Ayakkabı yan sanayi sektörü 2023 yılı ihracat hedefini 1,5 milyar dolardan 2,5 milyara dolara çıkadı. Hedefin revize edilmesinin en önemli etkeni AYSAF Fuarı oldu.
Türkiye’de 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşan ayakkabı sektörünün ihracatından önemli oranda pay alan ayakkabı yan sanayi sektörü, daha fazla ihracat hedefiyle CNR EXPO Yeşilköy’de 51. kez AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nda bir araya geldi. Fuar heyecanını yaşayan ayakkabı yan sanayi sektörü, 2023 yılı ihracat hedefini 1,5 milyardan 2,5 milyar dolara çıkardı. Fuarda 2014-2015 sonbahar- kış, taban, kalıp, ökçe, makine, deri, kimya, tekstil, aksesuar gibi ayakkabı yan sanayi ürünleri sergilendi.
Fransız Kalıp Sistemi Sektörü Zorluyor
Sektörle ilgili bilgi veren AYSAD Başkanı Tan Erdoğdu, ayakkabı yan sanayinin 2013 yılında ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 32,5 artışla 723 milyon dolara çıkardığını belirterek, “Sektörde, bir önceki yıla oranla yüzde 15 artışla 992 milyon dolarlık ayakkabı ve ayakkabı aksamı ithalatı yapıldı. Bu istatistikler doğrultusunda ihracatın ithalatı karşılama oranı da bir önceki yıla oranla 10 puanlık artışla yüzde 73 seviyesinde gerçekleşti” diye konuştu. Sektörün ihracatta olduğu gibi teknolojisinde de büyük gelişme kaydettiğini ifade eden Tan Erdoğdu, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladıkları Türkiye Ayak Haritası Projesi ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’de Fransız ayakkabı kalıp sistemi kullanıldığını hatırlatan Tan Erdoğdu, bu sistemin ayakkabı üretimi sırasında sektörü zorladığını belirtti.
Projeyi hayata geçirmek istemelerindeki amacın, sektörde işlevsellik oluşturmak olduğunu anlatan Erdoğdu, şöyle konuştu: “Türkiye’de değişimi gözlemlemek gerekiyor. Yeni jenerasyonun ayak ölçüleri eskisine göre daha büyük. Ayak numaraları değişiyor. Buna bağlı olarak da bizim kalıp üretme teknolojimizin de değişmesinden hareketle insanların ayaklarını 2 boyutlu, 3 boyutlu sistemlerle verilerine sahip olarak, kalıplar oluşturacağız. Bu sistemle Türk ayak yapısını bütün detayına kadar tanıyacağız.”
Tan Erdoğdu, Proje için yoğun bir çalışmaya girdiklerini belirterek, “dernek olarak ayak tarama cihazlarını aldık. En kısa zamanda ayakkabı ileri teknoloji atölyemizde iç kalıp çalışmalarımıza başlıyoruz. Arkasından da ayak haritalarını çıkaracağız” dedi.
Şeker Hastaları İçin Diyabet Ayakkabısı
Erdoğdu, sistem ile birlikte özel ayakkabı üretimi de yapılabileceğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de resmi rakamlara göre 4 milyon civarında şeker hastası var. Bu sistem aracılığıyla diyabet ayakkabısı üretilebilecek. Sistem görüldüğü gibi yalnızca sektöre işlevsellik katmayacak. Sağlık için de faydalı olacak. Projemiz 1 yıl içinde hayata geçecek.”
Pozitif Fuarcılık tarafından organize edilen fuar; Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) ve KOSGEB desteklerinde düzenleniyor. Avrupa’da konusunda en büyük ikinci fuar olma özelliğiyle ön plana çıkan AYSAF fuar alanını büyüttü. Geçtiğimiz yıl 30 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuar, bu yıl 40 bin metrekare alanda gerçekleştirildi. Fuara, başta; İtalya, Ukrayna, İran, Almanya, Romanya olmak üzere çok sayıda ülkeden alım grupları geldi.
Ziylan Taban, Muya Taban, Fatih ökçe, Opak, Küçükköseleci, Kopuzlar Deri, Cihan Deri, İleri Deri, Prestij Makine, Elit Makine, Megatek, Özyılmaz Makine, Erdoğdu, Derimsan gibi sektörün öncü firmaların katılım gösterdiği fuarın katılımcı ülkelerini ise Rusya, Ukrayna, İran, İtalya, Almanya ve Romanya oluşturdu.