Merih Düğme, dünya markalarına üretiyor

Spread the love

Çevre, kalite ve insan sağlığına önem vererek üretim gerçekleştiren Merih Düğme, yeniliklere ve değişime açık olarak çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürüyor.

Merih Düğme Sanayi ve Tic. A.Ş 1974 yılında İstanbul’da kurulmuş bir aile şirketidir. O yıllarda sadece Polyester düğme üretimi ile başlayan üretim sistemi yatay büyüyerek bugün ABS, zamak, prinç, tahta, corozo, boynuz hammaddelerinden düğme ve toka üretimi ilave edilmiş. Üretiminin 90 %’nını Güngören’deki ana fabrikada gerçekleştiren Merih Düğme, ürünlerini Merter’deki showroom ve sevkiyat merkezinden piyasaya sunuyor. 2015 yılında Kıraç’taki fabrikasında Urea düğme üretimine başlayan firma, Lacoste, Zara, Promod, LCW, Defacto, George, M&S, Next, Tommy Hillfiger gibi birçok ünlü markaya hizmet veriyor. Tekstil firmaları ile birlikte çalışarak güçlenebileceklerini vurgulayan Merih Düğme Genel Müdürü Özgür Metin, çalışmaları ve pandemi sürecini değerlendirdi.

Düğme&toka&metal aksesuar çeşitleri ve kullanım alanları hakkında neler söylemek istersiniz?

“Polyester, tahta, corozo (ithal doğal hammaddedir), boynuz, ABS-Plastik, Zamak ve prinç şuan üretilen düğme, toka ve metal aksesuarların ana hammaddesinin 90 % ını oluşturur. Düğme kullanımı tekstil sektörü ağırlıklıdır. Yurtdışında çanta yapımında da kullanılıyor. Toka ve metal aksesuarları, mobilya, oyuncak ve ayakkabı sektörlerine de sevk ediyoruz.”

Hayatımızda Düğme&toka&metal aksesuarın önemi nedir? Kaliteli bir Düğme&toka&metal aksesuarda olması gereken özellikler nelerdir?

“Tüm ürettiğimiz aksesuarların sağlamlığını hedef alarak, işlevini doğru yapmasını sağlamak önceliğimizdir. Çünkü hatalı ürünün dikildikten sonra geri dönüşü çok ağır olabilir. Kaliteli ürün Oekotex standartlarındaki yasaklı kimyasallara uygun şekilde üretilmiş olmalı. Standartı düşük ürün, nikel, kurşun veya Fitalat gibi insan sağlığına zararlı hammadde içerir. Ayrıca boya vermemeli, kopmamalı ya da kırılmamalı.”

Önümüzdeki süreçte sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz? Beklentileriniz nelerdir? Türkiye’de Düğme&toka&metal aksesuar sektörünün durumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

“Tüm dünyada tekstil satışlarının düşmesi tabii ki bizi direk etkiledi. Şuan için net bir şey söylemek çok zor ancak Türkiye hala Avrupa’nın tekstil üretiminde gözdesi durumunda. Biz sistemimizi korumayı başarıp sabırlı olursak hızlı yükselen bir üretime 2021 Mayıstan sonra başlayacağımızı öngörüyoruz.”

Virüsün hayatın akışını değiştirdiği bu günlerde iş hayatınızda karşılaştığınız sorunlar ve çözümleriniz neler oldu? Projelerinizde ve hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu?

“En büyük zorluğumuz yurtdışı müşterilerimize sunum yapamamak. Yurtdışı fuarlarda maalesef askıya alındı. Online bazı sunumlar yaparak bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca firma ziyaretlerimizi yapamıyoruz. Bazı müşterilerimiz Zara, M&S. vs gibi, yüz yüze yapılan toplantıları uzun zamandır yapmıyor. Ayrıca çalışanlarımızın büyük bölümü evlerinde, kısa çalışma uyguluyoruz ve buradaki en büyük sıkıntımız siparişi alan çalışan ile işi teslim eden farklı oluyor ve bilgi eksikliğinden hatalar oluşabiliyor. Sadece gerekli yatırımları yapıyoruz, üretim kapasitesini arttırma konusundaki planlarımızı bu yıl için erteledik. Ayrıca gerekli harcamalar dışında tüm masrafları kıstık.”

Koronavirüs hazır giyim şirketlerinin çalışma koşullarını nasıl etkiledi? Firma olarak nasıl bir yol haritası izlemektesiniz?

“Öncelikle hedefimiz hem çalışanlarımızın hem kendimizin ve ailelerimizin sağlığını korumak. Her firma gibi biz de maske ve mesafeye firma içinde çok önem veriyoruz. Metrobüs kullanan çalışanlarımızı evlerinden alıyoruz. Firma içinde hazır paket yemek dağıtıyoruz ve çay, kahve gibi ikramları kaldırdık. Yemek saatini saatlere böldük, her departman kendi arkadaşları ile yemeğe çıkıyor. Özel bir hastane ile anlaştık, şüpheli durumda çalışanı bu hastaneye yönlendirip 3 gün evde bekletiyoruz. Şuan tedavisi tamamlanıp işe dönen 3 çalışanımız var. 1 çalışanımızın tedavisi hastanede devam ediyor.”

KYSD’de üyesi olarak, yan sanayimizin sektöre katkıları hakkında neler söylemek istersiniz?

“Yan sanayii olmadan ürün yüklenemiyor. Bazen 1 paket düğme için firmalar binlerce euro gecikme bedeli ödüyor.  Bazen firmalar yüksek bedel ödeyerek ithal ürün almak zorunda kalıyorlar. Türkiye’de üretilmeyen ürün olmamalı. Bu nedenle yan sanayii çok önemli ve tekstil firmaları bize desteğini sürdürmeli. Çünkü onlar olmadan biz olamayız biz olmadan da onlar. Ancak birlikte çalışarak güçlenebiliriz.”

 

#merihdüğme#yenilik#aksesuar#kysd#kalite#üretim#ihracat#