Texprocess ve Techtextil’de geniş ürün yelpazesi

Spread the love

01Tekstil ve giyim sanayisi gelecekte nasıl başarılı olabilir?

Bu konuda oldukça önem kazanan faktörlerden biri de lif halden nihai ürünlere kadar olan süreçte disiplinler arası işbirliğidir. Bu durum araştırma ve geliştirmenin yanında günlük işlemlerin maliyet etkin dünyasına düzgün bir biçimde uygulanmaktadır. Bu şekilde tekstil üretimi bir arada bulunmaktan disiplinler arası katma değer zincirine kadar gelişme kaydetmiştir. Bugünün ve yarının tekstil katma değer zinciri çalışmaları, 4-7 Mayıs tarihleri arasında Frankfurt’ta düzenlenecek olan Techtextil ve Texprocess fuarlarında gösterilecek. Teknik tekstiller, dokunmamış ürünler ve tekstil malzemelerinin ve esnek malzemelerin işlenmesi alanında önde gelen uluslararası organizasyonlardan olan iki bu fuar tekstil ve giyim üretim işlemlerinin hepsi için gerekli olan çözümler sunacak. Geçmişte tekstil sektörü işlemleri bir merdivene benziyordu. Ürünler aşamalı olarak bir sonrası adıma ulaştırıyor ve bu şekilde de işleme derinliği artıyordu. Bu işlemin sonunda nihai ürünler son tüketiciye veya kullanıcıya ulaştırılmayı beklerdi. Genelde bu merdivenin ayaklarına geri dönüş sadece yeni ikmal sipariş etmek veya işlemi durdurmak için yapılırdı. İşleme alanına müdahale etme fırsatı kısıtlı şekilde gerçekleşmekteydi. Yanlışlıklar veya gecikmeler sadece bir aşamayı değil ileriki aşamaları da etkilemekteydi çünkü işlemler birbirlerini kronolojik olarak takip etmekteydi.

İŞLEM ZİNCİRİNDEKİ BOŞLUĞU KAPATMA

Bu sanayi günümüzde ise katma değer zinciri hakkında konuşuyor. Kapalı bir döngü işlem basamaklarını birbirlerine bağlıyor. Dünyanın her yerinde bulunabilen ve otomatik geri bildirim sağlayan modern bilişim teknoloji sistemleri sayesinde, işlem zincirindeki bütün bağlantılar birbiriyle iletişim içerisindedir. Bu yolla lifle başlayıp nihai ürün ile sonlanan katma değer zinciri bütün öğeleri bu hızlandırılmış işlemlerden yararlanır. Bu yüzden ürün geliştirme aşaması ve pazara sürüm süresi azaltılabilir. Tekstil üretim zincirinin bütün basamakları bilgi teknolojisi destekli ve karşılıklı iletişimin sağladığı bütün bir alan haline gelmiştir. Bu şekilde bütün zincir bağlantıları tek taraflı bir yaklaşımla mümkün olmayan birden fazla işleme seçeneklerine ulaşmıştır. Örneğin teknik tekstillerin, dokunmamış ürünlerin ve giysilerin müteakip işlemleri, uygulama ile kanıtlanmış teknolojiler mevcut hale gelmiştir. Yeni teknolojiler sayesinde, tekstil ve giyim endüstrisindeki piyasa koşulları da değişti. Geçmişte, ayırma ve birleştirme teknolojileri, ipler, iğneler ve bilgi teknoloji sistemleri, Clothtech, Medtech, Protech ve Sporttech uygulamaları alanına yoğunlaşmıştı. Bu şirketler kıyafet üreticiliği alanında yetkinliklerine bağlı olarak teknik tekstilin oldukça önemli öğelerini ortaya çıkardı. Rüzgâr enerjisi rotoru spor ceketler gibi ‘istenilen ölçüde’ tasarlanmalı. Hava işlem balonları dikilmeli ve/veya mayo veya filtre sistemleri gibi yapıştırılmalı. Bu disiplinler arası bir arada bulunma durumu sadece tekstil ve giyim endüstrisinde artmakla kalmayıp Techtextil ve Texprocess fuarlarında da gösterilecek.

BÜTÜN TEKSTİL İŞLEM ZİNCİRLERİ SEGİLENECEK

Techtextil fuarı bütün işleme seçeneklerini göz önüne alarak açık uçlu bir şekilde kullanılabilecek yenilikçi malzemeleri gözler önüne serecek. Uzun süre önce polipropilen lifleri sadece halı üretimin de değil aynı zamanda işlevsel iç çamaşırlarının üretiminde de kullanılmaktaydı. Aramidler sadece yüksek gerilimli lastiklerde veya contalarda değil aynı zamanda yüksek teknolojili alpin botlar veya motosiklet kıyafetlerinin düzenlenmesinde de kullanılmaktadır. Tekstil fuarında hâlihazırda var olan birçok işlemci vardır ve bu sayı Texprocess fuarında daha fazla artış göstermektedir. Bu da endüstrinin mevcut ihtiyaçlarına açık bir cevaptır.

Ayrıca Texprocess fuarı özel iplikler, halat iplikleri ve düzgün iğneler gibi ‘yardımcı ürünler’ ’e de yer verecektir. Kalite gereklilikleri BDT/BTM kontrollü ekipmanlar yoluyla sağlanabilir. Ek olarak, güvenlik tehlikesi taşıyan ürünlerin dokümantasyonu da elde edilebilir. Tekstil malzemelerinin ve tekstille alakası olmayan malzemelerin hazır-kesim parçalarını birleştiren ve güvenlik altına alan düzeltme, astarlama ve lamine edici ekipmanlar da fuarda yerini alacaktır. Kıyafet endüstrisi içerisindeki bilgi teknolojisi sistemleri oldukça kompleks iletişim aygıtlarını çalıştırmaktadır. Bu şekilde teknik ürün döngüleri tasarımın başlangıcından pazarlama sürecine kadar makul bir fiyata halledilebilmektedir.

YENİLİKÇİ KİYAFET ŞOVU

Techtextil ve Texprocess ticaret fuarları tekstil malzemelerinin ön işlemesinden işleme teknolojilerine kadar bütün tekstil katma değer zincirleri de dâhil olmak üzere bütün sergi branşları ile hazır bulunacak. Sadece işlevsel giyim tekstil üreticileri fuardan yarar sağlamayacak. Her iki fuarda da bulunan gruplar otomobil ve uçak endüstrisi tekstili, ev tekstili, üretim amaçlı döşeme ve matrasslar ve teknolojiler, tekstil ürünleri finisaj ve işleme gruplarıdır. Tehctextil ve Texprocess katılımcı ve ziyaretçilerine daha fazla avantaj ve yarar sunmaktadır. Diğer bir fuar organizasyonu ‘‘Yenilikçi Kıyafet Gösterisi’ ’dir; bu gösteride bütün üniversiteler ve moda okulları her gün boyunca orada olacaklar ve yeni tekstil ürünlerinin yenilikçi işlem yollarını gösterecekler.