Bölüm 2 “ OT /VT ( Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) işletmeler için neden gerekli?
Yazı dizimizin ikinci bölümünde, “ OT /VT ( Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) işletmeler için neden gerekli?” sorusuna yoğunlaşacağız. Anlam sürekliliği sağlaması açısından, lütfen öncelikle dizimizin birinci bölümünü okumanızı tavsiye ederiz.
“OT /VT ( Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) işletmeler için neden gerekli sorusunun yanıtını hepimiz biliyoruz aslında. Ticari işletmenin temel kuruluş amacı “kar elde etmektir.“ İşletme sahibi ve sorumlu yöneticilerin, “İşletme temel amacını gerçekleştiriyor mu?” takip etmesi ve sorun varsa çözüm üretmesi gerekir.
İşletmeniz küçükse yapılacak iş çok karmaşık değildir. Aylık sabit giderleri tespit etmek kolaydır, stok azdır rahatça sayılır, piyasa alacak ve borçlarınızı listelersiniz, varsa başka varlıklarınızı eklersiniz ve sonucu görebilirsiniz. İşletme büyüdükçe; eleman sayısı, stok miktarı, alacaklar, borçlar, ürün veya hizmet çeşitliliği, finansal ihtiyaçlar artar. Buna birçok sektörde kar marjının düşmesini, yoğun rekabeti ve sıklaşan yurtiçi veya global krizleri de eklediğinizde; işletme performansını ölçmekte gittikçe zorlanmaya başlarsınız. Ekonomik krizlerden ilk olarak etkilenen, işletmeler de bunlardır. Kriz sebep sanılır ama, aslında işletmenin mevcut kötü gidişatına son darbeyi vuran bir yan etmendir.
İşletmelerin artan ticari veriyi yönetmesinin en etkin yolu; kendi satış, hizmet veya üretim dinamiğine uygun yazılım sistemini kurmasıdır. Ticari muhasebe ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) yazılımları, bu sistemin temel yapı taşlarıdır. OT/VT (Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) diye tabir ettiğimiz yapı ise, ticari muhasebe ve ERP yazılımları ile entegre çalışır. Ara yazılım vasıtasıyla; öncelikle sistemde her ürün, hizmet veya üretim safhası için barkod/karekod bilgisi tanımlanır. Etiket yazıcı ile bu bilgi etikete basılır. İhtiyaç olduğunda, okuyucu veya terminaller ile okutularak, bilgi sisteme geri aktarılır ve işlenir.
İşte artık “ OT /VT ( Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) işletmeler için neden gerekli “ sorusuna yanıt verecek durumdayız.
- İşletmenizin koyduğunuz hedeflerle uyumunu kolaylıkla ölçersiniz,
- Şeffaflık ve verimlilik sağlarsınız,
- Daha hızlı ve hatasız iş akışı sayesinde , 1-10-100 kuralını hayata geçirebilirsiniz. Bu kural der ki;
Şirketi etkileyecek bir hatayı önlemek 1 TL Hali hazırda yapılmış bir hatanın düzeltilmesi 10 TL Bir hatanın durmasına izin vermek 100 TL
- Hızlanan ve hataların minimuma indiği süreç takibi sayesinde maliyetleriniz düşer.
Özetle, süreçleriniz ne kadar akıcı hale gelirse, işiniz o kadar verimli olur.
“ Ölçemediğiniz hiçbir şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz.”
Gelecek sayıda… OT /VT sistemlerinin bileşenleri nelerdir?