Pet şişe atıklarını kullanarak geri dönüşümlü polyester düğme üreten Form Düğme, doğal kaynakların etkin kullanımı için atıkların azaltılması, geri kazanımı, doğaya dost ürünlerin kullanımı konusunda önemli çalışmalara imza atıyor.
Teknolojik yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarıyla tekstil yan sanayiinin öncü firmalarından biri olan Form Düğme, 2021 yılında hem ihracat yaptığı ülkelerin sayısını, hem de ihracat rakamlarını artırmayı hedefliyor.
Üretim ve teknoloji yatırımlarıyla sektörün önde gelen firmalarından biri olan Form Düğme, Esenyurt’taki 6.000 metrekare kapalı alana sahip fabrikada her türlü düğme ve aksesuar üretimi yapıyor. Ürün grubunun büyük bir kısmını düğme oluşturan firma, aynı zamanda etiket, rozet ve toka gibi aksesuar üretimi yapıyor ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda çıtçıt gibi farklı ürünlerde de tedarik sağlıyor. Firmanın düğme üretiminin %60’lık kısmı doğal düğmelerden oluşuyor. Aylık 100 milyon adet düğme üretiminin yanı sıra 50 milyon adet düğme baskı, boyama ve ikinci işlem kapasitesine sahip. Form Düğme Kurucu Ortağı Mustafa Oktay ile çalışmaları ve 2021 projeleri hakkında konuştuk.
Sizi sektörde farklı kılan özellikleriniz nelerdir? Hangi ürünlerinizle ön plana çıkıyorsunuz?
“Form Düğme, kurulduğu ilk yıldan itibaren her zaman yeni pazarlara odaklanarak, ürün çeşitliliğini artırmayı hedefledi. Sanıyorum tüm dünyada hızlıca dikkat çekmeyi başarmış olmamızın sebeplerinden biri de budur. Çünkü teknolojiye ve Ar-Ge’ye yatırımlarımız her sene arttı. Ar-Ge departmanımızla birlikte tekstil sektörüne yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler sunuyoruz. Ekvador yağmur ormanlarında yetişen bir çeşit palmiye ağacının çekirdeği olan korozo’dan düğme üretiyoruz. Ayrıca boynuz, kemik, kokonat, tahta, pamuk ve sedef de doğal düğmelerimiz arasında yer alıyor. Bunların içerisinden korozo, pamuk ve kokonat sürdürülebilir düğme sınıfında bulunuyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana Ar-Ge çalışmaları neticesinde geri dönüşümlü polyester düğme üretimine başladık. Dünyanın en büyük çevresel atıklarının başında gelen pet şişeleri düğmeye dönüştürüp, H&M, Tommy Hilfiger, Zara, Mango, Massimo Dutti, Ted Baker, River Island, Next, Scotch&Soda, Marco Polo ve Daniel Hechter gibi dünyanın birçok moda devine satıyoruz. Ayrıca Karadeniz’den getirdiğimiz fındık kabuklarını öğüttükten sonra düğmeye dönüştürerek, ekonomik katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Bu ürün grubunu farklı doğal atıkları da ekleyerek büyütmeyi hedefliyoruz.”
Kaliteli bir düğmede olması gereken özellikler nelerdir? Düğmenin hayatımızdaki önemi nedir?
“Düğme tasarımı daha çok sezon trendleriyle birlikte şekillenen bir çalışma. Sadece yaratıcılığın ön planda olduğu bir model işlevsellikten ve müşteri ihtiyacından uzak olabilir. Bu yüzden hem trendlere uygun, hem de ticari potansiyeli olan ürünler üretmek durumundayız. Firmamız bünyesinde oluşturduğumuz tasarım departmanımız bu süreci oldukça başarıyla yürütüyor. Senede 2 kere katılmış olduğumuz tekstil fuarlarından aldığımız izlenimler ve sezon trendlerini tespit etmemiz başarımızın önemli aşamalarını oluşturuyor. Şıklığın vazgeçilmez aksesuarı olan düğmeler kıyafetlerin görselliğini canlı tutarak, hareketlilik kazandırıyor. Kıyafete baktığınızda gözünüze çarpan ilk unsurlarda biridir. İyi tasarlanmış bir düğme, o giysiye değer kattığı gibi satışını da katkı sağlıyor. Düğmeler küçücük bir ayrıntı gibi dursa da aslında insan sağlığı açısından da çok önemli çünkü içeriğinde plastik ve naylon bulunan ve normalden çok fitalat kullanılan düğmeler kanser riskini arttırıyor. Bunun için doğal düğmelerin yer aldığı giysilerin tercih edilmesine dikkat etmek gerekiyor.”
Virüsün hayatın akışını değiştirdiği bu süreçte firmanız adına ulaşmayı planladığınız hedefler nelerdir?
“Maalesef 2020 senesi hepimiz için kayıp bir yıl oldu, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen firmamız bu süreçte başarı gösterip beklentilerimizin üstünde seneyi %5 büyüyerek kapattı. Özellikle tasarlamış olduğumuz farklı koleksiyonlar ve rekabet avantajı oluşturan fiyatlarımız bu sonuca ulaşmamıza yardımcı oldu. 2021 yılında tüm sektörlerde olduğu gibi tekstilde de önemli gelişmelerin olmasını bekliyoruz. Form Düğme olarak en az %20 büyüme hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısı itibariyle de büyümenin çok daha fazla olacağını öngörüyoruz. Özellikle aşı sayesinde normalleşme sürecinin hızlanacağını umut ediyoruz. Yılın son çeyreğinde artık eski normale dönülmüş olacağını düşünüyoruz. Müşterimiz olan yabancı tekstil markalarının ülkemize yoğun sipariş geçeceğini ve bunun da tüm sektörde iş hacmi artışı ve karlılık getireceğini düşünüyorum. Artan hammadde ve işçilik giderleri ile beraber yüksek finansman maliyetleri 2021 senesi için biz sanayicileri en çok düşündüren konular olacaktır. Çok daha yenilikçi ve hızlı değişen bir pazar oluştu. Artık hepimiz belki daha az adetlerde ama daha fazla çeşit ürün üreteceğiz. Müşterilere özel ürün pazarı da büyüyecek. Son olarak sürdürülebilir çevre dostu ürünler işletmelere kazandıracak ve bu teknolojilere yönelik yatırımlar da artacak.”
Form Düğme olarak çevre, doğa ve insan sağlığı konusunda neler söylemek istersiniz?
“Tekstil sektörünün yılda 1,2 milyon ton karbon emisyonuna neden olduğu biliniyor. Tekstil ürünlerinin yüzde 85’inin geri dönüştürülememesi bu alandaki hassasiyeti daha da artırıyor. Bu nedenle sürdürülebilir malzemelerin önemi her geçen gün daha da artıyor. Tekstil sektöründeki dünya devleri için sürdürülebilir ürünler artık bir seçenek değil zorunluluk. Form düğme olarak yıllar evvel bu alana odaklanarak yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirdik. Ayrıca pamuk ve metal düğme üretiminde ek yatırımlar yapacağız. Tekstil yan sanayi içinde yer alan farklı ürünler de radarımızda yer alıyor. 2021 yılı ilk çeyreği itibariyle daha önce planladığımız yüksek teknoloji makinelerin alımı, sürdürülebilir ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmaları gibi yeni yatırımlarımızı da devreye alacağız. 2021 yılında yaklaşık 2 milyon TL tutarında bir yatırım bütçemiz bulunuyor.”
Korona sonrası Türkiye’de ve dünyada sektörü nasıl bir gelecek bekliyor. Öngörüleriniz nelerdir? Firma olarak nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?
“Bizleri çok daha zor ve rekabetçi bir gelecek bekliyor. Hepimiz sanal dünyada yaşamayı bir şekilde öğrendik ve bunun rahatlığını da keşfettik. Dolayısıyla sanal ekonomi büyüyecek. Tüm işletmeler bu süreçte yerini almalıdır diye düşünüyorum. Çok daha yenilikçi ve hızlı değişen bir pazar oluşacak. Artık hepimiz belki daha az adetlerde ama daha fazla çeşit ürün üreteceğiz. Müşterilere özel ürün pazarı da büyüyecek. Son olarak sürdürülebilir çevre dostu ürünler işletmelere kazandıracak ve bu teknolojilere yönelik yatırımlar da artacak. Form Düğme’nin sürdürülebilirlik konusunda yaptığı yatırımlar, doğru alanda stratejik adımlar attığının adeta kanıtı.”
#düğme #aksesuar #sürdürülebilir üretim #yeni ürünler #çevreci ürünler #Form Düğme #korozo #kokonat #Mustafa Oktay #ihracat #doğalatıklar #doğal düğmeler