Konfeksiyon makineleri imalatı konusunda hizmet veren EPA AKIN, dünya standartlarında makineler üretmekte ve kusursuz servis hizmeti sunmaktadır. Bugün dünyanın global pazarında firmalar rekabet edebilmek için zamandan tasarruf eden hızlı ve değişikliğe ayak uydurabilen makineler üretmek zorundadırlar. Maksimum esneklikte üretilen EPA AKIN ürünleri, dünyanın sayılı gömlek üreticileri tarafından kabul görmektedir. Tekstil üretim sorunlarını başarıyla çözen ve bu alanda yenilikçi bir yapıya sahip olan firmanın Genel Müdürü Ogün Özol, sektörün durumu ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
Corona virüsün firmanıza ve sektöre etkileri neler olmuştur?
“Tüm sektörlerin yanı sıra, bize göre imalat sektörüne extra daha fazla olumsuz etkisi oldu. Özellikle bizim gibi ihracat odaklı çalışan firmaların, bu pandemi sürecinden daha fazla etkilendiğini düşünüyorum. Bazı ülkelerin sınırlarının kapalı olması, seyahat engelleri ve firmaların siparişlerinin önemli ölçüde azalması, sektör çalışanlarını olumsuz etkiledi. Buna bağlı olarak dışarıya fason işveren büyük firmaların, üretimlerini bundan sonra ağırlıklı olarak belli bir noktada toplamayacakları için imalat firmalarının planlanan yatırımları da bu süreçte durdu. Bu da her sektörü olduğu gibi bizi de etkiledi.”
Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 sürecinde devletin sunduğu destek paketlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörel bazda önereceğiniz tedbirler var mı?
“Devletimiz elindeki olanak dahilinde yapabileceklerini yaptıklarını düşünüyorum. Bunun yanı sıra özellikle SGK primlerini normal hayatın akışına geçilinceye kadar alınmaması, istihdamın korunmasını sağlayacaktır.”
Corona sonrası Türkiye’de ve dünyada sektörü nasıl bir gelecek bekliyor. Öngörüleriniz nelerdir? Firma olarak nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?
“Bizce özellikle bu olayın toplumsal olarak yatışması ve insanların eski düzenlerine geçmesi ilacın ya da aşının bulunmasından ve yaygınlaşmasından sonra en az 1 yıl daha süreceğini ön görüyoruz. Bu zaman zarfında daha çok toplantılar şu anda yapıldığı gibi online olarak yapılacak, yurt dışı seyahatler çok gerekmedikçe yapılmayacaktır. İşler olarak biz çok fazla karamsar değiliz. Firma olarak flexibel bir yapımız var. Yaptığımız istişareler sonucunda, portföyümüze yeni makinalar ekleyip mevcut makinalarımıza modifikasyonlar yaparak yeni sürece hazırlanıyoruz.”
Bundan sonraki süreçte pazarlama ve tanıtım konusunda ne tür yenilik ve değişimler bekliyorsunuz? Koronavirüs hazır giyim şirketlerinin çalışma koşullarını nasıl etkiledi?
“Pazarlama ve tanıtım konusunda daha çok teknolojiyi kullanacağız. Bu süreç önemli ölçüde etkileyecektir. İnsanların özellikle eski seyahat alışkanlıklarından belli bir süre vaz geçecekleri için alışveriş oranlarını düşüreceklerdir. Turizm, seyahat ve hazır giyim sektörü bu süreçten ciddi olarak etkilenecektir.”