Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenecek ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ İzmir’den başlıyor. “İnovasyon Haftası İzmir 2015”de konu başlıkları; inovasyon, teknoloji, tasarım, mobil, dünya, akıllı kentler, sinema, Türk iş dünyası, kariyer etkinliği olarak sıralanıyor.
Türkiye’nin 500 milyar dolarlık 2023 hedefine ulaşabilmesi için katma değerli üretimi artırmak gerekiyor. Katma değerli üretimin yolu ise; inovasyon, Ar-Ge çalışmaları, tasarım ve teknolojiden geçiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2015 Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Ege İhracatçı Birliklerinin ev sahipliğinde İzmir’de başlayacak. ‘İnovasyon Haftası-İzmir 2015’ programı Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi üniversiteleri, iş adamları ve bu yıl etkinliklere partner ülke olarak katılan İsviçre’nin İzmir Fahri Konsolosu Hasan Umur’un katılımıyla açıklandı. İzmir etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü birçok isim İzmir’e gelerek bilgi ve deneyimlerini inovasyon meraklıları ile paylaşılırken; yenilikçi birçok proje de sunulacak. Ayrıca inovasyon, teknoloji, tasarım, internet ve mobil dünya, akıllı kentler, sinema, Türk iş dünyası, kariyer başlıkları altında, yerli ve yabancı konuşmacılar eşliğinde konferans, panel, sunum ve paralel etkinlikleri gerçekleştirilecek. Konferans ve panellerle eş zamanlı olarak canlı workshoplar, girişimci-mentor buluşmaları, öğrenci-işadamı buluşmaları organize edilirken, farklı sektörlerde daha önce yapılmış olan Ar-Ge ve Tasarım yarışmalarında sergilenen ya da ödüle layık görülen birçok proje de etkinlikler süresince sunulacak.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada “Ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alan 500 milyar dolarlık ihracat bizim direkt ilgi alanımızı oluşturuyor. İhracat, ülkenin kalkınma ve refah seviyesini yükseltirken, üretim ve istihdamı artıracak en önemli yol. Hedefe ulaşmak için ise ileri teknoloji ve katma değerli üretimi artırmamız gerekiyor. Bugün 1,60 dolar olan ihracat/kilogram değerimizi 3 doların üzerine çıkarmalıyız. Katma değerli üretim ile bu hedefi gerçekleştirebiliriz. Bu amaçla dört yıldır Türkiye İnovasyon Haftalarını hayata geçiriyoruz” dedi. Mehmet Büyükekşi “Her yıl ortalama yüzde 50 artış ile ilerlediğimiz inovasyon haftası etkinliklerini geçtiğimiz yıl İzmir’de 5 bin katılımcı, 77 proje ve 21 kurum iştiraki ile gerçekleştirdik. Sergilenen projeler uygulanmaya da başladı. Ayrıca inovasyon haftalarımız artık ulusal kalmıyor ve uluslararası boyut kazanıyor. Geçen yıl Ankara’da İrlanda, İstanbul’da Hollanda partner ülkelerimiz oldu. Bu yıl İzmir İnovasyon Haftasında da partner ülkemiz İsviçre. İstanbul etkinlikleri için de görüşmelerimiz devam ediyor” diyerek sözlerine devam etti.
Türkiye’nin ihracat hedefinde 130 milyar dolar ihracatını 10 yıllık süreç içinde bugün 500 milyar doların üzerine çıkaran Güney Kore’nin model alındığını belirten Mehmet Büyükekşi “Güney Kore’den Samsung firması 241 patent başvurusu ile ilk sıraya yükseldi. Türkiye’de dünya sıralamasında bu yıl iki basamak yükselerek 21. sırada yer aldı. Ancak bu yeterli değil sıralamamızı daha üst seviyelere çıkarabilmek için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve teknoloji gelişimine ihtiyacımız var ve inovasyon haftası etkinliklerini sürdürerek bu konudaki paydaşlara yön vermeye çalışıyoruz” dedi.
DÜNYA PAZARLARINDAKİ REKABET
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise toplantıda yaptığı konuşmada “Bugün burada, ülkemizin dünya pazarlarındaki rekabetçiliğini artırmak ve 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine bir adım daha yaklaşmak amacıyla bir araya geldik. Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu buluşmalarını 19-20 Mart 2015 tarihlerinde İzmir’de başlatacağız. İnovasyonun ateşini Anadolu’da ateşlerken ilk durak noktasının yine İzmir olmasından ötürü büyük mutluluk duyuyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, iki gün sürecek bu önemli etkinliği gerek şehrimiz gerekse bölgemizin için önemli bir fırsata çevirmek istiyoruz” dedi. Sabri Ünlütürk sözlerine; “geçtiğimiz yıl 5 bin civarında katılımın olduğu etkinliğimize bu yıl daha fazla sayıda ziyaretçi ve katılımcı bekliyoruz. İzmir’de 5 bin katılımcı ile başlayan geçen yılki inovasyon furyası, Ankara-Gaziantep ve son olarak İstanbul’daki ana etkinlikle toplamda 58 bin kişilik katılımcıya ulaştı. Bu sene daha yoğun bir ilgi bekliyoruz. Yıl boyunca devam edecek etkinliklerde desteklerinizi ve ilginizi bekliyoruz” diyerek son verdi.