Tekstil zirvesi Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi

Spread the love

adam1Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni-versitesi (KSÜ) işbirliğinde tekstilin kalbinin attığı Kahramanmaraş’ta “Tekstil Toprağı’na Dönü-yor” temalı ‘1. Uluslararası Tekstil Zirvesi’ gerçek-leştirildi.

Zirveye yerli ve yabancı birçok iş adamı katıldı. Zirve kapsamında bir araya gelen sektör temsilcileri, tekstilde pazarlama, üretim, tekno-loji ve enerji konularında bilgi alış verişinde bu-lundu. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirveye, Vali Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, DO-ĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Baş-kanı Zeki Kıvanç, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Okur, Prof. Dr. Fatma Göktepe ve sektör temsilcileri katıldı.

“KAHRAMANMARAŞ TEKSTİLİN LOKOMOTİF İLLERİNDEN BİRİSİ”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Vali Şük-rü Kocatepe, dünya ekonomisinde lokomotif sektörlerden birisinin tekstil sektörü olduğunu, Kahramanmaraş’ın da tekstilin lokomotif ille-rinden birisi olduğunu belirtti. Tekstilin tüm in-sanları ilgilendiren bir konu olduğuna değinen Kocatepe, “Ücra köşelerden dağdaki çoban kardeşimizden en üst refah düzeyide yaşayan insanlara kadar talebin olduğu bir sektör olan tekstil sektöründe Kahramanmaraşımız da loko-matif illerden bir tanesidir. Kahramanmaraş’ın bugüne kadar yaptığı yatırımlar ve çabalar, teşvikteki göstergeler, elektrik kullanımındaki göstergeler ve sanayinin kullanılmasındaki gös-tergeler, Kahramanmaraş’ımızın her gün artan ivmesiyle bu konuda önemli gelişmeler kayde-debilmek için büyük bir çaba içerisinde oldu-ğunu gösteriyor. Bu zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“İTALYA’NIN YERİNİ ALMALIYIZ”

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karakü-çük, Kahramanmaraş sanayicisinin teşvikleri doğru kullanmasının ardından tarımdan çırçır fabrikalarına, çırçırdan dev tekstil fabrikalarına doğru dikey bir büyüme sağlandığını kaydetti. Karaküçük, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş, özellikle Gümrük Birliği ile artan yatırımlar saye-sinde, iplik sektöründe Türkiye üretiminin yüzde 35’ini, dokuma kumaş üretiminin yüzde 10’unu karşılar hale gelmiştir. Türkiye, tekstilde, Ar-Ge ve inovasyonu, enerji verimliliğini sağlamak, moda ve tasarım yönünü geliştirmek, hazır gi-yimde modern yatırımlarla İtalya’nın yerini almak zorundadır. Bunu gerçekleştirebilirsek uzun yıllar boyunca sektörün katma değeri artarak ve ihracatta, istihdamda lokomotif olmaya de-vam edecektir.” Bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 6,9 milyar dolar olan Türkiye tekstil ihracatının yüzde 7,2’sini Kahramanmaraş’ın gerçekleştirdi-ğini ifade eden Karaküçük, “42 bin 400 işçisi ile Türkiye tekstil sektöründe istihdam edilenlerin yüzde 10’unu bünyesinde bulundurmaktadır. Tekstil sektörüne verilen destek, yapılan yatırım-larla devletimize vergi, döviz ve istihdam olarak geri dönmüştür” ifadelerini kullandı.

“ULUSLAR ARASI MARKALARA KAVUŞMALI”

Açılış konuşmasını yapan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, tekstil sektörüne ön-cülük eden Kahramanmaraş’ın, uluslararası üne sahip bir markaya kavuşması gerektiğini vurguladı. Bunun için üniversitenin sanayiciler-le iş birliği içerisinde olduğunu hatırlatan Rek-tör Karaaslan, “Arzumuz artık bir tekstil merkezi olan şehrimizin uluslar arası üne sahip markala-ra kavuşmasıdır. Bunun için teknoloji transferi-nin yanı sıra moda ve tasarım faaliyetlerine de gerekli ağarlığın verilmesi gerektiğini düşünü-yoruz. Sanayicilerimizin bunu da başaracakla-rına inanıyorum. Üniversitemiz iş adamlarımız-la uygun iş birliği zemini oluşturmak amacıyla teknoloji merkezi kurduk, Tekno kenti hayata geçirdik. İş birliği içerisinde projelerimiz artarak devam edecektir” diye konuştu. KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaarslan, Türkiye’de son yıllar-da güzel gelişmeler olduğunu, bunların başın-da devletin, yeni fikirler, yeni çözümler bulma ve uygun üretim yapabilme yolunda, insanları alabildiğine teşvik ettiğini kaydetti.

“TÜRKİYE EKONOMİK KRİZLERDEN DERS ÇIKARTTI”

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzen-lenen zirvenin açılışında konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise, tekstil sektörüne ilişkin bilgiler verdi. “Bir musibet bin nasihatten iyidir” sözünü hatırlatan Gülle, Türkiye’nin ekonomik krizler-den ders çıkartarak çıktığına işaret etti. Ülkede yaşanan her krizin ardından ihracat rakamla-rının iki kat arttığını anlatan Gülle, Türkiye’nin 2009 krizinde hızlı bir çıkış yakaladığını kaydetti. Amerika ve Avrupa’da yaşanan krizlerin ülkele-rin gerçek ekonomik gücünü ortaya çıkardığını dile getiren Gülle, “Krizler Amerika ve Avrupa Birliği’nin gerçek rengini ortaya çıkartıyor. Düne kadar boyalı makyajlı bir ekonomiyle yaşadık-larını gösterdi” açıklamasında bulundu.

“AVRUPALILAR TEKNOLOJİYİ  ELLERİNDE TUTTU”

Gülle, Avrupa ülkelerindeki firmaların bir döne-min en büyük üreticiler olduğunu ancak bu işi bırakırken, teknolojiyi bırakmadıklarını belirtti. Avrupa ülkelerindeki tekstil firmalarının işin tek-nolojisini üreterek yoluna devam ettiğini akta-ran Gülle, “Akıllı bir şey yaptılar, tekstilde üretim-den çıkarken teknolojiyi ellerinde tuttular. Hep yönettiler hala da yönetmeye devam ediyorlar. Tekstilden çıktı dediğimiz ülkeler Çin’den sonra büyük ihracata sahipler” dedi.
Üretim sektörünün önemine de değinen Gülle, şunları kaydetti: “Tekstil Türkiye için önemli bir sektör. 2023 de 500 milyar dolar hedef var. Bu ne kadar gerçekleşir bilmem, ama bunu içerisinde 80 milyar dolar tekstil payı var. Biz şu anda 10 ya-pıyoruz, 10 senede bir 10 daha yaparsak bizimki realite. 20 milyar doları yapacağız. Hazır giyimde aynı şekilde yani bu işin vizyonu çok ötelerde. Çünkü çok büyük bir alt yapı var. Bu sene 55 mil-yar dolar yatırım teşvik belgesi aldık. Bunun içeri-sinde tekstil yatırımı 5 milyar dolar. Yani tekstilin şu ortam içerisinde bile 5 milyar dolar yatırım teşvik belgesi alması son derece anlamlıdır.” DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ise, “Bölgenin dış ticaret ve istihdamında yüksek değerlere sahip tekstil sektöründe, uluslararası rekabette avantaj sağlamak ve sektörde belir-leyici rol oynayabilmek amacıyla, girdi ve enerji maliyetlerini azaltmaya yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ve buna paralel olarak teknolojik ilerleme önemli görülmektedir.  Bu temel politika çerçevesinde, yeni plan döneminde de Tekstil sektörümüze yeni dış pazarların kazandırılması, sektörün rekabet gücünün geliştirilmesine yö-nelik kümelenme politikaları, Üniversite-Sanayi işbirliğine dayalı ve Ar-Ge  odaklı ortak  kulla-nım alanlarının oluşturulması, yenilikçiliğe dayalı  patent geliştirme ve markalaşma çalışmaları ile İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşumları, Ajan-sımız tarafından öncelikli olarak ele alınacak ko-nular arasındadır” diye konuştu. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ayşe Okur moderatörlüğünde ‘Tekstile Yön Verenler’ otu-rumu gerçekleştirildi. Oturumda İTHİB Başka-nı İsmail Gülle, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanifi Öksüz ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (ATHİB) Yö-netim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç,  katılımcı-lara iş tecrübelerini aktardı. Zirvenin ikinci ve üçüncü günü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde devam etti. Zirve kapsamında sektör her yönüyle değerlendirildi, sektöre yön veren firma sahipleri, yöneticiler ve kamu tem-silcileri tarafından pazarlama, üretim, teknoloji, insan kaynakları ve enerji konularında panel ve sunumlar düzenlendi. Tekstil teknolojilerinin geldiği son nokta, akademik çalışmaların sek-tördeki yansımaları, Türkiye’den ve Dünya’dan katılan akademisyenler tarafından değerlendirildi. Ayrıca Zirve kapsamında düzenlenen “Ar-Ge Proje Pazarı” ile Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin Tekstil Mühendisliği Bölümlerinde-ki akademisyenler tarafından gerçekleştirilen, ticarileşmeyi bekleyen 52 proje sergilendi.

DENİM DEFİLESİ

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni-versitesi (KSÜ) işbirliğinde tekstilin kalbinin attığı Kahramanmaraş’ta, “Tekstil Toprağı’na Dönü-yor” temalı ‘1. Uluslararası Tekstil Zirvesi’ kapsamında ilk gün akşamı Gala Yemeği verildi. Kipaş Holding, Şirikçioğlu Mensucat, D-Plus ve Savio sponsorluğunda düzenlenen Gala Yemeği’nin akabinde “Geleneksellikten Yeniliğe Kahra-manmaraş Denim Şov” temalı bir defile ve halk dansları gösterisi sunuldu. Denim defilesi ile ger-çekleştirilen “Geleneksellikten Yeniliğe Kahra-manmaraş Denim Şov”da, Tuana Halk Dansları Ekibi 20 kişilik kadrosu ile tüm dansları gerçekleş-tirirken, 10 manken de denimden üretilmiş kre-asyonları sundu. Sektördeki yeni denim kumaş ve yıkamalı kumaşlardan hazırlanan kreasyon-ları, denim kumaş üreticileri Kipaş Holding, Şirik-çioğlu Mensucat ve D-Plus hazırladı. Gecedeki tüm kostümler, Kahramanmaraş’ta üretilen de-nim kumaşlarla hazırlandı. Gecede son olarak Modacı Ahmet Giray tarafından hazırlanan De-nim kreasyonu da izleyicilere sunuldu.