Gerçekleştirdikleri ihracat ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerindeki başarılı firmalar, ödüllerini “İhracatın Yıldızları Gecesi”nde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldılar.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin dünyada sadece Mikronezya ve Nauro’ya ihracatının bulunmadığını vurgulayarak, ihracatçı birlik başkanlarına “Gelin o iki ülkeye de ihracat yapalım. Dünyada Türk malı girmeyen pazar bırakmayalım” çağrısı yaptı. Geceye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammadeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkan Yardımcısı Cem Şengör ile yaklaşık 2 bin ihracatçı katıldı. Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta hayal dahi edilemeyen bir başarıya imza attıklarını vurgulayarak, Türkiye’nin dünyada pek çok kimsenin adını dahi bilmediği sadece iki ülkeye ihracat yapmadığını söyledi. Mikronezya ve Nauro adındaki çok küçük iki ülkeye ihracat yapılmadığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, ihracatçı birlik başkanlarına çağrı yaparak “Gelin o iki ülkeye de ihracat yapalım. Dünyada Türk malı girmeyen pazar bırakmayalım” dedi.
PAZAR ÇEŞİTLENMESİ 42 MİLYAR DOLAR GETİRDİ
Başta Avrupa olmak üzere global krizden etkilenen ekonomiler nedeniyle Türk ihracat çevrelerinin pazar çeşitlendirmesine yöneldiğini anımsatan Çağlayan, ihracattaki başarıda pazar çeşitlendirmesinin payının 42 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Zafer Çağlayan, çalışanların 1 Mayıs işçi bayramını kutladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Şükürler olsun ki tam AB’nin gidişinin tersi olarak Türkiye 4 yılda 5 milyon ilave istihdam sağladı ve bugün Türkiye’nin işsizlik ortalaması Avro bölgesinin altında, yüzde 10,2’ye geldi. Son 4 yılda Avrupa’nın yaşadığı finansal krizle 4 milyon insan işini kaybetti. Bugün Avrupa’da tam 26,5 milyon işsiz var. Avrupa’nın, Birlik üyesi olan 27 üyesinin 21’inde işsizlik rakamları Türkiye ortalamasının üzerinde. AB’nin işsizlik ortalaması yüzde 12’leri geçti. Şükürler olsun ülkemizde bilhassa ihracatın istihdama verdiği katkı ile Türkiye’yi Avrupa’nın en fazla büyüyen 2. büyük ekonomisi yapan iş gücümüzün adeta krize meydan okuduğunu gördük.” Cumhuriyet tarihinde ilk defa gerçekleşen ve Hükümet tarafından ulusal bir program olarak kabul edilen “2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefini” planlayarak ülkeye mükemmel bir ivme kazandırdıklarını söyleyen Çağlayan, “Türkiye 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisinin içine de girecek, 150 milyar dolar hizmet ihracatını da yapacak, 500 milyar dolar ihracat hedefine de ulaşacak, 84 milyon nüfusuyla kişi başına 25 bin dolar gelirin olduğu bir ülke de olacak. Bunu hep birlikte göreceğiz. İlk dört ayda ihracatımız evelallah 50 milyar dolara dayanmıştır. Bundan 10 yıl önce bir yılda sadece 36 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye vardı “ değerlendirmesini yaptı.
BİNGÖL’E YATIRIM 5 BİN KAT ARTTI
Çözüm süreciyle doğuda yatırım yapmanın her zamankinden daha önemli hale geldiğini dile getiren Çağlayan, teşvik belgeleri için gelen taleplerde ciddi artışlar yaşandığına dikkati çekti. Çağlayan, “Bu yılın ilk üç ayıyla geçen yılın üç ilk üç ayı arasında Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde adeta bir patlama yaşıyoruz. Teşvik belgelerinde Bingöl’e yapılacak olan sabit yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre tam 5 bin kat artmıştır. 1 milyar 61 milyon liralık yatırım yapacağını açıkladı yatırımcılarımız” şeklinde konuştu.
TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: İLK 4 AYDA İHRACAT YÜZDE 5 ARTTI
Etkinlikte konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladıklarını anımsatarak, “Nisan ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu, ilk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi” dedi. Büyükekşi, ihracattaki katma değeri artırmak adına Ar-Ge ve inovasyon konusuna önem verdiklerine işaret ederek, ekonomi yönetimiyle 2023 hedeflerine hizmet eden çalışmaları aksatmadan sürdüreceklerini kaydetti.
İHKİB BAŞKANI TANRIVERDİ: 13 MİLYAR DOLAR NET FAZLA VERİYORUZ
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise konuşmasında son 3-4 yılın tüm dünya çok zorlu geçtiğine değinerek,. Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya dünyanın dörtte üçünün ekonomik krizi yaşadığı bir ortamda, 100 milyar dolarların altına düşen ihracatı 3 yıl gibi kısa bir sürede 150 milyar dolarlara çıkardıklarını ifade etti. Bir yandan “içeride üretmenin” getirdiği zorluklarla mücadele ederken, diğer yandan sayısız “global baskılara” göğüs gerdiklerine dikkat çeken Tanrıverdi şöyle devam etti: “16 milyar doların üzerinde ihracat, yüzbinlerce çalışan ve 13 milyar dolar net ihracat fazlası veriyoruz. Kilogramda 26 dolar katma değer ile mücevherat ve savunma sanayin ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. Türkiye’nin gücüne güç katıyoruz” dedi. Ece Vahapoğlu’nun sunduğu ödül töreninde ihracatta başarılı olan şirketlere farklı kategorilerde toplamda 133 ödül verildi, Platin kategorisindeki ödülleri Bakan Çağlayan, Büyükekşi ve ihracatçı birliklerin başkanları takdim etti. Bu arada Bakan Çağlayan etkinliğin sonunda katılımcıların ricası üzerine piyano çaldı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) çatısı altında yer alan dört sektörden 2 bin davetlinin katılacağı geceye sanatçı Candan Erçetin şarkılarıyla renk kattı