İstanbul,İzmir, Adana ve Kahramanmaraş illerinde yoğunlukta olan takım elbise üretim tesisleri teknolojik gelişmelere paralel olarak üretim tesislerinde iyileştirmeler yapıyorlar. Bunun en son örneği tekstil sektörünün öncü illerinden birisi Kahramanmaraş’da Can Konfeksiyon oldu. Yıllardır konfeksiyon sektöründe olan ve bu mesleğe gönül vermiş firma sahibi Ejder Canpolat ile çalışmaları ile ilgili sohbet ettik.
Ejder bey, kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
“1972 Kahramanmaraş doğumluyum. 4 çocuk babasıyım sanat okulu mezunuyum. Terzilik mesleğine 1980 yılında henüz bir ilkokul talebesiyken başladım.”
Mevcut işleyen bir fabrikanız vardı. Yeni bir fabrikaya ve yeni makinaların alımına niçin ihtiyaç duydunuz?
“Evet doğru, çalışan bir fabrikam vardı ve günde 600 adet ceket dikiyorduk. Ama teknoloji gelişti. Daha hızlı ve problemsiz çalışan makineler almak gerekti. Eğer teknolojiyi takip etmezseniz kısa sürede sektörden yok olmaya mahkumsunuz. Bu tüm iş kolları için böyledir. Bu sebeple aynı kadro ile 600 adet olan üretim adetimizi 700 adede çıkarmak ve daha da önemlisi diktiğimiz ceketlerin müşteriler tarafından daha çok beğenilmesi için bu yatırıma karar verdik.”
Bu yatırımı yapmadan önce ne tür araştırmalarınız oldu?
“Bu yatırımların maliyeti çok yüksek. Yanlış yapma şansınız yok. Bu sebeple çok araştırma yaptık. Bizim gibi çalışan bir çok fabrikayı gezdik. Gördük ki aslında dikiş sistemimizde bir problem yok. Bir – iki değişiklikle bunu çözdük. Asıl sıkıntımızın formlu ütü preslerinde olduğunu tespit ettik. Araştırmamızı bu yönde yaptık. Tüm sonuçlar bizi Malkan Makine’ye çıkardı. Dikmiş olduğunuz cekete göre bilgisayarlı dik işleme tezgahlarında formlu kalıplar üretiyorlar. Üretimde kullandıkları malzemeler tüm dünyada marka olmuş, en üst düzey kaliteye sahip malzemeler. Kalıp, dikiş ve ütü pres imalatını çok iyi bilen ekipleri var. Aynı dili konuşuyoruz, aynı teknik terimler ile konuşuyoruz ve de ne zaman lazım olsalar yanımızda oluyorlar. Bir çok tanıdığım ve Malkan presleri kullanan firma var. Onlar da aynı şeyi
söylüyorlar. Böyle olunca tercihimiz Malkan ütü oldu.”
Söz konusu yatırımınızda devlet desteği aldınız mı?
“Öncelikle içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı dönemde millet olarak bizim de devletimize destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize de sabırlar diliyorum. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz çok güçlü ve üretimin yanında. Bizim bu bölgelere gerek kalkınma ajansları ile olsun, gerekse yatırım teşvik belgesi ile olsun çok destek oldu. Biz de yatırım teşvik belgesinden yararlanarak yatırım yaptık. Devletimizi yanımızda gördük. İŞKUR’dan işçi istihdamı da yapıyoruz.”
Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
“Öncelikle mesleğimiz zor bir meslek. İnsan gücüne dayalı ve emek isteyen bir meslek. İşin temelinde mesleği sevmek yatıyor. Yoksa yaptığımız bu yatırımlar ile daha az emek ve daha fazla kazanç getirecek işler yapılabilir. Mesleğimi seviyorum, bu işe yatırım yaptım ve de yapacağım. Ülkemiz çok çalışkan ve büyümesi gereken bir konumda. Ama bunu istemeyen çevreler sebebi ile hep sıkıntı içerisindeyiz. El birliği ile yatırım yapmaya devam. Başarı ve kalkınma üretimde, üretmekte bunu unutmayalım. Bizim gibi, Malkan gibi mesleğini seven, mesleğine aşık firmaları teşvik edelim.” Ejder bey size çok teşekkür ederiz. Fabrikanızın hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.