“Tekstilleri lazerle birleştiren absorblayıcı sistemler” adlı, araştırma projesinin bir parçası olarak, Hohenstein Enstitüsündeki bilim adamları ile DWI Leibnitz Enstitüsü Interaktif Malzemeler bölümü, kızılötesi spektrumda teknik tekstillerin lazerle birleştirmesi için yeni bir absorber sistemi geliştirdi. Araştırmacılar, söz konusu sistemi farklı tekstil malzemelerini birleştirmek için denediler bile. Araştırmanın sonunda, araştırmacılar lazer birleştirmenin ana problemlerinin üstesinden gelmeyi başardılar. Zira az sayıda tekstil malzemesi, yakın kızılötesi ışık spektrumunda lazer radyasyonu emebilir ve bu sebeple doğası gereği lazer birleştirmeye uygundur.
Diğer tekstil malzemelerini başarılı bir şekilde birleştirmek için, önerilen dikiş lokasyonlarında yakın kızıl ötesini emen absorber malzemeler uygulanmalı böylece malzemeler eritilerek bir araya getirilmelidir. Ancak, şu an ticari olarak mevcut emiciler açık renkli malzemelerde dikişlerin renk değiştirmesine sebep olduğundan, söz konusu emicilerin potansiyel uygulamaları sınırlıdır. Yeni absorber malzemeler, tekstil malzemeleri arasında teknik açıdan yüksek kalite bağlar oluşturabilmektedir. Dikişler, sıvılara karşı dayanıklı olup, mekanik açıdan güçlü, esnek ve renk değiştirmeye dayanıklıdır. Bu sebeple uygulanan yöntem, tekstil malzemelerinin birleştirilmesi için efektif, gelecek vaat eden alternatif bir teknolojidir.
Teknik ve tıbbi tekstiller üretmeye gelince, lazer birleştirme geleneksel birleştirme yöntemlerine kıyasla çok sayıda avantaj sunmaktadır. Dikişler tek aşamada su geçirmez yapılmaktadır. Bu sebeple geleneksel dikişlerde olduğu gibi, tekstil malzemelerinde oluşan delikleri mühürlemek için dikimden sonra özel şeritlerin kullanılmasına gerek kalmaz. Lazer birleştirme tarafından tasarlanan dikişler düz, esnek ve uzayabilirdir. Bu da sıvı ve gazlara karşı kullanımlarını sağlamaktadır.
Söz konusu dikişler etkileyici bir biçimde yüksek mukavemete sahiptir. Birleştirme işleminin hat içinde otomatik olarak izlenebilmesi sayesinde, birleştirme kalitesi otomatik olarak ölçülür. Bu da dikiş bozukluklarından kaçınabilmeyi sağlar. Diğer taraftan dikiş kalitesini kontrol etme maliyeti de çok düşüktür. Söz konusu durum, medikal tekstiller, koruyucu giysiler, dış ekipmanlar, taşıtlar ve mobilya yapımında kullanılan tekstil malzemelerinin üretiminde özellikle önemlidir. Proje sırasında, sıcaklık, hız ve basınç gibi lazer birleştirmenin ayarlama parametreleri farklı absorber ve tekstil malzemelerine uyumlu hale gelmesi için düzenlenmektedir. Böylece üretici şirketler, söz konusu işlemi kendi malzemeleri ve ürün serileri için direkt olarak kullanabilmektedirler. Yeni formül absorber malzemelerin kullanımı kolaydır. Bunun yanı sıra malzemeler ekonomiktir ve diğer tekstil malzemeleri (dokunmuş, örülmüş, çözgülü örülmüş, nonwoven ve laminatlar gibi) ve aksesuarlar (fermuar ve reflektörler gibi) ile uyumludur.
Özellikle hafif ve transparan tekstil malzemelerinde, sahip oldukları performans özellikleri ile mekanik ve görsel açıdan mükemmel dikişin oluşumunu sağlar. Lazer birleştirme hem tek olarak üretilmiş ürünler hem de yüksek otomasyon derecesinde üretilmiş ürünler için uygundur. Proses aşamalarının azaltılması, kalitenin arttırılması ve proseslerin yüksek esnekliğinin sağlanması küçük ve orta ölçekli şirketlerin yatırımlarının artmasına sebep olur ve geleneksel birleştirme teknolojilerinin kullanıcılarına rekabetçi avantajlar verir.