OT / VT ve Verimlilik

Spread the love

Bölüm 5 “ OT /VT (Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) Bileşenleri Nelerdir?

Yazı dizimizin dördüncü bölümünde, “OT /VT ( Otomatik Tanıma ve Veri Toplama) ‘nın bileşenleri nedir? “ sorusuna devam edeceğiz. Anlam sürekliliği sağlaması açısından, dizimizin              1 -2 -3 – 4. bölümlerini okumanızı tavsiye ederiz.

Bir önceki sayıda; OT/VT ‘nın “Donanım“ bileşeni üstünde durmuş, “Donanım“ dediğimizde; etiket (barkod) yazıcı, okuyucu ve terminalleri kastediyoruz diyerek, öncelikle barkod yazıcıları anlatmıştık. Bu sayımızda ise barkod okuyuculara değineceğiz.

Bilindiği üzere barkod, birtakım bilgileri temsil eden karakterlerin elektronik cihazlar tarafından okunabilir hale gelmesidir. Barkod okuyucular temel olarak bu işi yapar. Barkod uygulamasının başarılı olmasında; toplanan dataları kabul eden, değerlendiren yazılımın büyük önemi vardır. Barkod okuyucu seçiminde; işletmenin özelliği, ihtiyacı ve ürünün özelliği gibi değişkenlere bakılır. Barkod okuyucular temelde; CCD, Lazer, Karekod, Imager, Çok Yönlü ve Kablosuz Barkod Okuyucular olarak sınıflandırılırlar.

CCD barkod okuyucuların okuma mesafesi kısadır. Bu tarz okuyucular, çok yoğun olmayan işletmelerde, barkod çizgileri yoğun olmayan uygulamalarda ve ekonomik barkod çözümlerinde tercih edilir.

Lazer barkod okuyucular; CCD okuyuculara nispeten daha pahalı ama performansı daha yüksek, daha hızlı okuyabilen okuyuculardır. CCD okuyuculara nispeten daha uzak mesafelerden okuyabilirler. Hız gereken uygulamalar için idealdir.

Karekod barkod okuyucular (2D ); normal barkod okuyucuların okuyabildiği çizgi barkodlar dahil bütün barkodları ve karekod barkodları okuyabilmektedir. Karekod barkodlar ağırlıklı olarak sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

Imager barkod okuyucular, CCD ve Lazer teknolojisine göre daha yeni bir teknolojidir. Imager teknolojisinde barkod okuma, okuyucunun belirli bir alanın görüntüsünü alıp yorumlama mantığına dayanmaktadır.

Çok yönlü lazer barkod okuyucular, Çok yönlü barkod okuyucular lazer okuyucular gibi barkod sembollerinin üzerine ince bir ışık yayarlar ve geri yansıyan ışığı çözerek okuma yaparlar. Değişik yönlerde, değişik açılarda birden fazla okuyucu çizgisi bulunmaktadır. Bu tarz okuyucular yoğun olan işletmelerin barkod çözümlerinde tercih edilebilir.

Kablosuz Barkod Okuyucular, lazer ve CCD okuyucuların ayrıca kablosuz olanları da bulunmaktadır. Bu okuyucular genelde yine bilgisayara kablolu okuyucular gibi klavye, seri, usb bağlantılıdırlar. Bu okuyucuların alıcıları bilgisayara bağlıdır. Okuyucunun kendisi ise kablosuzdur. Bu okuyucular genelde bluetooth ve radyo frekanslı okuyucular olmaktadır. Fakat bu okuyucuların da belirli haberleşme mesafeleri bulunmaktadır.Tüm bu çeşitlerden hangisinin size en uygun olduğu; yaptığınız işe, okuttuğunuz etikete, gereken hıza ve okuma ortamına bağlıdır. Gelecek sayımızda donanımın son bileşeni olan el terminalleri hakkında bilgi vereceğiz.

#ot/vt#barkod#etiket#donanım#