Dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük ev tekstil fuarı “EVTEKS” fuarına 1000’in üzerinde firma ve 2 bini aşkın markanın katılım gösterdi. Fuarda, ünlü tasarımcılar 2016 ev tekstili trendlerini sergiledi.
Evtekstili sektöründeki son gelişmelerin sergilendiği, trend ve modaya yön veren ürünlerin ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu EVTEKS, sektörden büyük ilgi gördü. Düzenlendiği alan itibarı ile dünyanın en büyük ev tekstili fuarlarından olan “EVTEKS İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı”,19-23 Mayıs 2015 tarihleri arasında sektörün devlerini İstanbul’da buluşturdu. Türkiye’dedüzenlenen fuarlar arasında, uluslararası katılımcı çeşitliliği ve yabancı ziyaretçi sayısıyla dikkat çeken EVTEKS Fuarı’nı bu yıl 138 bin 368 kişi ziyaret etti. Ev tekstili sektöründeki tüm yeniliklerin sergilendiği, modaya yön veren ürünlerin ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu fuar, Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ve CNR Holding işbirliğiyle ile Yeşilköy CNR Expo Fuar Merkezi’nde 160 bin metrekarelik alanda gerçekleşti.
2 Milyar Dolarlık İş Hacmi
TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, “1992 yılında 69 firmanın katılımıyla gerçekleşen fuar, şimdi ise katılımcı firma sayısını bine, düzenlediği alanı ise 600 metrekareden 160 bin metrekareye çıkardı. Bu gelişim Türkiye’nin ev tekstili alanında göstermesi açısından büyük önem taşıyor” dedi. Başkan Küçükçalık, “ Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında artış gösteren fuarımızı, 97 bin 779 yerli 40 bin 589 yabancı olmak üzere toplam 138 bin 368 kişi ziyaret etti. İspanya, İtalya, ABD, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada, İran ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere 50 ülkeyi fuarımızda ağırladık. Fuar süresince katılımcılarımız yurt dışından gelen pek çok alıcı ile temas ederek önemli ticari anlaşmalara imza attı. Yerli ve yabancı alıcıların akın ettiği fuarda, Türk firmaları başta Orta Doğu ve eski Doğu Bloku ülkeleri olmak üzere birçok farklı ülkeden sipariş aldı. Fuarımızın genel olarak 2 milyar dolarlık bir iş hacmi yarattığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
İnovatif Ürünler Ön Planda
Fuarda, inovatif ürünler ön plana çıktı. Yanmaz kumaşlardan, ısıyı tutan kumaşlara, toz tutmaz kumaşlara kadar pek çok teknik tekstil ürünün sergilendiği fuarda; yüzde yüz yerli üretim olan ve ilk kez sergilenen uzun süre yatarak tedavi gören hastalarda oluşan ‘Yatak yarası’nı ortadan kaldıran çarşaf yoğun ilgi gördü. Ürünle ilgili bilgi veren Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı ve Evteks Firması sahibi İsa Dal, 3 yıl önce firma olarak ‘Yatak yarası’nı önleyen çarşafı proje olarak TÜBİTAK’a sunduklarını ve TÜBİTAK, Pamukkale Üniversitesi’nin de desteğiyle 1 yıl önce çarşafı ürettiklerini söyledi. İlk kez fuarda sergilenen çarşaflara yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisinin büyük olduğunu aktaran Dal, şöyle konuştu: “Proje ilk gündeme geldiği gün Türkiye’nin her yerinden arandık. Ne kadar önemli bir ihtiyacın talebini karşıladığımızı gördük. Yeni bir hammadde kullanılarak ürettiğimiz çarşaf ile hastanın terlemesi engellenerek, deri ile çarşaf arasında sürtünmenin azaltılması, bası yaralarının iyileşmesi ve önlenmesi sağlanıyor.” Ürünün tek olma özelliğine de dikkat çeken İsa Dal, inovatif ürünler aracılığıyla hem sektöre katkı sağladıklarını hem de insanlığa hizmet ettiklerini söyledi. Çarşafın daha proje aşamasında iken Çin’in üniversitelerinde sunumu yapıldığını ve oralarda da yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Dal, hedeflerinin Çin’in yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu’ya bu çarşafları satmak olduğunu söyledi. Dünyada ilk kez Türkiye’de üretilen çarşaf fiyatıyla da dikkat çekiyor. Normal çarşafın kilo değeri 15 dolar iken; ‘Yatak yara’sını önleyen çarşafın kilo değeri 100 dolar.
Gelecek Yılın Tekstil Trendleri
2 bini aşkın markanın yer aldığı fuarda, ünlü tasarımcılar 2016 ev tekstili trendlerini sergiledi. Fuarda, ev tekstili sektörünün önde gelen profesyonelleri, dünyaca ünlü trend belirleyicileri ve yerli-yabancı tasarımcılar tarafından seminerler verildi. Seminerlere katılan yerli ve yabancı tasarımcılar 2016 yılında ev dekorasyonu ve tekstilinin şaşırtmak ve sürpriz temaları üzerine kurulu olduğunu belirttiler. Önümüzdeki yıl evlerde hakim olacak renkler ise, limon rengi, pirana grisi, gül rengi, fuşya, turkuaz, altın sarısı, deniz mavisi, mermer beyazı.
“Tüketiciler Şaşırmak İstiyor”
Seminerlerde NellyRodi’nin baş tasarımcısı Vincent Gregoire, önümüzdeki sezonların ev tekstili trendlerini anlattı. 2016 yılında ev tekstili ve dekorasyonlarında sürpriz trendinin öne çıkacağını belirten Gregoire, “Bütün tüketiciler evlerde sürprizlerle karşılaşmak istiyorlar. Tüketiciler şaşırtıcı ve aç gözlü bir şeyler arıyorlar” dedi. NellyRodi’ye göre; önümüzdeki yıllarda ev tekstilinde el boyası, el işlemeleri, geometrik motifler, mozaik motifleri, Güney Amerika etkisi, palmiye ağaçları, egzotik çiçekler, barok çiçekleri, böcek, sinek, kelebek, kuş motifleri hakim olacak.
Tasarımcı Ahmet Kayaer de yaptığı sunumda 2016 yılında ev tekstili ve dekorasyonlarının şaşırtmak teması üzerine kurulacağını söyledi. Evlerde renk uyumunun önemli olmadığına değinen Kayaer, şöyle konuştu: “Türkiye’de renksiz yaşıyoruz. Evlerde çok renk ve karışık renkler bir arada olmalı. Renkler şaşırtmalı. Biz değişikliğe kapalıyız. Almanya’ya baktığımızda ekonomilerinin güçlülüğü değişikliklere açık olmalarından geliyor.” Ahmet Kayaer 2016 yılı ev tekstili ve dekorasyonu ile ilgili de şu bilgileri verdi: “ Önümüzdeki yıl, kelebek, kuş, ördek gibi hayvansal motifler olacak. Sade koltuklara yoğun yastıklar kullanılacak.
“Geleneksel Ürünleri Dünyada Trend Yapmalıyız”
Seminerlerde, tasarım yoluyla sürdürülebilirliği anlatan Prof. Dr. Nesrin Önlü, “Kendini sürekli temiz tutan lotus bitkisi, su ve enerji tüketiminde minimum seviyelere indiren pıtrak bitkisinden esinlenerek tasarımlar yapıyoruz. Böylelikle kaynaklarımızın tüketimini kısarken çevremizi de koruyoruz” dedi. Üreticinin, tüketiciye moda ve tasarımla her şeyi yeniden satabileceğini hatırlatan Önlü, geri dönüşümün önemine şu sözleri ile dikkat çekti: “Modayı yavaş yavaş tüketmeliyiz. Tasarım, kullanım alanları birlikte düşünülerek, ortaya konmalı.”
İpekli dokuma, şile bezi, rize bezi, gibi geleneksel tekstil ürünlerinin de gündeme getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Önlü, “Geleneksel kültürlerimizi dünyada trend yapmayı beceremiyoruz. Bu bizim yetersizliğimiz” dedi.
Ağaçlar ‘Kumaş’ Açtı
Türkiye’de ilk kez bir fuar alanında ağaçlar, kolonlar, servis araçları, banklar ve duraklar renkli kumaşlarla kaplandı. ‘Yarn Bombing’ sanatından esinlenerek binlerce metrekare ev tekstili kumaşıyla kaplanan fuar alanı, katılımcıların beğenisini topladı. Fuarın en çok ilgi çeken görüntülerinden birisi de kumaş kaplı spor araba olurken, rengarenk ağaçlar ve banklar fotoğraf çekmek isteyenlerin ilgi odağı haline geldi. Fuarda renkli kumaşlarla kaplı alanlar için toplam 2000 metrekare kumaş kullanıldı, 120’den fazla ağaç, çok sayıda bank ve servis araçları kumaşla kaplandı.