Türkiye’nin takım elbise üretim merkezi olarak bilinen güzel şehrimiz İzmir’de faaliyet gösteren Rgz Tekstil Paz. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. (RAGAZZO), 2015 yılında yeni fabrikasına taşındı.
5.000 metrekare alanda son sistem makina parkuruyla üretimine devam eden RAGAZZO Genel Müdürü Mikail Benli, bu sektörde başarılı olabilmek için işinizi ve insanları sevmek gerektiğini söyledi. 1984 yılında İstanbul Beyoğlu’nda ısmarlama terzi yanında çırak olarak başladığı takım elbise dikme hevesinin içinden hiç eksilmediğini belirten Benli, o dönem hem okuyor, hem de bu mesleğin inceliklerini öğreniyordum dedi.
Üniversiteden mezun olduktan sonra bu mesleğe başlayan RAGAZZO Genel Müdürü Mikail Benli sorularımızı cevaplandırdı.
Firmanızdan ve mesleğe olan sevginizden bahseder misiniz?
“Firmamız 1991 yılında İzmir’de faaliyete geçmiştir. Erkek takım elbise üzerine üretim yapmaktadır. Üretimimiz hem yurt içi hem yurt dışı pazara sahiptir. Günlük üretim kapasitemiz 1000 adet takım elbise olup 250 kişi ile bu üretimi yapmaktayız. Mesleğimi çok seviyorum. Çünkü bu meslek sevilmez ise yapılması çok zor bir iştir. Tamam insan gücüne dayalı bir iş yapıyorsunuz. Yapılan iş en ufak bir hatayı kaldırmıyor. Kumaş üzerinde milimetrelik hesaplar yapıyorsunuz. Belki klasik olacak ama her meslekte olduğu gibi bu meslekte de öyle, severek yapmazsanız başarılı olamazsınız. Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum mesleğinizi sevdiğiniz gibi insanları da seveceksiniz. Çünkü işiniz insanlar ile.”
Niçin yeni ve daha büyük bir yere taşındınız?
“Firmamız yurt dışından gelen talepleri zamanında ve daha kaliteli bir şekilde karşılamak, amacıyla yeni fabrikasına taşındı ve kaliteli üretim yapmaya başladı. Buna bağlı olarak talepler artmıştır. Bu talepleri karşılayabilmek için yeni ve büyük bir yere taşınmamız gerekli olmuştur. Hem ilave makine parkuru, hem de üretim sayısını artırmak buna bağlı idi”
Türkiye’de marka olmuş firmalar ile çalışıyorsunuz bunun sorumluluğunu taşımak zor olsa gerek.
“Evet haklısınız. Çalıştığımız daha doğrusu fason iş diktiğimiz firmalar Türkiye’de marka olmuş firmalar. Bunların üretimine daha bir özen göstermek gerekiyor. Ayrıca bu firmalar sürekli sizi kontrol ediyor. Dolaysıyla kaliteniz ve iş yeteneğiniz de yükseliyor. Yeni yere taşınmamızla birlikte üretimin çoğunu kendi etiketimizle (markamızla) üretmekteyiz. Hedefimiz bu etiketi yurt dışı pazarında marka haline getirmektir. Belki de bunun sorumluluğu daha büyük olacaktır.”
Makine parkurunuzdan bahseder misiniz? Alırken nelere dikkat ettiniz?
“Firmamız kaliteli ürün imal edebilmek için gerekli tüm spesiyal makinelere sahiptir. Makine seçiminde piyasanın markalaşmış firmalarını tercih ederek makine parkurumuzu oluşturduk.
Yılların verdiği tecrübemiz var. Fakat yeni ve teknolojik ürünlerde makine üreticileri tarafından üretilmektedir. Meslektaşlarımız da bunları araştırdık. Bize faydalı olacak ürün ve markaları seçtik. Bu seçimlerimiz de özellikle ütü presleri alımı konusunda en doğru kararı verdiğimizi düşünüyorum. Diktiğimiz ceketler ütüden sonra çok güzel görünüyor. Bu konuda Malkan Makine’ye sizin kanalınız ile teşekkür etmek istiyorum.”
Malkan makine, ütüleme sistemleri ile sizin güveninizi kazanmış diyebilir miyiz?
“Tabi ki diyebiliriz. Yaptığımız araştırmada yerli bir firma olarak Avrupalı rakiplerinden bilgi birikimi ve teknolojisi ile sektöre hakim bir firma olduğunu söyleyebilirim. Bizim diktiğimiz ceketlere uygun formlu presler ürettiler. Ürünlerinin arkasında duruyorlar. Getirip kurup çalıştırıp teslim ettiler. Kullanma eğitimi verdiler. Avrupa ütü presleri kullanan tanıdıklarım da var. Satış sonrası hizmet alamadıkları için çok çok şikâyetçiler. Biz bu noktada Malkan Makine’den çok memnunuz.”
Takım elbise üretimi ve bu mesleğin geleceği için son olarak neler söylemek istersiniz?
“Takım elbise üretimi son derece titizlik isteyen bir iştir. Bu nedenle firmanızda bulunan ekipmanlarınızın bu titizliği sağlayacak düzeyde olması gerekmektedir. Sektörel olarak ülkemizde her geçen gün maliyetlerimiz artmaktadır. Bu sektörde kalıcı olmak ve rekabet edebilmek için firmamız bundan sonra markalaşmaya önem verecektir. Kaliteli iş gücü, eğitilmiş personel, teknolojik makine parkuru ve geleceği hedefleyen bir vizyon ile takım elbise dikiminde başarılı olmak, marka olmak ve rekabet etme gücüne sahip olunabilir. Biz şu an bunu yaptık. Mikail bey, bu röportaj için size teşekkür ederiz. Başarılarınızın devamını dileriz. Bizim Türkiye olarak yeni fabrikalara ve üretime ihtiyacımız var. Siz de buna katkı sağladığınız için ayrıca teşekkür ederiz.”