Tekstilde Enerji Verimliliği

Spread the love

2505Tekstilciler, Enerjilerinin Yüzde 45’ini Boşa Harcıyor

Enerji verimliliği alanındaki çalışmaları ile dikkat çeken Enervis, Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil firmaları için enerji verimliliği raporu hazırladı. Rapora göre tekstil firmaları, kullandıkları enerjinin yüzde 45’ini boşa harcıyor; Fabrikalardaki verimsizlik en fazla, atık sıcak suyun değerlendirilmeden deşarj edilmesi ve basınçlı hava kayıpları gibi sebeplerden kaynaklanıyor. EWE Turkey Holding çatısı altında enerji verimliliği, mesleki eğitim ve belgelendirme, iç tesisat kontrol ve kalibrasyon alanlarında profesyonel hizmet veren Enervis, sanayi firmalarına yönelik yürüttüğü enerji verimliliği raporunun ilk ayağını tamamladı. Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen projenin ilk aşamasında tekstil firmaları incelendi. Enervis’in EWE AG uzmanları ile birlikte yürüttüğü analizlerden çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Proje kapsamında firmaların son 4 yıla ait elektrik ve ısıl enerji tüketimleri ile üretim verilerini inceleyen Enervis uzmanları, işletmelerin yakma sistemlerinden iklimlendirme sistemlerine, aydınlatmadan elektrik ve otomasyon sistemlerine kadar tüm aşamalarda dikkatlice ölçüm yaptı. Ölçümler sonucunda hazırlanan rapor, tekstil firmalarındaki enerji kaybının yüzde 45’i bulduğunu ortaya koydu. Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, sektörle ilgili çalışmaları hakkında sorularımızı cevaplandırdı.

Tekstil sektörü ile ilgili yapmış olduğunuz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

“Yaptığımız inceleme ve analizlerde gördük ki; tekstil firmalarının en önemli problemlerinden biri; üretim için ihtiyaç duyulan ısıl kapasitenin çok üzerinde sistem tasarımı yapılmasıdır. Büyük maliyetler ile üretilen buharın, prosese gelmeden yolda kayba uğraması, basınçlı hatlarda meydana gelen kayıplar, eksik veya yetersiz yalıtım uygulamaları ve en önemlisi proseslerde meydana gelen atık su ısısı ile baca gazı ısısının geri kazanılmadan atılması önemli ölçüde enerji kaybına neden oluyor. Bu gibi enerji kayıplarının gerçekleştiği alanların bir kısmında yapılacak basit ekipman bakımı veya değişikliği ile önemli oranda tasarruf sağlanabilir. Bazı kısmında ise yapılacak düşük maliyetli yatırımlarla çok ciddi oranda enerji tasarrufu elde edilebilir. Söz konusu yatırımların geri dönüşüm süreleri de oldukça kısadır.”

Enerji tasarrufu ve verimliliğinin sanayideki önemi nedir?

“Sanayide yoğun olarak kullanılan enerji, firmaların en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Enerji tasarrufu, ucuz enerji kullanmak için atılabilecek ilk ve en önemli adımdır. Enerji verimliliği, sadece sanayi kuruluşlarının rekabet gücünü arttırmakla kalmayıp, ülkemizin enerji ithalatını azaltma yolunda da büyük katkı sağlamaktadır. Zira Türkiye’nin enerji yoğunluğu, OECD ülkelerinin 2, Japonya’nın ise 4 katıdır. Ancak günümüzde hala enerji verimliliği dendiğinde akla gelen ilk şey aydınlatma ekipmanlarını değiştirmektir. Halbuki daha bir çok alanda yapılacak küçük revizyon ve yatırımlarla ile çok önemli verimlilik artışları sağlanabilir. Unutmayalım ki; Türkiye’de elektrik tüketiminin % 40’lık kısmı, doğalgaz tüketiminin ise % 26’lık kısmı sanayide gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bu alanda yapılacak enerji verimliliği artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetlerini, hem de enerji ithalatımızı düşürecektir. “

Maliyet kalemlerinin en önemlilerinden biri olan enerjinin daha verimli kullanılabilmesi için neler yapılmalıdır?

“Almanya’dan sahip olduğumuz know-how, teknoloji ve uzman desteği ile bina ya da tesiste mevcut enerji tüketiminin analizini yaparak, tüketim dağılımını ve kayıp-kaçakları tespit ediyoruz. Hayata geçirilen önlemler sayesinde sanayide yaklaşık yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Enerji verimliliği denilince, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden tüketilen enerji miktarının azaltılmasını anlıyoruz.  Sanayide enerji verimliliği; aynı kalite ve kapasite şartlarında, ısıtma-soğutma, elektrik ve diğer üretim ihtiyaçları için tüketilen enerjinin daha aza indirilmesidir. Bu sayede, verimlilik artırılarak, israf önlenir ve enerji yoğunluğu azaltılabilir.”

Proje sonucunda işletmelerin kazançları nasıl olacak ve ne kadar tasarruf sağlanacak?

“2023 yılında dünya tekstil ticaretinin 550 milyar dolara, hazır giyim ticaretinin 740 milyar dolara, deri ürünleri ticaretinin ise 300 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Ülkemizin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için her üç sektörün toplam 100 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması gerekmektedir. Bununla birlikte sektörlerin dünya ticareti içindeki payını koruyabilmesi için 2023 yılında tekstilde 17,5 milyar dolar, hazır giyimde 22 milyar dolar, deri ürünlerinde 1,8 milyar dolar olmak üzere toplamda en az 41,3 milyar dolar ihracata ulaşılması gerekmektedir. Bu hedeflere ulaşılabilmesi için, kayıpların minimize edilerek katma değerin artırılması için en önemli parametrelerden birisi enerjidir. Çünkü hammadde maliyetine, ekipman maliyetine firma olarak etki edemezsiniz. Ancak enerji maliyetlerini düşürmek sizin elinizde. “