İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Suça bulaşmış insanları tanımlarken 3 yılda ise 52 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir sektörün zan altında bırakılmasına, böylesine bir yanlış algının oluşturulmasına şiddetle karşı çıkıyoruz” dedi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 20 yılda 233 milyar dolar ihracat gerçekleştiren hazır giyim sektörünün Türkiye ekonomisinin kilit taşı olduğunu vurgulayarak, suça bulaşmış insanları tanımlarken, sektörün adı kullanılarak zan altında bırakılmasına şiddetle karşı olduklarını söyledi. 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Hikmet Tanrıverdi, “Suçluların adalet karşısına çıkarılarak yargılanmalarını bekliyoruz. Bu tür açıklamalar yapılırken bir sektörü topyekün olumsuz etkileyecek şekilde, ‘tekstilci’ tanımının önüne eklenen ‘kime ve neye göre ünlü’ olduğunu anlayamadığımız yanlış söylemlerden uzak durulmasını talep ediyoruz” dedi. İHKİB desteği ile 7-9 Nisan 2015’de düzenlenecek zirveye, Güney Kore’den İspanya’ya, Rusya’dan Uruguay’a kadar yüzlerce temsilci katılacak. Zirvenin gala gecesinde ise moda tasarımcısı Nejla Güvenç bir defile gerçekleştirecek. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi konuşmasında, 18 yıldır düzenlenen zirvenin Türkiye’nin dış dünya ile en önemli buluşma noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, hazır giyim sektörünün de ülke ekonomisi açısından benzer bir misyon üstlendiğine dikkat çekti.
EKONOMİNİN KİLİT TAŞIYIZ
İhracatın genel seyrinde paritede yaşanan değişimin de etkisiyle negatif bir görünümün hakim olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, bu sorunun pazar çeşitlemesine gidilerek aşılabileceğini, Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin bu amaca da hizmet ettiğini ifade etti. Konuşmasında sektörün son günlerde “hayali ihracat” ile birlikte anılmasını eleştiren Hikmet Tanrıverdi şunları söyledi: “Hazır giyim ve tekstil sektörü olarak, Türkiye ekonomisinin kilit taşıyız. Yıllardır üretimde, ihracatta ve istihdamda ülkemize değer katıyor, tüm bu verileri daha da yukarılara çıkarmak için pek çok ilke imza atıyoruz. Tüm dünyayı karış karış adımlarken, öğrendiklerimizi ülkemizin diğer sektörleri ile paylaşıyor, onların da büyümesinin, gelişmesinin önünü açıyoruz. Son 20 yılın seyrine baktığımızda Türkiye 1995’de toplam 21.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, biz 6,2 milyar dolar ile bunun neredeyse üçte birini yaptık. 2000 yılında 7,2 milyar dolar olan bu ihracatımızı 2010’da 14.2 milyar dolara, geçen yıl ise 18.7 milyar dolara taşıdık. Yeri gelmişken sizlerle 3 rakamı daha paylaşmak istiyorum. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak son 20 yılda 233 milyar dolarlık ihracata imza attık. Son 10 yılda toplam 152 milyar dolar olan ihracatımızın 52 milyar dolarını geride bıraktığımız üç yıl içinde gerçekleştirdik. Türkiye ortalamasının 1,5 dolar/kg ihracat olduğu bir ortamda 24 dolar ile en yüksek katma değer sağlayan ilk üç sektörden biri olduk. Hazır giyimci dahi olmayan, haksız kazancı kendilerine helal gören insanlarla, Türkiye’nin yüz akı olan hazır giyim ihracatçımızı hiç kimse aynı kefede değerlendiremez. Bu nedenle suça bulaşmış insanları tanımlarken, sektörümüzün adı kullanılarak zan altında bırakılmasına, böylesine bir yanlış algının oluşturulmasına şiddetle karşı çıkıyoruz.”
MGV BAŞKANI SUVER: ANA BAŞLIĞIMIZ ENTELEKTÜEL KAPİTALİZM MGV
Başkanı Akkan Suver ise basın toplantısında “Entelektüel Kapitalizm ve Bağlantı Ekonomisi” ana başlığı altında gerçekleştirilecek zirve hakkında bilgi verdi. Suver, uluslararası bir prestij birlikteliğine dönüşen zirvenin Balkanlar’da, Kafkaslar’da, Orta Asya’da olduğu kadar Avrupa’da ve Uzak Doğu’da da kabul gören bir etkinlik haline geldiğini söyledi.Zirveye 40 ülkeden cumhurbaşkanı, başbakan, başbakan yardımcıları, bakanlar, din adamları ve devlet adamlarının yanı sıra Türkiye’den de TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılacağını açıklayan Suver, şu bilgileri verdi: “Avrasya Ekonomi Zirveleri olarak, Türkiye ile Azerbaycan arasında gerçekleşen TANAP projesine büyük önem veriyoruz. TANAP projesine yalnız bir ekonomi ve enerji projesi olarak bakmıyor, bundan dolayı da zirvemizde enerji oturumunda konuyu tartışmaya açıyoruz. 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonominin, enerjinin, bilişim teknolojisinin yanı sıra yaşamakta olduğumuz tahammülsüzlük karmaşasını, insanlık haysiyetiyle bağdaşmayan ve din adı kullanılarak yapılan terörizmi gündeme getireceğiz. Bizler pek iyi bilmekteyiz ki; istikrarın, güvenin ve saygının olmadığı bir coğrafyada zenginliğin, paranın ve refahın yeri de, düşüncesi de olamaz. Dolayısıyla ortak bir akıl ve sorumlulukla Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya musallat olan vahşeti sona erdirmek zorundayız.” Moda tasarımcısı Nejla Güvenç ise konuşmasında, gala gecesi yapacağı defile ile 40 ülkeden gelen zirve katılımcılarına Türk moda ve tasarım endüstrisinin yenilikçiliğini sergilemeyi amaçladığını söyledi. 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ana başlıklarını “finans, telekomünikasyon, bilişim, enerji, ulaştırma ve lojistik, İpekyolu, toplumsal eşitsizlik ve barışa giden yol-insanlık nereye gidiyor” oluşturacak.