10-13 Haziran 2013 tarihleri arasında Frankfurt ’ta düzenlenecek olan Techtextil Uluslararası Teknik Tekstil ve Nonwoven Ürünleri Fuarı ile Texprocess Uluslararası Tekstil ve Esnek Malzeme Ürünleri İşleme Fuarı, İstanbul özel basın toplantısı Hyatt Regency Otel’de düzenlendi. Toplantıda Techtextil ve Texprocess Fuarlarının Müdürleri ve VDMA Derneği Genel Müdürü konuşmacı olarak yer aldı. 11 Şubat’ta gerçekleştirilen toplantıya, Türk basın mensuplarının yanı sıra 10 farklı ülkeden yabancı sektör dergilerinin baş editörleri de davet edildi. Dünya genelindeki giysi üreticileri ve deri işleme teknolojileri firmaları ikinci Texprocess’in başarılı geçeceğini ve fuarın sektörü hareketlendireceğini bekliyor. Texprocess İstanbul Basın toplantısında konuşan VDMA Deri ve Giysi Teknolojileri Derneği Genel Direktörü Elgar Straub, “ Sürdürülebilirlik ile ilgili bilincin artması, üretim maliyetlerinin yükselmesi ve zamanlamanın kısalması, giyim sektörü ve teknik tekstil üreticileri için zorlu fırsatlar yaratıyor. Bunun sonucunda yeni ve geleceğin teknolojilerine olan talep artıyor. Texprocess, önde gelen tüketici pazarlarından birinin merkezinde, dikim ve giysi teknolojileri üreticilerinin uluslararası bir kitleye yeniliklerini sunabildikleri global bir platform sunuyor“ dedi.
TÜRKİYE, DOĞU AVRUPA VE ETRAFINDAKİ ÜLKELER
Türkiye dünyada konfeksiyon üretimi konusunda en önemli ülkelerden biri olmanın yanında, teknik tekstillerin işlenmesi konusundaki merkezi önemini de istikrarlı bir şekilde arttıran bir ülke. Straub gözlemlerini şu şekilde dile getirdi: “ Bunun yanında, kalite beklentisi gittikçe artan ciddi büyüklükteki tüketici pazarı Türk yapımı markaların da gelişmesini teşvik ediyor. Arap ülkelerinden Orta Asya’ya kadar Türkiye’nin tüm bölgedeki öneminin de altını çizmek gerekiyor.” Straub: “Doğu ve Güney Doğu Avrupa da dahil olmak üzere tüm bölge , Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli satın almacılarına yakın konumu, yetenekli iş gücü ve tekstil işleme geleneğinden faydalanıyor” diye konuştu.
SEKTÖREL TRENDLER
İşçi ücretlerindeki artış, üretim ve lojistik, kısalan reaksiyon zamanları ve yükselen moda bilinci üretim merkezlerinin tüketiciye daha yakın olmasına neden olacak. Özellikle Doğu Avrupa, dünyanın önde gelen tüketici pazarlarından birinin kalbinde yer alarak bu trendden faydalanacak. Sektördeki bir diğer trend ise bilgi teknolojileri ile giyim ve işlemedeki otomasyon süreçlerindeki kullanılan teknolojilerinin entegrasyonu. Örneğin PLM ve ERP sistemleri konfeksiyon sanayindeki değer yaratan zinciri destekliyor.
MAVİ YETKİNLİK
Sürdürülebilirlik de hem giyim sektöründe hem de teknik tekstil üreticileri arasında daha önemli bir konuma sahibi. Kaynakları korumak için artan bilinç, etkinliği arttırmak ve kurumsal sosyal sorumluluk sektörün karşısına çıkan zorluluklardan bazıları. Bu gelişmelere yeterli şekilde cevap verebilmek ve makine üretimine sürdürülebilir yaklaşımlar kazandırmak için VDMA (the Association of German Machine and Plant Manufacturers) Blue Competence yani Mavi yetkinlik girişimini başlattı. Mavi Yetkinlik, dikim makineleri ve giysi işleme ekipmanları üreticilerinin sürekli yenilik arayışıyla enerjiyi daha efektif kullanmak, doğal kaynakları korumak ve maliyetleri düşürürken bir yandan da enerji kullanımı azalırken üretkenliği arttırmak üzerine konumlandı.
ALMAN DİKİM VE KONFEKSİYON TEKNOLOJİLERİ
2012 yılının ilk 3 çeyreğinde Alman üreticilerin dikim makineleri ve konfeksiyon işleme ekipmanlarıithalatı 301.8 milyon Euro’ya yükseldi. Bir önceki yılakıyasla %5.4’lük bir artış oldu. (286.5 milyon Euro).2012 yılında Alman dikim ve tekstil makinelerinin en büyük ulusal müşterileri ABD, Türkiye ve Çin oldu.Amerika 3. Sıradan ilk sıraya yükselerek en önemli ulusal tüketici pazarı olan Türkiye’yi geride bıraktı.