Tekstil kenti olarak da bilenen Maraş’ta son yıl-larda özellikle takım elbise üretimi yatırımlarında önemli ölçüde artış yaşanıyor.
Konu ile ilgili ola-rak Ak Konfeksiyon firma sahibi Ali Rıza Kalay’a bu ayki haber köşemizde yer verdik. Mesleğe 13 yaşında bir ısmarlamacının yanında başla-yan Kalay, 1995 yılında ilk atölyesini 3 makine ve 3 çalışan ile kuruyor. 1997 yılında 40 çalışan ile ikinci atölyesini kuran Ali Rıza Kalay, zaman içe-risinde büyüyerek bugünlere gelmiş bulunuyor.
Yeni fabrika yatırımınızdan bahseder misiniz, nasıl karar verdiniz?
“Bildiğiniz gibi 3 yıl önce, şuan fabrikamızın bulunduğu bölgede Terziler ve Konfeksiyon-cular Sitesi, devletin de desteği ile kuruldu. İlk aşamada kendimize buradan bir yer aldık, an-cak üretimi oraya taşıyıp taşımama konusun-da tereddütlerimiz vardı. Mevcut atölyemizde en son 60 kişi çalışıyordu ve daha da büyüme imkanımız yoktu. Atölyemiz, yaptığımız işe çok elverişli olmamasına rağmen taşınma ve büyü-me konusunda temkinli davrandık, malum bu zamanda yatırım yapmak kolay değil. Sitenin gelişimi ile ve de yatırımla ilgili tereddütlerimiz ortadan kalkınca üretimi taşımaya karar verdik. Sitede çalışmaya başlayan benzer firmaların bu konuda önemli etkisi oldu. Ayrıca yatırım için DOĞAKA Kalkınma Ajansından yatırım desteği almak, bu kararı almamızı kolaylaştırdı. Şu an 950 metre kare alanda 90 çalışanımızla günde 450 adet ceket üretimi gerçekleştiriyoruz. “
Ütü parkurunu yenilerken nelere dikkat ettiniz? “Biz 18 yıllık firmayız, bu güne kadar hep öz sermayemizle iş yaptık, bundan sonrada bu şekilde devam etmeyi düşünüyoruz. Parayı zor kazanıyoruz ve harcarken de ona göre dav-ranmak zorundayız. Ütü parkurunu yenilerken aradığımız özellikler; hem ütü kalitesinin üst düzey olması, hem fiyatlarının kalitesine göre uygun olması, hem de bizi anlayan ne istedi-ğimizi bilen bir firma olmasıydı. Beklentilerimizi en iyi şekilde karşılayan firmanın da Malkan Makine olduğunu gördük. Maraş’ta son yıllar-da diğer meslektaşlarımızın da Malkan’ı tercih etmiş olması bu konuda doğru bir tercih yap-tığımızı gösteriyor. Yerli bir firmanın bu kadar teknolojik ürünler yapmasından gurur duydu-ğumu ayrıca belirtmek isterim.”Malkan Ütü ile çalışmaktan memnun musunuz ? “Yıllardır eski ütüler ve eski yöntemlerle çalı-şıyorduk. Ütü bizim işte yaptığımız ürünün son noktası ve süslemesi. Ütü kalitemizin düşük ol-duğunu bilsek de şimdiki kalitemize (yeni ütüler-le çalışmaya daha yeni başlamamıza rağmen) bakınca keşke daha önce ütüleri değiştirseydik diyorum. Daha önce bu tip makinalarla çalış-madığımız için hem kullanımından hem de maliyetlerinden biraz korkuyorduk ancak gerek kullanım kolaylığı gerekse ütüleme fonksiyonla-rı olarak beklentilerimizin çok üstünde olduğu-nu söyleyebilirim. Malkan teknik personeline de sizlerin aracılığı ile teşekkür etmek istiyorum. Makinaların kurulumu, devreye alınması ve eği-timi konusunda bizlere çok yardımcı oldular. Bizim gibi büyük şehirlere uzak firmalar için bu-nun çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Gelecekle ilgili hedefleriniz; beklentileriniz;
“Bir önceki atölyemize göre ütü ve dikim kalitemi-zi artırdık. İş yeri olarak da atölyeden fabrikasyon bir görünüme kavuştuk. Üretim adedimizi %50 artırdık. Bunun bize olumlu katkıları olacağını dü-şünüyoruz, daha şimdiden 2 yeni müşteri ile ça-lışmaya başladık, başka müşterilerle de görüşme halindeyiz. Kalitemizi daha da artırarak üst seg-mentteki firmalarla çalışmak istiyoruz. Bunu ya-pacak tecrübemiz ve son teknoloji yeni makineparkurumuz var. Bir yıl içinde pantolon üretimine başlamayı planlıyoruz. Bununla ilgili yatırım planı-mızı şimdiden yaptık. Böylece ürün portföyümü-zü genişleterek müşterimizin takım elbise ihtiyacı-nı tek elden temin etmek istiyoruz.”