Türkiyeden yaptığı tedariği belli ülkelere kaydıran H&M, yüklü alım için yeniden geliyor. Ancak Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerde gelişen konfeksiyon sektörü, Uzak Doğu’dan daha ‘tehlikeli olacak gibi…
Türkiyeden alımları durduran global hazır giyim devi H&M geri dönüyor. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, H&M’in geri dönüş hazırlıklarını doğrularken, bir yandan da Balkan ülkelerinde gelişen konfeksiyon sektörüne dikkat çekti. Tanrıverdi, “Türkiye hızlı teslimat ve kaliteli ürün açısından Uzak Doğu’dan avantajlı. Ancak şu anda Romanya, akedonya, Sırbistan, Bulgaristan gibi ülkelerde konfeksiyon hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bizden daha avantajlı bir duruma geçtiler. Bu strateji devam ederse kesinlikle Uzak Doğu’dan daha tehlikeli olacak”açıklamasını yaptı. H&M, Türkiye’den yıllık yaklaşık 300 milyon euroluk alım yaparken bunu geçtiğimiz yılın sonuna doğru yüzde 80e kadar düşürmüştü. Şirket alım miktarını yeniden eski seviyesine taşımak için halen üreticilerle görüşme halinde. “Uzak Doğu’dan korkarken karşımıza Balkan ülkeleri çıkacak. Kısa vadede belki rakamlarımızı çok etkilemez ancak uzun vadede bizi sıkıntıya sokar” diyen Tanrıverdi, “İşçilik maliyeti olarak da bizden daha ucuzlar. Hem de her türlü hammaddeyi vergisiz alıyorlar. H&M gibi markalar da daha hızlı üretim yapabilecek Balkan ülkelerine yönelecek. O tür ülkelerde CNT sistemi geçerli. Yani ürünün her şeyini onlar verip, sadece dikişini yaptırıyor. Şu anda Romanya’da o konuda ciddi bir büyüme var. Bizden çok avantajlılar” diye konuştu.
DEV BİR FRANSIZ ALICI TÜRKİYE’DE ARAŞTIRMA YAPIYOR
H&M ve benzeri büyüklükteki firmaların Türkiye’ye ciddi bir geri dönüşü olduğunu söyleyen İTHİB Başkanı İsmail Gülle de başka bir Fransız firmasının Çin’den yaptığı bütün alımları Türkiye’ye kaydırmak üzere olduğunu açıkladı. Gülle, “Büyük bir Fransız firması, Çin’deki bütün alımını Türkiye’ye kaydırmak üzere yaklaşık bir ay kadar önce başvuruda bulundu. İstanbul, Bursa, Denizli gibi illerde milyar dolarlık alım gerçekleştirecek ve tüm alımını Türkiye’ye kaydıracak. Türkiye’yi tercih ediyorlar. Çünkü dünyada alım stratejileri değişti. Herkes neredeyse stoksuz çalışıyor. Avrupa da bu yüzden en yakınındaki ülke olarak Türkiye’yi seçiyor” bilgisini verdi.
ÇİNDEN KAYIŞ HIZLANACAK
TGSD Başkanı Cem Negrin ise H&Min geri dönüşüyle ilgili olarak “Zaman zaman bu tarz firmalar Türkiye gibi piyasalardan çekilirler, tekrar gelirler. Avrupa’da kriz biraz düzelir gibi olduğu için bir kısım alımların Türkiye’ye geleceğini bekliyorduk. Bunda Türkiye’nin çok büyük kapasiteyle çok hızlı mal yapması da etkili” değerlendirmesini yaptı. TGSD Başkanı Cem Negrin, “Türk üreticiler ve alım yapan firmalar yatırımlarına Türkiye dışında devam ediyor. Bu trend çekici bir teşvik çıkmadığı sürece Türkiye’de değil, yurtdışındaki yatırımlara yarayacak gibi görünüyor. Türkiye’deki üretimin büyümesi için 10 yıllık ciddi teşvikler çıkması gerekir. Türk firmalar Mısır, Fas gibi ülkelerde fabrika açmayı düşünüyor. Çünkü vergi artışı sonrası fiyatları artırmak gerekli hale geldi. Bunun da çözümü Türkiye’de yatırım değil şu anda” diye konuştu.
3 BİN YENİ VE BİN İKİNCİ EL TEZGAH SİPARİŞİ VERİLDİ
Hazır giyim ithalatına getirilen verginin sektöre önemli katkıları olduğunu belirten İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Faydalarını içpiyasada her şekilde görüyoruz. Atölyeler açıldı. Dokuma yatırımları yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Önemli bir kapasite artışına gidildi” dedi. Gülle yeni yatırımlarla ilgili bilgi verirken, “Geçtiğimiz günlerde yapılan fuarda üç bine yakın tezgah ve bin kadar da ikinci el tezgah siparişi verildi. Türkiye’de yüzde 100 cari fazla veren sektörler çok az ve bunlardan biri de tekstil. Hem ihracat olarak rakamlar da yapılan işlemin doğru olduğunu gösteriyor” bilgisini verdi.
UZAK DOĞU KALİTEYİ DEĞİL FİYATI ARTIRDI
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, H&Min Türkiye’ye yeniden giriş yaptığını kendisinin de duyduğunu belirterek, “Henüz sipariş verilmedi ama görüşmeler yapıldığını duyduk. Bangladeş’te aradıklarını bulamadılar” dedi. Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Özcan Torun ise H&Min Türkiye’ye geri dönmesinin Ege Bölgesinde yeni atölyeler kurulmasını sağlayacağını söyledi. Torun, “H&M, Ege Bölgesinde 5- 6 tane büyük firmayla çalışıyor. Bu firmalar da İzmir’deki hazır giyim sektörünün lokomotifi. Bu firmalar sayesinde 20-30 fasoncu ayakta kalıyor. H&Min gelişi, diğer büyük markaları da harekete geçirebilir” dedi. Torun Avrupa siparişlerinin yeniden Türkiye’ye dönüyor olmasının ardındaki sebebi, “Uzak Doğu’da fiyatlar arttı ancak kalite aynı oranda artmadı” sözleri ile açıkladı. Coğrafi yakınlığın bu noktada Türkiye açısından büyük avantaj olduğunu belirten Torun, “Dünyanın tekstilde en önemli konfeksiyon altyapısına sahip birkaç ülkeden biriyiz. Diğer dev üreticilerin de Türkiye’den alımı hızlandıracağını bekliyoruz” bilgisini verdi.