Gömlekler, gündelik veya resmi olsun, giyimin çok yönlü elemanlarından bir tanesidir. Doğrudan ten üzerine giyilen gömleklerin doğal malzemelerden üretilmiş olması son derece önemlidir. Gün boyu üzerimizde olan gömleklerin cilt dostu olması ve gündelik hayatın zorluklarına da dayanabilmesi gerekiyor. Bu bağlamda bakım özellikleri önemli bir rol oynar. İyi yıkanabilirlik ve kolay ütülenme özellikleri, gömlek alanında kullanılan malzemeler için en temel koşuldur. Bu bağlamda dünyanın önde gelen elyaf üreticisi Lenzing, ‘’Pamuklu TENCEL® gömleklik kumaşlar’’ konusunda bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul’da düzenlenen Texbridge Fuarı’na katılan ve ürünlerini sergileyen Lenzing, yeni konsepti Natural Connection (Doğal Bağ) Tencel/Pamuk karışımı ile üretilen gömleklik kumaşlar konusunda yeni uygulamaları ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Toplantıya Performans Giyim Bölüm Başkanı Andreas Gürtler, Global İletişim Tekstil Başkanı Christina Kreuzwieser ve Türkiye Satış Yönetmeni Hale Saraçoğlu katıldı.
Katma Değeri Olan Bir Gömlek
Dünya tekstil pazarının yüzde 10’unu oluşturan gömlekler cilt üzerine giyildiği için doğal kumaşlardan elde ediliyor. Bu doğal kumaşlarda çoğunlukla pamuktan imal ediliyor. Geleneksel gömlek kumaşlarına TENCEL® karıştırılması, çok sayıda avantajı beraberinde getiriyor. TENCEL®, pamuğa göre daha yumuşak, nem emiciliği daha yüksek ve yapısı gereği daha pürüzsüz olduğu için cilt hassasiyeti iyileştirilmiş bir ürün haline geliyor. Pamuk ve TENCEL®, gömlek alanında ideal bir ortaktır. Birbirlerine çok iyi uyum sağlarlar ve özellikleri ile birbirlerini geliştirirler. Her iki elyaf da doğal kökenlidir. Lenzing Performans Giyim Bölüm Müdürü Andreas Gürtler, toplantıda yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi. “Düşük bir TENCEL® karışım oranı bile pamuklu gömlekleri yeniden tanımlamaya yetmektedir. Bu karışım sayesinde tuşe, nem yönetimi ve parlaklık pozitif bir şekilde etkilenmektedir. Pamuk-TENCEL® kumaşlarının inovasyon potansiyeli çok yüksektir, karışım oranına göre görünüm ve özellikleri, isteğe bağlı olarak değiştirilebilmektedir. Easy-Care özellikleri de iyileştirilebilmektedir. Karışıma TENCEL® eklenmesi, kumaşlarda yıkama sonrasında daha az kırışıklık oluşmasına, bu da ütüleme işleminin kolaylaşmasına olumlu etki eder.”
Büyüyen Bir Pazar
Pamuk/TENCEL® karışımının ana kullanım alanları arasında giyim sektöründe gömlek ve denim, ev tekstilinde ise nevresim bulunuyor. Gömlek segmentinin TENCEL® için büyüyen bir pazar olarak görülmesi, şirketin bu alana daha fazla önem verdiğini gösteriyor. Yapmış oldukları kurum içi tahminlere göre dokuma gömlek ve bluzlarda 16 bin ton pamuk kullanıldığını belirten Gürter, “Gömlek segmentinin TENCEL® için büyüyen bir pazar olarak görülmesinin nedeni de bu sebepledir, zira çok düşük bir oranda TENCEL® karışımı sayesinde uygulama pozitif olarak etkilenir ve de nihai müşteriler için daha fazla konfor anlamına gelir. Özellikle uzun elyaflı pamuk ve TENCEL® ile oluşturulan kumaşlar kalite ve optik yönden rakip tanımamaktadır. Lenzing kalite kriterlerine göre sertifikalandırılmış TENCEL® kumaşlarının % 60’ı şu anda gömlekler ve bluzlar için kullanılmaktadır. Bunların üçte biri pamuk ile karıştırılmaktadır. Buradaki hedef, pamuk karışımlarını önümüzdeki sezonlarda da arttırmaktır” dedi. Andreas Gürter yüzde 100 pamuk ve yüzde 100 TENCEL® elyaflardan imal edilmiş iki gömleğin ütü testlerini toplantıda uygulamalı olarak gösterdi. Pamuklu gömlekte ütü işlemi kumaşa uygulanan bastırma gücünün fazla olması nedeniyle uzun sürerken, TENCEL® gömlek kolaylıkla ve kırışıklık kalmadan ütülenebiliyor.
Lenzing, müşterilerine yeni bir Pamuk/ TENCEL® etiketi sunuyor. Pamuk ve TENCEL® içeren kumaşları daha iyi tanıtabilmek için Lenzing sertifikasyon sistemi de daha kapsamlı hale getirilmiş. Pamuklu kumaşta minimum % 10 oranında TENCEL® karışımı olması durumunda, özel bir dikilebilen etiket sunuluyor.
TENCEL® Gömleklere Yepyeni Bir Kimlik
TENCEL® gömleklerin promosyon çalışmalarının başlamasıyla eşzamanlı olarak, Viyanalı moda evi “MILCH”in tasarımcısı Cloed Priscilla Baumgartner’ın “emekli gömlekler” dediği eski fakat giyilmemiş TENCEL®gömlekler, “MILCH özel üretim” kreasyonu kapsamında yenilendi. Eski TENCEL® gömleklerden biçilen etekler, elbiseler, üstler, pantolonlar ve şapkalar, yepyeni ışıltılarıyla göz alıyor. Moda sektöründe yeni yükselen yukarı dönüşüm (upcycling) trendinin öncüsü olan MILCH, kuruluşundan bu yana geçen 15 yılda etik ve sürdürülebilir moda alanında isim yaptı. Moda sektörünün yeni trendi upcycling’in öncüsü olan MILCH tasarımcıları, Viyana’dan getirilen seri sonu erkek takımları ve gömleklerini hammadde olarak kullanmaktan memnun olduklarını belirttiler.