Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, hükümetin yerli üretimi teşvik için yeni, çok güzel kararlar aldığını belirterek, ‘’Bu, sanayi ayağa kalksın demek. Üretim arttıkça teknoloji de gelişir’’ dedi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından üyelerine yönelik düzenlenen ‘’Liderlik ve Vizyon Geliştirme Programı’’na konuk olarak katılan Konukoğlu, iş ve hayat tecrübesinden bahsetti. İş hayatındaki üç düsturlarını ‘’Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep’’, ‘’İşin hilesi dürüstlüktür’’ ve tüm kardeşleriyle birlikte uyguladıkları ‘’Halkla her şeyi paylaşmak’’ olarak açıklayan Konukoğlu, Sanko Holding’in bugün 11 sektörde faaliyet gösterdiğini, 14 bin kişiye istihdam sağladığına dikkati çekti. Çalışmayı ve zanaatı çok sevdiğini, bu nedenle ortaokul birinci sınıftan ayrılarak babasının işletmesinde çalışmaya başladığını belirten Konukoğlu, işletmede 6 ay yer süpürdüğünü, tezgah sildiğini, her kademede çalışarak genel müdürlüğe kadar yükseldiğini ve babası Sani Konukoğlu’nun vefatının ardından şirketin yönetimini üstlendiğini hatırlattı. Konukoğlu, şunları söyledi: ‘’İpliğin tozunu, boyayı koklaya koklaya büyüdük. Eskiden ustalar çok ketumdu, işi zor öğretirdi. Şimdi her şey daha rahat öğreniliyor, en azından hepinizin cebinizde bütün dünya var. Azim, dürüstlük ve çalışmayı bir arada getirdiğiniz zaman başarılı olmamak için hiçbir sebep yok. Rahmetli babam, ‘dürüst olursanız zaten parayı kazanırsınız’ derdi. Dürüstlüğün ismi şimdi marka. Dürüst çalışıp, kaliteli mal yapınca zaten markalaşmış olursunuz.’’
‘’Sanko Grubu olarak tüm yatırımlarımızı Gaziantep’te yaptık, burada yapamadığımızı civar illerde, orada yapamadığımızı da diğer illere yaptık’’ diyen Konukoğlu, geçmişte sanayicilik yapmanın daha zor olduğunu kaydetti. Konukoğlu, ‘’Gaziantep’e tek bir çivi çakmış herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’nin 1985’lerde yaptığı ihracatı bugün şehir olarak tek başımıza yapıyoruz. Bunu elbirliği ile yaptık’’ diye konuştu.
‘’SANAYİCİLİKTE DUYGUSALLIK OLMAZ’’
Şirketleri belirli bir büyüklüğe getirdiklerinde o sektörü bırakmaları gerektiğini, aksi takdirde büyüdükçe idare etmek zor olacağı için kartopu gibi dağılabileceklerini anlatan Konukoğlu, ‘’Sanayicilikte duygusallık olmaz. Yeri geldiğinde hem alacaksın hem satacaksın. Yeri geldiğinde sektör değiştireceksin’’ diyerek, başarılı iş yapmanın sırrını paylaştı. Aile şirketlerinin dağılmaması ve büyüyebilmeleri için sistemin iyi kurulması gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, aile yapılarına sahip çıkmalarını, sermayeyi bölmemek için kardeşlerin ayrılmamasını, yönetimde adil yönetici olmalarını önerdi. Toplumsal dayanışma açısından hayır işlerinin ve zekat vermenin önemini dile getiren Abdulkadir Konukoğlu, ‘’Hayrımızı yapıyoruz, halkla paylaşıyoruz. Fakirin sende alacağı var, o borcu tam ödemeniz lazım. Zekatını vermen lazım. Biz bugüne kadar verdik, hiç malımızın eksildiğini görmedik. Zekat da Allah’ın vergisi. Bunu ne kadar çok verirseniz, malınız o kadar artar’’ diyerek paylaşmanın önemini vurguladı.
‘’2015 YILI YATAY GİDECEK GİBİ’’
TÜMSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, yeni yılda ekonomik durumun sorulması üzerine, şunları kaydetti: ‘’Türkiye ekonomisinin 2015’te, 2014’ten kötü olacağı kanaatinde değilim. Yatay gidecek gibi geliyor bana. Türkiye her gün bir merdiven daha yukarı çıkıyor. İnşallah komşu ülkelerimizde yaşanan sorunların çözümünde belli noktaya gelinirse, merdivenleri çift çıkmaya başlayacak. Şu anda herkes Türkiye’nin üstüne oynuyor. Bu oyunun sonunda inşallah Türkiye galip gelecek.’’
Hükümetin, yerli üretimi teşvik etmek üzere çok güzel yeni kararlar açıkladığını belirten Konukoğlu, kamu alımlarında yerli üretime yönelik yüzde 15 fiyat avantajının zorunlu olarak uygulanacak olmasının da sanayide yerli üretimi destekleyeceğini ifade etti. Yerli malı üretimini teşvik eden kararlardan duyduğu memnuniyeti, ‘’Türkiye’den alışveriş yapın. Sanayi ayağa kalksın’’ demek sözleriyle dile getiren Konukoğlu, üretim arttıkça teknolojinin de gelişeceğine vurgu yaptı.
‘’2023 yılında nasıl bir Gaziantep hayal ediyorsunuz’’ denmesi üzerine Konukoğlu, Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini anımsatarak, ‘’Gaziantep sanayicisi ve sanayisinin şu özelliği var; kazandığı parayı makinaya yatırır. Teknolojinizi sürekli yenileyin. Gaziantep, teknoloji ile birlikte büyüyecek. Amacımız, uyum içinde çalışarak şehrimizin sanayisini daha iyi noktalara getirmek’’ diyerek konuşmasını tamamladı.
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert de Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için tüm dinamik potansiyelini harekete geçirerek ekonomiye katkı yapması gerektiğini belirtti. Sert, ‘’İhracat kültürünü, ortaklık kültürünü, işbirliği kültürünü, üretim kültürünü geliştirecek işadamlarına ihtiyacımız var. 60 bin ihracatçı ile 158 milyar dolar ihracat yaptık. Ama patinaj yapabiliriz. İhracatçı sayımızı 100-125 bine çıkarmak ve Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak zorundayız’’ diye konuştu. Toplantıya, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Gölbaşı Kaymakamı Ali Edip Budan ve TÜMSİAD Gaziantep Şube Başkanı Cuma Çekici de katıldı.