BTC Bilgi Teknolojileri dijital baskı makineleri konusunda büyük bir tecrübeye sahip olan İspanyol Kerajet firmasıyla önemli bir iş birliği yaparak KERATEX SINGLEPASS ve MULTİPAS baskı makineleri ile sektöre yeni bir soluk kazandırdı.
Gelişen sanayileşme, üretim ve tüketim yapısının değişmesi, nüfus artışı ve kentleşme gibi birçok etken iklim değişikliğini arttırırken, doğal kaynakların da hızla tüketilmesine neden oluyor. Öyle ki henüz kriz düzeyine ulaşmamış olsa da, dünya genelinde her 10 kişiden altısının 2050 yılına kadar düzenli su erişiminden yoksun olması bekleniyor. Hal böyle olunca sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim modelleri öne çıkıyor. Bu kapsamda suyun en çok kullanıldığı sektörlerin başında gelen tekstilde de Ar-Ge çalışmaları hız kazanıyor. Nitekim Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor. Bu öngörüler, Türkiye’nin “su fakiri” olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Hal böyle olunca yaşam için tehdit oluşturan bu durum sürdürülebilirlik kavramını da ön plana çıkıyor. Bu nedenle tarımsal üretim, enerji üretimi, endüstri veya imalat olsun, büyümenin tüm itici güçlerinin temelini oluşturan eşsiz kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması için firmalarda gelişen teknoloji ile birlikte Ar- Ge faaliyetlerine ağırlık veriyor.
“GELENEKSEL ÜRETİM 1 KİLOGRAM KUMAŞA 150 LİTRE SU TÜKETİYOR”
Sürdürülebilir çevreci üretim taleplerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken BTC Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Nurten Ergün, “ Biz de bu sorumluluk bilinci ile hareket ederek kullanıma sunduğumuz iki dijital baskı makinesi hem üreticiye, hem de çevreye büyük avantajlar sağlıyor. Bu yöntem ile baskı sonrasında yıkama gerekmediğinden geleneksel üretimle kıyasladığından büyük su tasarrufu sağlıyor. Örneğin geleneksel reaktif baskıda 1 kilogram kumaş için 150 litreye yakın su tüketilirken, Türkiye’de ve dünyada öncü olan bu makineler ile su kullanımını yüzde 90 azaltıyor. Aynı zamanda düşük üretim hızı, sınırlı renk alanı gibi dezavantajları yok eden bu inovasyon harikası ürünler, sınırlı sayıda renkle, milyon renge kadar ulaşabiliyor.
ÇEVRECİ ÜRETİM TEKSTİLDEKİ KONUMUMUZU DAHA ÇOK GÜÇLENDİREBİLİR
Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “Kaynaklarımız sınırsız değil. Üreticilerde her geçen bu duruma karşı kendini yenilemeye çalışıyor. Nitekim desen tasarımından başlayarak dijital baskı makinelerindeki gelişmeler günümüzde artık suyun ve enerjinin daha tasarruflu kullanımını sağlayan teknolojilere kadar ulaştı. Bizim de hedefimiz su ve enerji tasarrufu yaparak tekstil üretimini gerçekleştirmek ve doğanın, suyun korunmasını sağlayabilmek. Bu duruma ülkemizin öncü olması büyük önem arz ediyor. Çünkü ülkemiz tekstil denilince dünyada önemli bir komumda yer alıyor. Bu duruma çevreci üretim modeli de eklenince daha değerli hale geliyor. Hem ulusal hem de uluslararası pazarda artık geri dönüşüm, sürdürülebilir kavramları öne çıktığı için üretim süreçlerinde de bu konulara dikkat ediliyor.’’
90 % water saving in textile
BTC Information Technologies, made an important collaboration with Spanish Kerajet firm, having a big experience about digital press machines, and breathed into the sector with KERATEX SINGLEPASS and MULTİPAS press machines.
While many factors such as the developing industrialization, change of production and consumption structure, population increase and urbanization, are increasing climate change, it causes the natural sources to be consumed rapidly. In fact, although it did not reach the crisis level, it is expected that 6 of 10 persons all over the world will be deprive of reach to water until 2050. In this case, the sustainable and environment-friendly production models are becoming prominent. In this context, Re&De studies in the textile which is one of the sectors, using much water, gaining speed. Thus, it is predicted that the population of Turkey will be 100 million and water consumption per person will decrease to 1.120 m3 in 2030. Those predictions shows that Turkey will be “water poor country”. So, this manner, being a threat for life, features the sustainable concept. For that reason, the companies concentrate on the developing technology and Re&De activities in order that the unique sources, becoming basis of all driving force such as agricultural production, energy production, industrial or productive factors. can be used more productive.
“Traditional production consumes 150 liters of water for a kilogram of fabric”
Nurten Ergün, General Manager of BTC Information Technologies, draws attention to that the sustainable production demands increase day by day, said “Two digital press machines, we offered to usage by acting with the sense of responsibility, give big advantages to both producer and environment. Since it does not need washing after pressing in this method, it save much water than the traditional production. For example, while in the traditional reactive press 150 liters of water for a kilogram of fabric are consumed, the water usage decreases by 90 percent with thesse machines which is pioneer in Turkey and the world. At the same time, those innovative products which remove the disadvantages such as low production speed, limited color area can reach million colors with limited colors.
Ecological production can impower our manner in textile
Ergün continued “Our sources are not limitless. The producers tries to adopt themselves to this manner day by day. Thus, the developments from pattern design to digital press machines reached the technologies, ensuring us to use water and energy more economically, Our target is to save water and energy and make textile production, and save nature and water. It is important our country becomes pioneer for it. It is because our country is at an important place in the textile. When the ecological production is added, it becomes more valuable. Since in both national and international markets the recycling, sustainable concepts are prominent, those subjects draw attention in the production processes”.
#BTC #dijitalbaskı #Kerajet #su #tasarruf #tekstil #tüketim #inovasyon #Nurten Ergün #sürdürülebilir üretim #kumaş #çevreci üretim