Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği; Türkiye’de tasarım ve inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla, Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Tasarım Desteği’ tebliğinin hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne büyük bir ivme kazandıracağını açıkladı.
Tebliğ kapsamında; tasarımcı şirketler/tasarım ofisleri ve işbirliği kuruluşlarının gerçekleştireceği tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam, danışmanlık harcamaları, yurt dışında açacakları birimlere ilişkin giderleri ile şirketlerin yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek amacıyla yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderlerinin yüzde 50’si ‘Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ tarafından karşılanacak.
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler konuyla ilgili yaptığı açıklamada bugüne kadar reel anlamda uygulanabilir ve sektörün tasarım ihtiyacını ivmelendirecek çok önemli bir destek düzenlemesinin çıktığını kaydederek; “Söz konusu tebliğ, Türkiye’de tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlendi. Belirli şartlar yerine getirildiği takdirde şirketler, yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek için yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderleri için artık yüzde 50 oranında destek alabilecekler. Bu değerli çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçen başta Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci olmak üzere, Sayın Bakan Yardımcımız Adnan Yıldırım ve Bakanlık çalışanlarına EHKİB olarak teşekkürlerimizi bir borç bilirim” dedi.
Yapılan düzenlemenin tasarım ve inovasyon konusunda önemli artışlar sağlayacağına da dikkat çeken Kızılgüneşler sözlerine şöyle devam etti; “Yıllık 10 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veren, en fazla katma değer sağlayan sektörlerin başında gelen hazır giyim sektörümüzün bu yönünü daha da ön plana çıkararak sadece üretimde değil tasarım ve koleksiyon hazırlama alanında da dünyada söz sahibi olmasının yolu açılacak. Bu tebliğ sayesinde firmalarımızın kuracakları tasarım ofislerindeki tasarımcı maaşlarından ekipman gerekliliklerine, dijital ihtiyaçlarına kadar tüm masrafları desteklenebilecek. Tasarımcıların yaptığı yurtdışı seyahat masraflarının yüzde 50’si de yine destek kapsamında. Böylece birçok firmamız Avrupa’ya koleksiyon satar hale gelecek. 2023 yılı için sektörün belirlediği 60 milyar dolar ihracat hedefine bu tebliğin oluşturacağı sinerji ile ulaşmak mümkün olacak.”
Sadece hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe değil tasarım ve inovasyona önem veren tüm sektörlerdeki firmalara önemli avantajlar sağlayacak düzenlemeyle ilgili olarak Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB)’nin bir dizi toplantı ile sektöre alabilecekleri destekleri tanıtmayı planladıkları bilgisini veren EHKİB Başkanı Emre Kızılgüneşler, oldukça kapsamlı bir tebliğ çıkarıldığını, bu adımın Türkiye’deki inovasyon bilincini hareketlendireceğini ve tekstil ve konfeksiyon sektörlerindeki tasarım standartlarını yükselteceğini öngördüğünü bildirdi.
Emre Kızılgüneşler, “EHKİB olarak ‘Tasarım Desteği’ tebliğini, ihracat ve kalkınma hedeflerine ulaşmamız yönünde önemli bir adım olarak görüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.