Tekstil, teknoloji ile büyüyecek

Spread the love

Tekstil ihracatında rekabet gücünü artırmaya çalışan Türkiye, ‘teknik tekstil’ ürünlerini geliştirmek için çaba harcıyor.

Türk tekstil sektörü son dönemlerde yönünü daha kârlı olan teknik tekstile çevirdi. 2000’li yıllarda bir ya da iki şirketin üretim yaptığı bu alanda şimdi 200’ün üzerinde şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketler, sadece ulusal değil uluslararası markaların da ilk tercihi. Ülke ihracatına hatırı sayılır bir katkıda bulunan bu firmalar, tekstil sektöründe sessiz sedasız ilerliyor. Dünya genelinde tekstil sektöründe yüzde 25’lik bir paya sahip olan teknik tekstil, Türkiye’de ise yüzde 5’ler seviyesinde kalıyor. Ancak son yıllardaki gelişim Türkiye’nin bu alanda iddialı adımlar attığının da mesajını veriyor. Dünya teknik tekstil tüketiminin yaklaşık 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye ise teknik tekstil alanında 1 milyar doların üzerinde ithalat ve 1.3 milyar dolarlık da ihracat yapıyor. Ancak sektör, önümüzdeki dönemde bu alandaki ihracat rakamını kat be kat artırmayı planlıyor. Çünkü teknik tekstiller nitelikli ürünler olmaları nedeniyle basic tekstil ürünlerine oranla az ürünle çok daha fazla kazanç sağlıyor. Üreticileri bu alana yönlendirmek ve desteklemek için de yarışmalar düzenlemek gibi bir takım çalışmalar yapılıyor. Bu amaçla İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katkılarıyla ‘1.İTHİB-İstanbul Tekstil Akademisi (İTA) Teknik Tekstil Proje Yarışması’ yapıldı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından Türkiye’de teknik tekstil sektörünün ihracatını ve kullanım alanlarını artırmak amacıyla düzenlenen İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması’nda birbirinden ilginç tekstil tasarımları yarıştı. Küçükçekmece İTA Ar-Ge merkezinde yapılan yarışmada, kurşun geçirmez kumaş, güneş ışığına karşı koruyan mayo, görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Braille alfabesiyle yazılmış etiket, antimikrobiyel şef önlüğü ve ceketi gibi pek çok fonksiyonel ürünün yarıştığı İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Birbirinden çarpıcı projelerin sergilendiği yarışmanın ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bütün ihracatçı birliklerine Ar-Ge proje pazarı ve tasarım yarışmaları yapmaları için öneride bulunduklarını söyledi. Bu kapsamda bugüne kadar 17 tasarım, 7 Ar-Ge Proje Pazarı’nın hayata geçirildiğini kaydeden Büyükekşi, “İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması da bu anlamda çok önemli. Bizler 2023 hedeflerimize ulaşmak için yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeliyiz. Burada iş adamlarımızdan da bu projelerin hayata geçirilip ekonomiye kazandırılması için desteklerini bekliyoruz” dedi.

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Yarışmanın mimarı İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de tekstil sektörünün 2023 yılı için belirlediği 20 milyar dolarlık ihracat hedefi için inovatif ve fonksiyonel ürünlerin son derece büyük önem taşıdığını söyledi. Türk tekstilcisinin teknik tekstil hakkında yıllar öncesiyle kıyaslandığında çok ileri bir noktaya geldiğine dikkat çeken Gülle şunları kaydetti: “Biz artık icat çıkaracağız. Çünkü ancak böylece bugünkü rakiplerimizin önüne geçebiliriz. Bütün yurtiçinde yapılan projelerin yanı sıra yurtdışındaki projelere de katılması için gençlerimizi özendireceğiz. Almanya’da bir kumaş tasarım yarışması var. Ona katılım sağlamayı planlıyoruz.” ING Bank, Damat, İpekyol’un da aralarında bulunduğu 13 kurumun sponsorluğunu üstlendiği yarışmada birinciye 7 bin 500 TL, ikinciye 5 bin TL, üçüncüye ise 4 bin TL para ödülü verildi.

DERECEYE GİREN PROJELER
‘’Altıgen kesitli hacimli çok katlı dokuma kumaş’’ projesiyle Başak Özkendirci birinci oldu. Doğadaki en mükemmel depolama yöntemi olarak görülen bal peteğinden yola çıkan Özkendirci, kumaştan üretilen, kurşun geçirmeyecek kadar dayanıklı, hafif ve kullanışlı bu projeyi gerçekleştirdi. Özkendirci’nin projesinin tarım, savunma, depolama gibi pek çok alanda kullanımı hedefleniyor. Yarışmada ikinci olan Murat Ertuğrul’nun projesi de görme engelli vatandaşlar için çok büyüm bir devrim yapacak. Görme engellilerin gündelik hayatını kolaştırmak için hazırlanan proje, giyim ve ev tekstili ürünlerinin etiketlerinin Braille alfabesiyle yazılmasından oluşuyor. Böylece görme engelliler etikete dokunarak ürünün rengi, biçimi, kullanım biçimi hakkında başkalarından yardım almadan bilgi sahibi olabiliyorlar. Ziya Kocatürk de manyetik tutulmalar projesiyle üçüncü sırada yer aldı. Manyetik tutulmalar, mıknatıs özellikli tekstil yüzeyleri sayesinde kumaşı dikişsiz bir araya getiriyor. Kocatürk’ün projesi, tıbbi tekstil, otomotiv, inşaat, savunma sanayi gibi farklı alanlarda kullanılabilecek.

TEKNİK TEKSTİLDE TÜRKİYE İDDİALI ADIMLAR ATIYOR
Teknolojinin gelişmesi ve insanların hayat standartlarının değişmesi, teknik tekstillere olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. Dünyada 200milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip olan teknik tekstil son yıllarda Türkiye’de de büyüme gösterdi. Bu alandaki iddiasını artıran Türkiye, geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolarlık teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdi. Bu yılki hedef ise 1.5 milyar dolara ulaşmak. Bu alanda yapılan çalışmaları desteklemek üzere çeşitli yarışmalar da düzenleniyor. Bu alanda gelecek gören ve bu nedenle teknik tekstil üretimi yatırımı yapan şirketlerin sayısı da her geçen yıl artıyor. Bununla birlikte tekstil sektöründe ‘nano teknoloji’ kullanılarak geliştirilen ürünlerde son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor. Geliştirilen akıllı giysiler, 24 saat nabız ve tansiyon ölçüyor, ateşte yanmıyor, leke ve ter tutmuyor, su geçirmiyor. Yüksek teknik ve performansa sahip olan tekstil ürünleri, sağlıktan yiyeceğe, inşaattan otomotive, kozmetikten altyapı sektörüne, dekorasyondan ambalaja kadar birçok alanda karşımıza çıkıyorlar. Türkiye’nin hâlâ tekstil sektöründe bu kadar bilgi birikimine ve yetişmiş elemana sahip olmasına rağmen katma değeri yüksek olan teknik tekstil üretiminde hak ettiği yere gelmediği düşünülüyor.