Büyük veriden öngörüsel zeka üreten Getron, hazır giyim sektörünün kabusu olan kaçan satışları minimize ederken, mağazada tutulan stokları %25 azalttı.
Türkiye’nin Ar-Ge odaklı yazılım üreticisi Getron, ürettiği yazılımlarla dünya çapında ses getirmeye hazırlanıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta faaliyet gösteren Getron, özellikle hazır giyim sektöründe kurumların başını ağrıtan sorunların üstesinden geliyor. Talep tahmini ve optimizasyon problemlerine odaklanan karar destek sistemi Getron Advisor, Bulanık mantık (fuzzy logic) ve global optimizasyon algoritmalarını baz alan ve büyük veri üzerinde çalışabilen bir yapay zeka uygulaması olarak hizmet veriyor. TÜBİTAK desteği ile geliştirilen yazılım, bir yıla yakın süredir inovatif yaklaşımlarıyla tanınan Süvari Giyim bünyesinde kullanılarak sunduğu avantajları gözler önüne seriyor. Getron Advisor ile her ürün kategorisi düzeyinde doğal mevsimsel talep desenine dayalı tahminleri üreten yepyeni bir yönteme kavuşan giyim markası, aylık bazda kaçan satış oranını yılın ilk 6 ayına göre %39 azalttı. Bununla birlikte mağazalarda bulunan tüm ürünlerin stok ayırma (stock cover) süresi 17,5 haftadan 13 haftaya düştü. Mağazada tutulan stok %25 azaldı. Ürün satışlarında da doğrudan artış görüldü. Son 3 yılda fatura başına ortalama satılan ürün miktarı %8,6 artarken, en düşük satış fiyatı ile en yüksek satış fiyatı arasındaki oran ise bir yıl içinde %19 azaldı.
ÜRÜNLER İNSAN MÜDAHALESİ OLMADAN SEVK EDİLİYOR
Konuyla ilgili görüşlerini belirten Süvari Giyim Tedarik Zinciri Direktörü Hamdullah Güler, “Getron ile yaptığımız uzun soluklu ve yoğun çalışma sonucunda 35 bin SKU’dan (Stock Keeping Unit) oluşan ürünlerimizin %90’ını tüm mağazalarımıza insan müdahalesi olmadan tahminlere göre otomatik sevk etmekteyiz. Her açıdan şirketimiz için çok önemli bir proje oldu.” dedi. Bu sevkler sonucunda elde edilen faydalardan en önemlilerini ise Güler şu şekilde sıraladı: • Satış kaybı ihtimali olan SKU sayısının tahminleme öncesine göre %39 oranında azalması, • Yavaş satan ürünlerin mağazada bulunan stok miktarında da %25’e varan bir iyileşme olması. Bu projede elde edilen sonuçların tekstil sektöründe talep tahmini alanındaki geleneksel yaklaşımlara göre üstünlüğünü açıkça ortaya koyduğunu belirten Getron Genel Müdür Yardımcısı Murat Ercan, bu açıdan da özellikle yurt dışında konuyla ilgili çevrelerin dikkatini çektiğini söyledi. Ercan, sonuçların uluslararası platformda yayınlamasının ardından Prof. Dr. Tsan-Ming CHOI’den kitap teklifi aldıklarını belirtirken şu anda ABD üzerinden patent başvurusu sürecinde olduklarının bilgisini verdi.