İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) sektöre katma değer sağlamak amacıyla düzenlediği en önemli projelerinden olan “Kumaş Tasarım Yarışması” bu yıl da muh-teşem bir geceye ev sahipliği yaptı.
Ekonomi ve iş dünyasından çok sayıda ismin katıldığı “İTHİB 8.Kumaş Tasarım Yarışması”nda, birincilik ödülü“Arakne” temasıyla yarışan İlke Usluca’nın oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Tekstil ve Moda Tasarımı öğrenimi gören İlke Usluca, sektörde yeni bir teknik olarak görülen, çeken ve çekmeyen iplikleri bir arada kullandı-ğı ve farklı bir doku elde ettiği kumaşıyla birinci oldu. Çift katlı torba tekniği ile dokunan kumaş-ları, çarpıcı desenleri ile harmanlayan Usluca, ilgi odağı olmaya başararak yarışmanın galibi olmayı başardı. Toplam altı finalistin yarıştığı gecede, kumaşlarını “Gölge” temasıyla tasar-layan Bahar Meydan ikinci, “Kırmızı Lahana” temasıyla hazırlayan Merve Ulu üçüncü oldu. İTHİB Yönetim Kurulu’nun ev sahipliği yaptığı ge-ceye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, İTHİB Yö-netim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Pala, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin yanında, tekstil ve hazır giyim sektörü başta olmak üzere ekonomi ve iş dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gecede yaptığı konuşmada 19 farklı sektörde tasarım yarışması, dokuz farklı sektörde Ar-Ge Proje Pazarı düzen-lediklerini söyledi. İnovasyona katkı sağlayan bu tür çalışmalarla ihracat artışına kat üstüne kat inşa ettiklerini belirten Büyükekşi, “İTHİB’in dü-zenlediği Kumaş Tasarım Yarışması da 2023’te 20 milyar dolar olan tekstil ihracatı hedefine önem-li katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
“ULUSLAR ARASI ARENAYA TAŞIMAK İSTİYORUZ”
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de, moda tasarımcılarının dünyanın her yerinde kumaş ara-yışı içinde olduğunu, Türkiye’nin katma değere sahip kumaşlarda öne çıkmasında bu tür yarış-maların katkı sağladığına dikkat çekti. Tekstilin, sa-nat gibi evrensel bir değer olduğunun altını çizen Gülle, “Bu yıl 8.sini düzenlediğimiz Kumaş Tasarım Yarışması da evrenselliğe hizmet ediyor. Yarışma kapsamında bu yıl ilk kez, Cumhurbaşkanlığımız himayesinde, 36 ülkede Türk kültürünü geliştirmek için faaliyet sürdüren Yunus Emre Enstitüsü ile Tok-yo Bunka Gakuen Moda Üniversitesi’nin bir işbirliği oldu. Japon öğrenciler, Osmanlı kıyafetlerinden esinlenerek İTHİB üyelerimiz tarafından sağlanan kumaşlarla koleksiyonlar hazırladılar ve yarışmada sergiye açtılar. Sektöre katma değer sağlama ça-balarımız, bu tür çalışmalarla anlam buluyor” dedi. Bu yılı genel ihracat artışının üzerinde bir per-formans ile kapattıklarını belirten Gülle, sözlerini şöyle tamamladı: “Kumaş Tasarım Yarışması’nı uluslararası arenaya taşımak istiyoruz. Her yıl başarılı bir grafik sergileyen tekstil sektörü olarak bu güce sahip durumdayız. Sektörün başarısında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” Türkiye’de tekstil sektörünün yenilikçi gücünün artı-rılması ve yetenekli gençlerin özgün tasarımlarının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl da çok sayıda başvuru oldu. Jürinin iki aşa-madan oluşan değerlendirme sürecinin ardından altı finalist belirlendi. Finalistlerin tasarladığı kumaş-lar, moda tasarımcısı Nihan Buruk’un kıyafetlere dönüştürdüğü görkemli bir defilede jüri ve konuk-ların beğenisine sunuldu. Jürinin oyları ile yarış-mada birinci olan İlke Usluca, yurtdışında eğitim, dünyanın en önemli ve en kapsamlı kumaş fuarı Premiére Vision Paris fuarını ziyaret, yurt içinde altı ay İngilizce dil eğitimi hakkı elde ederken, ayrıca 10 bin TL para ödülü kazandı. İkinci Bahar Mey-dan 6 bin TL ve üçüncü Merve Ulu da 3 bin TL para ödülü aldı. Gecede ayrıca tasarımların üretilmesi aşamasında sponsor olan MABA, Koçaklar, BTD ve Migiboy gibi firmalara da teşekkür plaketi verildi.