Avro-dolar paritesindeki Avro aleyhine değişim Ege Bölgesi ihracatını vurdu. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamı Şubat ayında, 2014 yılı Şubat ayına göre yüzde 12 gerileyerek 964 milyon 116 bin dolardan, 847 milyon 686 bin dolara düştü.
2014 yılı Şubat ayında 1,37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesi, bir yıl sonra 1,12 seviyesine kadar indi. Bu değişim ithalatını ağırlıklı olarak dolarla yapan, ihracatını ise Avro ile yapan Egeli ihracatçılara iki taraflı olumsuz etkiledi. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Şubat ayında kayda aldığı 847 milyon 686 bin dolarlık ihracatın 456 milyon 469 bin dolarlık dilimi sanayi ürünleri ihracatından elde edilirken, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 19 düşüş yaşandı. 2015 yılının ilk iki aylık diliminde Egeli ihracatçılar, 1 milyar 703 milyon 229 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken, geçen yılın aynı dönemindeki ihracatları 2 milyar 24 milyon 297 bin dolar olmuştu. EİB’nin son 12 ayda kayda aldığı ihracat rakamı ise yüzde 3’lük düşüşle 11 milyar 901 milyon 838 bin dolara geriledi. Ege İhracatçı Birlikleri yaklaşık 3 yıl sonra 12 milyar dolar bandının altına düşmüş oldu. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 3 tanesi 2015 yılı Şubat ayına göre ihracatlarını arttırma başarısı gösterirken, 9 tanesi geçen yılki performanslarının gerisinde kaldı.
PARİTE VE HAMMADDE FİYATLARINDAKİ GERİLEME
İhracat rakamlarındaki gerilemenin ana nedeninin Avro/dolar paritesindeki Avro aleyhine değişim ve hammadde fiyatlarındaki gerileme olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2014 yılı Şubat ayında 1,37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesinin, 1,12 seviyesine kadar gerilediğini, paritedeki 0,25’lik değişikliğin EİB ihracatında geçen yılki miktarda ihracat olması durumunda yıllık 1 milyar dolar gerilemeye neden olabileceğini öngördüklerini, hammadde fiyatlarındaki yüzde 20 gerilemenin de ortalama ihraç fiyatlarında düşüşe yol açtığını parite ve hammadde fiyatlarındaki gerilemeden dolayı ihracatta gerilemenin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Ege Bölgesi’nin ihracatında Avrupa Birliği pazarının önemli yer tuttuğuna işaret eden Ünlütürk, “Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan ihracatın yüzde 48’i AB ülkelerine yapılıyor. Avro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi bölge ihracatını olumsuz etkiliyor. İhracatımızda önemli konuma sahip Rusya, Irak, Suriye, Çin, Libya, Yemen, Mısır, Ukrayna gibi ülkelerdeki ekonomik ve siyasi krizler de eklendiğinde ihracat rakamlarında gerileme kaçınılmaz oluyor” şeklinde konuştu. Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz politikasının gereğinden fazla siyasi zeminde tartışılmasının piyasaları tedirgin ettiğini savunan Ünlütürk, sözlerini şöyle tamamladı; “İhracat dünyası olarak beklentimiz Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesidir. Bunun zamanlamasını en iyi şekilde belirleyecek deneyimde ve yetkinlikte, dünya ekonomilerini yakından takip eden Merkez Bankası yönetimimize güvenimiz tam. İsteğimiz, 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesi, sanayi ve ihracatın daha öne çıktığı bir ülke gündemi oluşmasıdır. Bu sayede 2015 yılının ikinci yarısında sanayi ve ihracatta yeniden bir toparlanma sağlanabilecektir.”