İhracatçıların desteğe ihtiyacı var

Spread the love

ihracatUİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, “Yürürlüğe giren Ar-Ge reform paketini destekliyoruz”
diyerek, bunun rekabet gücünü artıracağını kaydetti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla şubat ayında yapılan ihracat 2 milyar 44 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 15 oranında arttı. 2016’nın ilk iki aylık döneminde toplam ihracatı 3.6 milyar dolar olan UİB’in son 12 aylık ihracatı ise yüzde 6 azalarak 22.2 milyar dolar seviyelerine geldi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 2 milyar 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, mevcut ihracatı daha da artırmak adına alternatif pazarlara yöneldiklerinin altını çizerek, desteklerin önemine işaret etti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI BEKLENEN DÜZEYDE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı dış ticaret açığının beklenene yakın olduğunu da söyleyen Başkan Orhan Sabuncu, “Dış ticaret açığının yüzde 13.4 azalarak, 4 milyar 343 milyon dolardan, 3 milyar 762 milyon dolara gerilemesi oldukça sevindirici bir durum. Ancak hala istediğimiz düzeyde değiliz. İhracata dayalı büyüme modelini benimsemiş bir ekonomi olarak, bir an önce ihracatçıyı destekleyici reformları görmek ve önümüzdeki sisli havayı ortadan kaldırmak istiyoruz. Geçmişe bakıldığında Türkiye’nin böyle bir potansiyeli
olduğu görülüyor” şeklinde konuştu.

“AR-GE REFORM PAKETİNİ DESTEKLİYORUZ”
1 Mart itibariyle yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketini de değerlendiren Orhan Sabuncu, “İhracatımızı artırmak önemli bir hedef ancak ilk etapta ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak çalışmalar yapılmalı. Çünkü belirlenen hedeflere ancak bu metotlar ile varabiliriz. Bu bağlamda 1 Mart itibariyle yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi’ni oldukça önemsiyoruz. Bu paket ile birlikte tasarım faaliyetlerinin destekleneceğini, Ar-Ge yatırımlarının artacağını ve katma değeri yüksek ürünlerin üretileceğini düşünüyoruz” dedi. İhracatçıların bu tarz desteklere ihtiyacı olduğunu da kaydeden Sabuncu, Türkiye ekonomisinin artık belirli bir eşiği aşmış durumda olduğunu dile getirerek, “Firmalarımızın küresel arenada rekabet edebilmelerini sağlamak için Ar-Ge ve inovasyonu destekleyen paketlerin artırılması gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

UTİB’İN İHRACATI 97.2 MİLYON DOLAR
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 düşüş göstererek 97.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB’ in 1 Ocak -29 Şubat tarihleri arası ihracatı ise yüzde 6 azalarak 193.4 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 13 düşerek 1 milyar 198 milyon dolar seviyelerine geldi.

UHKİB’DEN 44.4 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) ihracatı ise, şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında bir artışla 44.4 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB’in son iki aylık ihracatı da yüzde 18 oranında artarak 86.1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 7 düşerek 511 milyon dolar oldu.

#ihracat #UİB #OrhanSabuncu #UludağİhracatçıBirlikleri #ARGE