Alman tekstil sektörü ile Ar-Ge konusunda attıkları adımın, Türk tekstil sektörünün geleceğini şekillendireceğini belirten İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Tasarım yarışması ile de genç tasarımcılara verdikleri desteği sürdüreceklerini söyledi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), bir günde üç heyecanı bir arada yaşadı. Sektöre genç tasarımcıları kazandırmak amacıyla 2005 yılında başlattığı Kumaş Tasarım Yarışması’nda 10 yılı geride bırakan İHTİB, gecede aynı zamanda yeni logosunu da tanıttı. Ödül töreni öncesinde imzalanan bir protokol ile de Ar-Ge konusunda Türk ve Alman tekstil sektörü arasında işbirliğinin temeli atıldı.
GENÇ TASARIMCILAR KIYASIYA YARIŞTI
Her yıl genç yetenekleri sektöre kazandıran İTHİB Kumaş tasarım yarışmasında kazananlar belli oldu. Finale kalan 10 tasarımcının ürettiği kumaşlar, ünlü modacı Hakan Akkaya’ın düzenlediği bir defilede sergilendi. İş, moda ve sanat dünyasından oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda genç tasarımcı Kenan Saatçıoğlu’nun tasarımları ilk sırayı aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, tekstil sektörünün duayenlerinden Halit Narin de katıldığı ödül töreninde Ufuk Akkaya ikinci, Didem Taşdemir ise üçüncü oldu.
TEKSTİL SEKTÖRÜ 10 NUMARA
Gecede yaptığı konuşmada İTHİB’in yeni logosunu da açıklayan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Tekstil sektörü olarak ‘Göze hitap ediyoruz, dünyanın gözbebeğiyiz’ dedik ve bunu da logomuza yansıttık. Bitti denilen sektör on numara işler yapıyor. 10 yıldır gençleri sektöre kazandırıyor, Alman tekstil sektörü ile Ar-Ge de işbirliği anlaşması imzalıyor. On numara insanların çalıştığı, on numara bir sektörüz. Bunun gururu bize yeter” dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı konuşmada katma değeri yüksek ürünler için, Ar-Ge, inovasyon, marka ve modanın önemine bir kez daha dikkat çekerek, tekstil sektörünün Özellikle Ar-Ge konusunda Alman tekstil sektörü ile yaptığı anlaşmanın sektöre önemli katkı sağlayacağını söyledi. Jüride tekstil sektörünün önde gelen isimlerinden Süleyman Orakçıoğlu, Ekrem Akyiğit ve Tamer Pala gibi isimlerin de yer aldığı yarışmada birinci olan tasarımcı 20 bin lira para ödülünün yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı desteği ile yurt dışında eğitim imkanı ve altı ay yabancı dil eğitim hakkı kazandı. Yarışmada ikinci ye 10 bin, üçüncüye de 5 bin lira para ödülü verildi. Dereceye giren yarışmacılar ayrıca İTHİB tarafından dünyanın en prestijli fuarı olan Première Vision Paris’e gitme şansına da sahip olacaklar.
TEKSTİL AR-GE’SİNDE TÜRK-ALMAN İŞBİRLİĞİ
Ödül töreni öncesinde düzenlenen bir toplantıyla İstanbul, Akdeniz, Ege, Uludağ ve Güneydoğu Anadolu Tekstil ihracatçıları birliklerinin ortak olduğu İstanbul Tekstil Araştırma Eğitim ve Danışmanlık A.Ş’nin kuruluş protokolü imzalandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve birlik başkanlarının katıldığı imza töreninde ayrıca, Tekstil sektöründe Ar-Ge çalışmalarını artırmak amacıyla Alman Aechen Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile İTA arasında işbirliği protokolü gerçekleştirildi.