Türkiye’yi 2023 vizyonuna taşıyacak ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacak Ar-Ge proje Pazarı ve tasarım yarışmalarında Türkiye’nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için bir araya geldi.
Türkiye ekonomisinin, ihracatının iki dinamik sektörü otomotiv ve tekstil, Bursa’da Ar-Ge, tasarım ve inovasyon fırtınası kopartıyor. Bu yıl ilk kez iki sektörün de bir arada gerçekleştirdiği ve adeta zirveye dönüşen ‘Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’ organizasyonu Bursa’da yapıldı. Organizasyonun sanayiciyi, akademisyenleri ve girişimcileri bir araya getirdiğini belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “Burada sergilenen projelerin neredeyse 7’de 1’i hayata geçiriliyor. ‘Salı pazarı var, sosyete pazarı var niçin teknoloji pazarı olmasın?’ diye yola çıktık ve her yıl büyüyerek devam ediyoruz” diye konuştu. Dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle da Türkiye’de tekstil ve otomotivde tasarım konusunda ciddi potansiyel olduğunu belirterek, “Siz tekstil sektöründeki duyguları ilhamları beklentileri, ihtiyaçları biliyorsunuz ve ona göre üretim yapıyorsunuz. Bunu otomotive de taşıyabilirsiniz” dedi.
Katma Değer Yarışmaların Desteğiyle Aratacak
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise organizasyonun yalnızca sektörleri için değil Türkiye’nin hedefleri için de önemli olduğunu vurguladı. Otomotiv endüstrisinin 1 milyon 750 bin adet üretim kapasitesiyle dünyanın 17. büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Sabuncu, “İhracatta son 9 yılın şampiyonuyuz. Endüstri olarak 2023 yılı hedeflerimize ulaşabilmemiz için öncelikle yeni yatırımlar almamız gerek. Bunun için de iç pazarımızı büyütmeliyiz. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlere odaklanmalıyız. Bugün endüstrimizin kilo başına ihracatı 7.5 dolardır. Bu Almanya’da iki katıdır. Bizim de bu seviyelere ulaşabilmemiz için Ar-Ge’ye, tasarıma, inovasyona önem vermeliyiz. Bu yarışmalarımızla otomotiv endüstrimizin gelişeceğine, katma değerinin artacağına inanıyorum” diye konuştu.
İki Dev Bursa’da Buluştu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğinin bu gibi organizasyonlarda olduğunu vurguladı. “Bursa yine öncü oldu ve Türkiye’nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için biraraya geldi” diye konuşan Büyükekşi, her iki sektörde de tanıtımı yapılacak projelerin endüstri tarafından hayata geçirilmesinin büyük önemi olduğunu vurguladı. Etkinliklerin açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, özellikle gençlerin plan, proje ve tasarımlarını sunma fırsatı bulmalarının sevindirici olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Bizler geleneksel olarak alın terinin kutsandığı bir kültürde yetiştik. Ancak, alın terinin yanı sıra, artık akıl terinin de kutsanması dönemi geldi” diye konuştu.
“Tasarımı Tekstilde Başardınız Sıra Otomotivde
Dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle Türkiye’de tekstil ve otomotivde tasarım konusunda ciddi potansiyel olduğunu belirterek, tasarımın birinci kuralının süreklilik olduğunu söyledi. Bangle, “Siz Türkiye’de tekstilin bütün ihtiyaçlarını biliyor ve karşılıyorsunuz. Sektördeki duyguları ilhamları beklentileri, ihtiyaçları biliyorsunuz ve ona göre üretim yapıyorsunuz. Bu alanda başarılısınız. Bunu otomotive de taşıyabilirsiniz. Otomotivin geleceği sürdürülebilirlik olacak biz de kendimizi yeniden düşünüp ona göre konumlandırmalıyız. Gelecekte sağlık hizmetleri en büyük fırsatlardan biri olacak. Bu otomotiv için de fırsatlar sunacaktır” dedi.