Şu anda büyük bir değişim sürecinden geçiyoruz. 3-D simülasyonların gerçeği taklit yeteneği açısından sürekli iyileştirilmesi ve kullanımı mağazalardaki bitmiş koleksiyon ile ilk tasarım arasındaki sürenin kısalacağını gösteriyor.
Evrensellik ve farklı programların farklı özellikleri ürünün geliştirme aşamasından üretim ve satış aşamasına kadar kesintisiz ilerleme sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bugün Bilgi sistemlerindeki gelişmelerin karşılaştığı zorluklar ile ilgili, Human Solutions, Assyst ve AVM’nin ortak yöneticisi Dr. Andreas Seidl gelişmeleri değerlendirdi.
Hazır giyim sektörü çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Maliyetler yükseliyor ve işlem zamanları kısalıyor. Bunun IT sistemleri açısından ne gibi bir önemi var ?
“IT sistemleri söz konusu olduğunda, daha kısa zamanda daha çok koleksiyon döngüsünün anlamı, verimliliği artırmak için iş akışında bazı aşamaların tam otomatik olması gerektiğidir. Diğer taraftan, prosedürlerinevrensel olarak uygulanması üretim sürelerini kısaltmada önemli bir rol oynadığı gibi genel olarak kalitenin korunmasında da önemlidir. CAD, PLM ve ERP gibi bağımsız sistemler birbirleri ile uyumlu olmalıdır; diğer taraftan gereksiz veri toplamadan sürekli veri taşıma kapasitesine sahip olmalıdır ve bu sistemler ilgili tüm verileri bir arada tutmalı ve nerede, ne zaman ihtiyaç olursa kullanılabilir halde bulundurmalıdır.”
Bu gün mağaza veya internet yoluyla çok çeşitli satış kanalları var. Modern yazılım sistemleri kesintisiz bir süreç sağlamak için hangi talepleri karşılamak zorundadır?
“Bu, ancak evrensel uyumluluğu olan sistemlerle yapılabilir ve hangi dataların toplandığı ve hangilerinin kullanılabilir olduğu konusu hassastır. Ama benim görüşüme göre henüz gidilecek uzun bir yol var ve o yolda biz olabiliriz. Örneğin, online alışveriş veya katalog ürünlerini görselleştirme konusunda verileri kullanmak. Bu konu büyük bir tasarrufu temsil ediyor ki bu sadece zamandan tasarruf değil.”
Sürdürülebilirlik giyim sektörünün önemli bir yönüdür. Bilgi Sistemlerinin sürdürülebilirlik derecesini artırma konusunda ne gibi katkıları olabilir?
“Sürdürülebilirlik konusu benim için Ekolojik ve ekonomik anlamda hassas bir konudur. IT sistemlerinin sağlayacağı fonksiyonel şeffaflık malzeme kullanımı ve üretimdeki gereksiz adımlarla ilgili israfı önleme konularında yardımcı olur. 3 boyutlu sunumların yardımı ile kabul / onay prosedürleri geliştirilebilir. Üretimde kullanılabilir, örneğin malzeme miktarlarının daha doğru bir şekilde hesaplanması ile daha az atık çıkması sağlanabilir. Aynı şekilde, özel koleksiyonlar yapma konseptinin arkasında tüketici ihtiyaçlarına daha yakın olma isteği vardır. Eğer az olan kalmış ürünler ucuza satılırsa bu çevre dahil olmak üzere herkese yardımcı olur. Kısacası, yapabileceğimiz en iyi şey sadece satılabilecek kadarını geliştirmek ve üretmektir, fazlasını değil. Bu tabii ki şimdilik güzel bir hayal, ancak Bilgi sistemleri ile bu ideal senaryoya her geçen gün biraz daha yaklaşılıyor.”
Terzi mankenlerinin öneminin kalmadığı günlerde miyiz? Moda tasarımı ve kalıp oluşturma gelecekte sadece dijital yollarla mı yapılacak?
“Onların zamanının geçtiğini söylemek çok ileri gitmek olur. Onların rolü değişiyor, onlar da ortalama vücut ölçüleri kriterlerine uygun fakat iş süreçlerine ulaşma süresi daha uzun. Terzilerin mankenleri gelişmiş portmantolar gibi –Görebildiğim kadarıyla zaman onların zamanıydı.Fakat giyim sektöründe hala dijital gösterimi mümkün olmadığı alanlar var. Üretim adımında teknik ekipmanların belirtilmediği durumlarda veya örneğin fiziksel numune ile çalışma isteği, kalite kontrol, geliştirme ve / veya üretim süreçleri için bir giysiyi fiziksel olarak kontrol etme gereği hala onlara ihtiyaç olduğunu gösteriyor.”