Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hazır giyim sektöründe, küresel rekabetin zorlaştığı bir süreçten geçildiğini belirterek, ‘’Bunu kabul ediyorum, önümüzde engeller var ama bunlar aşılamaz engeller değil, bunları aşarız ve aşacağız’’ dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen 5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı’nın açılışı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde törenle yapıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmasında tekstil dünyasına seslenen Erdoğan; TGSD’ye, konferansa katılan ve katkı veren tüm kuruluşlara, konferansa yurtdışından katılarak destek veren herkese teşekkür etti. Son 12 aylık ihracat rakamlarının 138 milyar doları aştığını ifade eden Erdoğan; “Bu başarıda kuşkusuz tekstil ve hazır giyim sektörünün payı büyük. En fazla ihracat yapan sektör olarak tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye’nin büyümesinde en fazla katkı sağlayan sektörlerin başında yer alıyor. Nisan ayı rakamlarına göre AB ülkelerindeki kriz nedeniyle bu ülkelere yapılan ihracatta %18 oranındaki düşüşe karşın; bağımsız devletlere (%8), Orta Doğu’ya (%17), Afrika’ya (%43) yapılan ihracatta ciddi artış yaşandı. Ülke bazında da Katar, Nijerya gibi ülkelere yapılan ihracat rekor seviyelere ulaştı” dedi. İlk 4 aylık ihracatın, önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 5,9 artış kaydettiğini, son 12 aylık ihracatın da, 138 milyar doları aşarak, yine cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırdığını anlatan Erdoğan, “Bu yüksek oranların elde edilmesinde çok büyük katkısı olan tekstil ve hazır giyim sektörümüzün temsilcilerini bu vesileyle şahsım, ülkem ve milletim adına tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
ENGELLERİ AŞACAĞIZ
Hazır Giyim sektöründe küresel rekabette aşılamaz engeller bulunmadığını belirten Başbakan Erdoğan; “Türkiye, yalnızca üreten ve satan bir ülke değil, tasarlayan da bir ülke olmalıdır. Okullarda eğitim gören potansiyelimizin yanı sıra tezgah başında da yetişmiş bir işgücü potansiyelimiz bulunuyor ve bu güçle bunu başarabiliriz. Tasarım ve marka oluşturmada keşfedilmeyi bekleyen engin hazineye sahibiz” dedi.
YENİ HİSSETMEYE BAŞLADIK
Başbakan Erdoğan, genel olarak ihracatta, özel olarak da tekstil ve hazır giyim ihracatında, Avrupa’yı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkilerini daha sıcak şekilde yeni yeni hissetmeye başladıklarını belirterek, ‘’En son, Nisan ayı rakamlarımızda, Avrupa Birliği üyesi ülkelere özellikle bizim onlara olan ihracatımızın, bu ülkelerde devam eden kriz nedeniyle yüzde 18 gerilediğini görüyoruz. Ancak, Avrupa’ya ihracatımız bir miktar gerilerken, Bağımsız Devletler Topluluğu’na ihracatımız yüzde 8, Ortadoğu bölgesine yüzde 17 ve Afrika’ya yüzde 43 artış kaydetti’’ dedi.
SON TEŞVİK PAKETİ 1 NUMARA
Hükümet olarak, son 9.5 yılda başta doğu ve güneydoğu olarak Türkiye’nin ihmal edilmiş her bölgesine ulaştıklarını anlatan Erdoğan, iş adamlarını bu bölgelere yatırım yapmaya davet etti. Erdoğan, son teşvik paketini, 9,5 yıllık iktidar döneminin 1 numarası olarak niteledi. Yeni teşvik paketi ve yapılacak yatırımlarla, bölgenin ve Türkiye’nin kronik sorunlarının çözüleceğini aktaran Erdoğan, terörün Türkiye’ye şimdiye kadar 350 milyar dolar gibi maddi bir zarar verdiğini belirtti.
“SEKTÖR BU BÖLGEDE ASLA ZARAR ETMEYECEK”
Başbakan Erdoğan, özellikle 5 ve 6’ıncı bölgelerde, bu yeni teşvik sistemiyle birlikte, tekstil ve hazır giyim sektörlerini daha yoğun şekilde görmek istediklerini belirterek, “Ben inanıyorum ki, sektör, bu bölgelere açıldığında, asla ve asla zarar etmeyecek, ölü yatırım gerçekleştirmeyecektir. Tam tersine, bölgenin dinamik iş gücü, bölgenin sadakati, iş kültürü, orada yatırım yapanları mutlu da edecektir. Öncelikle 5 ve 6’ıncı bölgede bulunan illerimizden yetişmiş işadamlarımızın, ardından diğeryatırımcıların bölgeye ilgisi, bölgenin kaderini değiştirecek, hem bölgenin, hem Türkiye’nin kronik sorunlarına çözüm üretecektir” dedi.
“MODA MERKEZİ İÇİN İSTANBUL HER TÜRLÜ İMKANA SAHİP”
İstanbul’un her yıl 10 milyonu aşan turist sayısıyla, bir kültür ve turizm merkezi olma yolunda kararlılıkla ilerlediğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz şu anda otel yetiştiremiyoruz. Yeni oteller yapmanın şu anda gayreti içerisindeyiz. İstanbul, ulaşımda, sanayide, ticarette dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline geliyor. İstanbul’un modada da bir merkez haline gelmesi için her türlü imkana, potansiyele sahibiz. Sizin gayretlerinizle, bizim desteklerimizle, bu işte önemli yol aldık ve almaya devam ediyoruz. Aynı şekilde, dayanışma içinde yürüyecek, İstanbul’u üretim ve pazarlamanın ötesinde inşallah bir moda ve tasarım merkezine de dönüştüreceğiz. Ben, bu düşüncelerle bir kez daha 5’incisi düzenlenen Moda ve Hazır Giyim Konferansının başarılı geçmesini diliyorum.”
BAŞBAKANDAN S&P’YE BÜYÜK TEPKİ
Erdoğan, S&P’nin Türkiye’nin kredi notu görünümüyle ilgili kararını çok garipsediğini belirterek, “Neden derseniz, pozitifte olan Türkiye durağana indirildi. Neye göre sen bunu durağana indiriyorsun? Çünkü belli bir süre pozitifte kalan ülkeyi artırması gerekirken, bakıyor ki Türkiye’yi artırırsam ideolojik olarak bizim için sıkıntı doğurur, biz bunu durağanda tutalım ama öbür tarafta bakıyorsun iflas eden Yunanistan’ı yükseltiyor. Böyle saçmalık olur mu? Tamamen ideolojik bir yaklaşım” dedi. Başbakan Erdoğan, Standart&Poors’un Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesiyle ilgili olarak, “Bu tamamen ideolojik bir yaklaşım. Bunu kimse yutmaz. Bunu sen Tayyip Erdoğan’a yutturamazsın” dedi.
DÜNYADA ARTIK YENİ TREND TÜRKİYE
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Dünyada artık yeni trend Türkiye’dir, Türkiye markasıdır. Demode anlayışlara meydan okuyanlar için Türkiye ilham kaynağıdır” dedi. Bağış, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından düzenlenen “5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, artık bu konferansın moda olduğunu söyledi. Asırladır medeniyetlerin huzur içinde yaşadığı İstanbul’da, böyle bir toplantıyı düzenlemenin son derece anlamlı olduğunu ifade eden Bağış, “İstanbul Avrupa Birliği üyesi olmadan evvel Avrupa’nın kültür başkenti, spor başkentiolabilmiş, 3 farklı imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehir olarak, şimdi de modanın başkenti olma konusunda iddialıdır” dedi. Tekstilde ihracatı gerçekleştirdikleri ilk 10 ülkenin 9’unun Avrupa Birliği üyesi olduğuna işaret eden Bağış, “Bu da Türkiye ile Avrupa Birliği entegrasyonu açısından aslında ne kadar yakın olduğumuzu ortaya koyuyor. Her ne kadar Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerdeki bazı siyasiler, Türkiye için engeller çıkarmayı maharet zannetseler de onlara Mevlana’nın sektöre uyumlu bir sözü ile cevap vermek gerekir diye düşünüyoruz; ‘Ne insanlar gördüm üzerlerinde elbise yok, ne elbiseler gördüm içinde insan yok’…” diye konuştu. Egemen Bağış, İstanbul ve Türkiye’nin, her zaman ilham kaynağı olduğunu, moda dünyasının da değerleri için ilham kaynağı olmaya devam edeceğini belirtti.
75 BİN KAYITLI İSTİHDAM ARTIŞI SÖZÜ
TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin ise açılış töreni sırasında gerçekleştirdiği konuşmasında; T ürkiye Giyim Sanayicileri Derneği olarak; “global moda ve hazır giyim sektörünün devlerini” bir kez daha “En Moda Konferans” çatısı altında buluşturacak olmaktan ötürü son derece heyecanlı olduklarını söyledi. 30 ülkeden katılımcılarla, bu y ılki konferansta 38 dünya markası ve alıcılarıyla Türk imalatçılarını buluşturduklarını ifade eden Negrin; “İhracatımız 2011 y ılında 16 milyar dolar ile tüm zamanların zirvesine ulaşmıştır. 380 milyar dolarlık dünya hazır giyim ticaretinden aldığımız yüzde 4.25 pay ile 2011’de de dünya pazarlarında en yüksek paya sahip sektör olma ayrıcalığımızı sürdürmüş bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Diğer yandan tekstil sektörü olarak istihdam ve özellikle kadın istihdamında ilk sırayı almaya devam etmekte olduklarına işaret eden Negrin, geçen y ıldan bu yana sektörde kayıtlı 30.000 istihdam artışı sağlandığını söyledi. Negrin; “2013 için sözümüz sektör olarak 75 bin kayıtlıistihdam artışı” dedi.
Konuşmasında, geçen yıl kumaş ithalatına getirilen korunma önlemine dikkat çeken Cem Negrin; “Türk hazır giyim sektörü ihraç pazarlarından sonra yurtiçi pazarda da yabancı rekabeti ile karşı karşıyadır. İhracatçılarımız ve yerli markalarımız için 2011 yılında artan yabancı rekabeti yanı sıra kullandıkları kumaş ithalatına getirilen koruma önlemlerinin de önemli sıkıntılar oluşturduğunu bu vesile ile tekrar hatırlatmak istiyorum. Bir yıl evvel müsteşarlığın bir tek bizim sektöre koyduğu korunma önlemlerinin hiç kimseye faydasının olmayacağını söylemiştik. Ayda takribi 50 milyon dolarlık ithalat düşüşüne neden oldu. Buna karşılık ihracatımız artmadı. Bu uygulama mağazacılarımızın son 10 yıldır yakaladığı ivmeyi yavaşlatarak onların dünya markası olmasını geciktiriyor. Sayın Başbakanım, Geçen yıldan bu yana bir faydasını görmediğimiz bu uygulamanın kaldırılması için ilginizi rica ediyoruz” dedi.
YENİ TEŞVİKTEN MEMNUNUZ
Sektör olarak teşvik taleplerinin ise büyük ölçüde karşılandığını, işveren maliyetinin yeni teşviklerle 6. Bölgede 365 dolara kadar indiğini ifade eden TGSD Başkanı Cem Negrin, “Müsteşarlığın 6. Bölgede asgari ücreti 2002-2003 yıllarındaki 365 dolarlık asgari ücrete çeken uygulaması, hazır giyimin tekrar en güçlü sektör olması noktasında önünü açmıştır. Bu bölgedeki gelişimin hızlı olması için üç yıl boyunca devletin tren yollarında, maliyetine mal taşınmasını sağlaması gerekir. Dünyada en çok hazır giyim ithalatını 90 milyar dolar ile Amerika yapıyor. 2004 yılında 2 milyar dolar olan Amerika ihracatımızın, bölge için gerekli anlaşmalar yaparak bugünkü 300-400 milyon dolardan tekrar 2 milyar dolara çıkarılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
KAR MARJLARIMIZ DÜŞÜYOR
Cem Negrin azalan karlılık ile kapanan üretim tesisleri ve mevcut iş gücü maliyetleri ile rekabet olanağının sınırlanması konularına işaret ederek, şunları söyledi; “Son senelerde düşen karlılıktan dolayı sektör, yatırım yapacak parayı nereden bulacak? Bunun da cevabı hazır. Bildiğiniz gibi geçen sene Avrupa’daki firmaların ödeme güçlüğüne düşmesine karşı Cofface ile sigorta anlaşması yapmıştık. Türkiye yüzde 80’ini Avrupa’ya gerçekleştirdiği ihracatını 60-90 gün vade ile yapıyor. Şimdi yaptığımız çalışmalar sonucu Cofface veya Eximbank tarafından sigorta edilmiş alacakların Libor+0,75 ile ödenmesine çalışmaktayız. Dünyada da kabul görmüş bu uygulamanın ülkemizde de hızlı bir şekilde hayata geçmesi için sizin ilginizi bekliyoruz”. Hindistan’ın iki yıldır değişik zamanlarda pamuk ihracatını durdurma denemeleri yaptığını hatırlatan TGSD Başkanı Cem Negrin, Türkiye’de en az 1 milyon ton pamuk üretiminin desteklenmesinin, 60 milyar dolarlık Türk hazırgiyim ve tekstil sektörünün dışa bağımlılığını azaltacağını da sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a katkılarından ötürü plaket verildi, eşi Emine Erdoğan’a ise şal hediye edildi.