2017 yılını firmanız ve sektör açısından değerlendirebilir misiniz?
“Tekstil makineleri sektörü 2017 yılında gelişme gösterdi. Yurt dışı fuarları katılımcı firma sayıları arttı. Ürün bazında otomasyon ağırlıklı ürünlerin katılım oranlarında iyi durumda. Dünyada hangi ülkede fuar olsa mutlaka Türk firmalarını katılımcı görme imkânı oldu. Bu durum iyiye işaret. Standart iç piyasa satış durumu diğer yıllara göre daha da vadeli duruma geldi. Firmalar 24 ay vadeli ithal makineyi satar duruma geldi. Bu durum kar oranlarını çok düşürdü. Vadeli satış 2018 yılı devam etmesi olası durum. Bu sektörde sermayeler çarpışıyor. 2017 yılında tahsilât dışında işler yolunda gitti.”
Dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeleri de dikkate alarak değerlendirecek olursak firmanız, sektör ve ülke açısından 2018 yılı için neler söylemek istersiniz?
“Firmamız 1980 yılından itibaren tekstil makineleri geliştirme üzerine iş yapmaktadır. 2000 Yılında bütün imkânlarımızı tekstil otomasyon sistemleri geliştirme üzerine yönlendirdik. Geldiğimiz konu beceri olarak iyi durumda fakat üretim olarak çok alt seviyelerde. Ülkemizde üretim yapmaya yönelik her firmanın önünde dev sorunlar var. Yetişmiş iş gücü çok az. Sanayii üretimi sadece beceriye dayalı, teknik standartlara dayalı değil. Becerili iş elemanı bulmak çok zor. Sonuç standart iş yaptırma imkânımız az. Ne kadar Ar-Ge yaparak ürün geliştirsen de üretimde tıkanıyorsun. Biz geliştirdiğimiz sistemlerin sadece % 5’ini üretebiliyoruz. Her türlü mücadeleyi veriyoruz. İmalatlarımızı yurt dışı fuar ve tanıtım için harcamalar yapıyoruz. Sonuç çok iyi, talep çok iyi. Bizim üretim kapasitemiz talep karşısında çok zayıf. Neden yetişmiş eleman yok. 2018 yılı Talepler çok artacak biz yine üretemeyeceğiz. Standart ürünlerde başarılıyız fakat rekabet kar oranlarını dibe vurdurdu. Ben Üst düzey makine otomasyonlarından bahis ediyorum. İlgililer kâğıt üzerinde değil de, imalatın içinde bu konuyu halletmeye çalışırlarsa belki yeni yetişen nesil bize çare olur. Netice olarak 2018’in çok daha iyi olacağını bekliyorum.
İlave etmek istedikleriniz varsa ekleyiniz.
“İmalatın gerçekleri fıkrası. 2 sene önce işyerimde iki müşterim birbirleri ile tartışıyorlar. İkisi de yakın akraba. Konu; eleman. Birinci müşterim Suriyeli acemi makineci yetiştirmeye çalışıyor. Bu elemanın işyerinde ayağı kırılıyor. İşveren işten çıkarıyor. Bu elemanı ikinci müşterim işe alıyor henüz işyeri açmamışken, 1 ay sonra işyeri açacakmış. Tartışma benim elemanımı nasıl alırsın. İşin özü bu ülkede üretim kırık bacaklı Suriyeli acemi elemana kalmış. Yetişmiş ve yetişecek üretim için eleman alt yapısı kalmamış.”