Gerçekleştirdikleri ihracat ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerindeki başarılı firmalar, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İTKİB) düzenlediği “İhracatın Yıldızları Gecesi”nde ödüllerini aldı. İhracatın Yıldızları Ödül törenine, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Uğur Uysal’ın yanı sıra İTKİB çatısı altında yer alan dört sektörden bin 500 davetli katıldı. Ödül töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların dünya ekonomisinde yaşanan fırsatları hızla değerlendirerek yola devam ettiğini ve bu yılın ilk 5 ayında Türkiye ihracatını yüzde 8 artırmayı başardıklarını kaydetti. Mayıs ayında Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını hatırlatan Büyükekşi, “Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin 4.3’lük büyümesine net ihracatla tam 2,7 puan katkı verdik.
Bu başarıya imza atan tüm sektörlere bilhassa ilk yarısının sonuna geldiğimiz dönemde toplam ihracatını yüzde 10’dan fazla artıran hazır giyim, konfeksiyon, halı ve deri sektörlerine yürekten teşekkür ediyorum” dedi. Büyükekşi konuşmasında, 2023 yılında 5,2 milyar dolar deri, 5,5 milyar dolar halı, 20 milyar dolar tekstil ve 60 milyar dolar hazır giyim olmak üzere dört sektörün 90,7 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedeflediğini ve kendilerinin de buna yürekten inandıklarını dile getirdi.
TİM, İhracatın Gelişimine İnovasyon Projeleriyle Destek Veriyor
TİM olarak katma değerin dört bileşeni olan Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükekşi, bu amaçla iki yıldır “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliklerini düzenlediklerini, geçen yıl inovasyonda Türkiye ve dünyanın önde gelen isimlerini, yüzlerce ödüllü projeyi, Ar-Ge merkezlerini, üniversiteleri, bilim merkezlerini ve teknokentleri toplam 27 bin ziyaretçiyle buluşturduklarını hatırlattı. 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi projemizi başlattık, bütün sektörlerde teknoloji trendlerini ve oyunun kurallarını değiştirecek adımları belirleyeceğiz. Tüm bu çalışmalarla ihracat gelişimine büyük katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.
203 Ülkeye İhracat Yapıp Türkiye’nin İmajını Oluşturuyoruz
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de konuşmasında, 2014’e gelene kadar zor ve sıkıntılı günlerden geçtiklerini belirterek, hemen her yıl ters esen rüzgara rağmen, ihracat gemisini güvenli limanlara yanaştırmayı bildiklerini söyledi. İhracat alanında diğer sektörlere yol ve yön gösterici olduklarını anlatan Tanrıverdi, tekstille birlikte Türkiye’nin en büyük ihracatçı sektörü olduklarını vurguladı. Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Ülkemizin dünyadaki aydınlık ve modern yüzü olduk. Türk hazır giyim sektörü 10 bölgede tam 203 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Hazır giyim ve tekstil sektörü olarak geçen yıl toplam 25.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Deri ve halıyı da kattığımızda bu rakam 30 milyar doları buldu. Ocak- Mayıs 2014 dönemine baktığımızda ise hazır giyim olarak 7,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Tekstil ihracatını da eklediğimizde bu rakam 12 milyar dolara yaklaşıyor. Son bir rakam vermek istiyorum. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 10’un üzerinde bir artış ile 18.2 milyar dolar oldu. Şimdi 20 milyar dolara koşuyoruz.”
Rekor Kıran Irak İçin Ciddi Kaygılarımız Var
Türkiye toplam ihracatında Almanya’dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak’ın kendi toprak bütünlüğü içinde bir an önce huzura kavuşmasını arzuladıklarını anlatan Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Geçen yıl Irak’a 580 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı yaptık. 2012’ye göre yüzde 39’luk ihracat artışı yakaladık. 2014’ün ilk 5 ayında ise yüzde 28.5’luk ihracat artışı ile 277 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdik. Tek başına Mayıs ayında yüzde 40’lık artış yakaladık. Ancak Haziran ayı ve sonrası için, ilk 10 ülke sıralamamızda AB ülkeleri dışından listeye 7. sıradan giren tek ülke konumundaki Irak için ciddi kaygılarımız var.”
Fason Dedikleri Sektör, İhracatın Yüzde 15i’ini Teknik Tekstilde Yapıyor
İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise konuşmasında tekstilin ekonominin en önemli sektörleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Bu sektör Cumhuriyetimizin 10. yılında da bu ülkenin lokomotif sektörüydü 90. yılında da lokomotif sektörü” dedi. Tekstilin daima kendisini yenilemeyi bilmiş, değişen bütün koşullara rağmen uluslararası rekabetin içinde kalmayı başaran bir sektör olduğunu vurgulayan Gülle şunları söyledi: “Geçmişte fasoncu dedikleri sektör, bugün ihracatının yüzde 15’ini teknik tekstil alanında yapıyor. İtalya gibi bir moda ülkesi en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke durumunda. Son 20 yıldır bu ülke ihracata dayalı büyüme politikası izliyorsa, tekstilci yaptığı ihracatla ve daha önemlisi ihracatın içindeki ithalat oranıyla büyümenin de lokomotifi durumunda demektir. 2023’e dokuz yıl kala net ihracatın açık ara önderlerinden olan tekstil, diğer sektörlere verilen desteği çoktan hak etmiştir.”
Vergi Affıyla Kamu Vicdanı Zarar Görmemeli
Konuşmasında vergi affı düzenlemesine de değinen Gülle, “Ülkemizde üç yılda bir vergi affı çıkarılıyor. Ancak bunun çözüm olduğuna inanmıyoruz. Vergilerini ödemekte zorlananlar neden güçlük çekiyor, bunun gerçek nedenini bilmemiz gerekiyor. Bu tip aflara zemin oluşturan uygulamaların ortadan kaldırılması lazım. Yoksa yine bu af bekleyen kitle, aynı şekilde davranmaya devam edecek ve vergisini ödeyenler yine kaybetmeye devam edecek. Kamu vicdanının bu tip uygulamalardan zarar görmemesi çok önemli bir meseledir. Bu affın vicdanlarda yer bulabilmesi için, vergilerini zamanında ödeyen firmaları gözeten bir düzenlemeye ihtiyaç var. Dürüst imalatçıların artık ödülünü alması gerekiyor” dedi. Konuşmaların ardından yüksek performans gösteren 133 firma platin ödüllerini aldı. Geceye katılan bin 500’ün üzerinde ihracatçı gecenin sonunda sanatçı Sibel Can’ın şarkılarıyla keyif dolu dakikalar geçirdi.