal Alanın işlevini çok farklı etkinlikleri tasarlayarak anlamlandıracak. İDF 2013 ‘ün bir diğer sürprizi de BORA AKSU. 2002’den bu yana gerçekleştirdiği defile ve tasarımlarıyla uluslararası moda dünyasını etkileyen, böylece Londra başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin moda haftalarında adından söz ettiren ünlü tasarımcı Bora Aksu’nun enstalasyon çalışması fuar alanı ana girişinde sergilenecek. Daha önce Hong Kong ve Şangay’da da sergilenen çalışma, Türkiye’nin tasarımda geldiği noktayı gözler önüne seriyor. İDF 2013 kapsamında ayrıca Aralık ayında gerçekleştirilen Deri Tasarım Yarışması-“DETAY”ın ve Ege İhracatçılar Birliği Deri
Tasarım Yarışması -“DERİ’N FİKİRLER 2. Deri Üretim ve Tasarım Yarışması”nın dereceye giren tasarımları sergilenirken diğer birçok sürpriz de uluslar arası deri sektörü temsilcilerinin ilgisine sunulacak.
İDF’DE DOLU DOLU ETKİNLİK TAKVİMİ
Fuar bu yıl aynı zamanda, dünya akademilerinden sektörün duayen isimlerine de ev sahipliği yapacak. Fuar kapsamında düzenlenen uluslararası panellerden Turgut Koşar anısına düzenlenen panelde IULTCS, UNIDO, COTANCE ve ICT uzmanları “Deride Karbon Ayakizi” konusunu irdelerken, “Kaliteli Deri Üretiminde Sürdürülebilir Teknoloji” ve Ar-Ge’nin üretim zincirindeki yeri ve önemi tartışılacak. Fuar kapsamında ayrıca İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)’in düzenleyeceği toplantıda “Yetkin Belgeli İşgücü İstihdamında Çözüm Ortaklığı Projesi”nin tanıtımı yapılacak. Ayrıca Bülent Hazer Etkinlikleri kapsamında “SVHC ve Deri Sanayinde Yasaklı Maddeler, Sorunlar Yanlışlar, Gerçekler ve Öneriler” konu başlığında yapılacak panelde Türdev Başkanı Dr. Volkan Çandar’ın moderatörlüğünde; Mr. Gustavo Gonzales Quijano, Dr. Page Cambell, Doç. Dr. Bahri Başaran ve Thomas Yu konuşmacı olarak katılacaklar.